• Haberler
  • Ekonomi
  • Duayen iktisatçı Erinç Yeldan değerlendirdi “Mehmet Şimşek ekonomiyi kurtarır mı?”

Duayen iktisatçı Erinç Yeldan değerlendirdi “Mehmet Şimşek ekonomiyi kurtarır mı?”

Seçimi takip eden kur yükselişiyle, Türk lirasının değersizleşmesiyle ve Mehmet Şimşek’in neler yapacağı ile ilgili sorulan...

Seçimi takip eden kur yükselişiyle, Türk lirasının değersizleşmesiyle ve Mehmet Şimşek’in neler yapacağı ile ilgili sorulan soruya Yeldan, ekonomiye hakim olmuş istikrarsız ve güvensiz havanın altını çizerek, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi gibi bir sistemin altında liyakatsizliğin ve geçici çözümlerin yaygınlaşmak ve egemen hale gelmek için uygun zemini bulduğunu söyledi.

AKP’nin ekonomi politikaları için “söz oyunları” diyen Yeldan, bu oyunların ekonomi için kalıcı bir kurtarıcı olmasının imkansız olduğundan bahsetti. Merkez Bankası’nın net rezervlerinin ekside olmasının öneminden de bahseden Yeldan,“Şu anda piyasalar dediğimiz sınıfsal birimler, kendi çıkarlarını korumak için spekülatif fiyatlama davranışını körüklüyor. Ekonomide dalgalanmanın ve belirsizliğin derinleştiği bir döneme gidiyoruz” yorumunda bulundu.

Mehmet Şimşek’i “vitrin süsü” olarak değerlendiren Yeldan, kalıcı ekonomik düzelmelerin ise imaj değişikliği ile değil, net ve ilkeleri belirli bir iktisat programıyla mümkün olduğunu söyledi.

Önümüzdeki dönem AKP’nin ekonomi politikasının ne olacağına dair tahminlerinde ise Yeldan, AKP’nin ağır ekonomi yükünü kemer sıkma politikalarıyla beraber işçilerin sırtına yükleyeceğini söyledi.

“Kaçınılmaz olarak daraltıcı ve tüketim harcamalarının dizginlenmesine yönelik para politikasına ihtiyaç görülmekte. Bu; faizlerin yükseltilmesi, kredi hacminin daraltılması anlamına gelecek. Fakat emeğiyle çalışan halkın yoksullaşmasını önlemek için genişleyici maliye politikası ile dengeleme gerekir. Bu genişleyici maliye politikasının unsurları ise olası bir servet vergisi, finansal işlem vergisi, imar rantlarının vergilendirilmesi gibi sermaye gelirleri üzerine konulan vergi sistemi ile emeğin gelirlerini korumayı hedef alan politikalardır.” diyen Yeldan, AKP’nin ve Mehmet Şimşek’in önceki dönem politikalarına bakarak bu yöntemlerin kullanılmayacağını, dönemin sorunlarının kemer sıkma politikalarıyla atlatılmaya çalışılacağını söyledi.

AKP’nin döviz kurlarındaki dalgalanmalara ve gevşekliğe bilerek izin verdiği söylevine karşı ise AKP’nin böyle bir dalgalanmaya izin verecek veya veremeyecek güçte olmadığı cevabını veren Yeldan; bunu kontrollü bir şey değil, bir terk edilmişliğe bağlı bir sonuç olarak yorumladı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme