• Haberler
  • DSİ DOLGU MALZEMESİ İÇİN ÖDEMİŞ VE TİREYE TAŞ OCAĞI AÇACAK

DSİ DOLGU MALZEMESİ İÇİN ÖDEMİŞ VE TİREYE TAŞ OCAĞI AÇACAK

ÖDEMİŞ TOSUNLAR&rsquoDA PATLATMA YÖNTEMİYLE İŞLETİLECEK TAŞ OCAĞI İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI. TİRE AKÇAŞEHİR&rsquoDEKİ TAŞ OCAĞI İÇİN...

ÖDEMİŞ TOSUNLAR’DA PATLATMA YÖNTEMİYLE İŞLETİLECEK TAŞ OCAĞI İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI. TİRE AKÇAŞEHİR’DEKİ TAŞ OCAĞI İÇİN ÇED SÜRECİ UYGULANMAYACAĞI BELİRTİLDİ!

 Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Ödemiş ve Tire’deki baraj ve gölet projeleri için taş ocağı açma girişimleri sürüyor. Tire’de Sarılar Göleti’nin taş ocağı için İzmir Valiliği ÇED’e gerek yok kararı verirken Ödemiş’te Rahmanlar Barajı’nda dolgu malzemesi olarak kullanılacak patlatma yöntemiyle taş ocağı için ÇED süreci başlatıldı.

Beydağ Barajı yakınındaki Menderes Mahallesi’nde DSİ tarafından açılan taş ocağının kapatılması için girişimler sürerken Tire ve Ödemiş’teki projelerle ilgili yeni taş ocaklarıyla ilgili süreç ilerliyor. 

 

TİRE VE ÖDEMİŞ’TE PATLATMALI TAŞ OCAKLARI

Tire’de Belevi yolu yakınlarındaki Akçaşehir Mahallesi’nde Sarılar Göleti’nde dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere delme ve patlatma yöntemiyle açılacak taş ocağıyla ilgili nisan ayı başında başlatılan ÇED süreci İzmir Valililiği’nin “ÇED gerekli değildir” kararı ile son buldu. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre Tire’de üç malzeme ocağı için ÇED uygulanmayacak.

Tire-Selçuk yolu yakınlarında Akçaşehir Mahallesi civarında açılması planlanan kaya ocağında delme-patlatma metoduyla üretim yapılacak. Senede 48 ila 72 arasında patlama yapılacağı açıklanırken günlük üretim miktarının 312,5 ton olacağı hesaplanıyor. Projede üç adet malzeme ocağının yanı sıra saatte 30 metreküp beton kapasiteli santral ile yıllık 350 bin ton kapasiteli yıkama-eleme tesisi de yer alıyor. Tabak Deresi üzerine kurulması planlanan Sarılar Göleti ile Tire’ye bağlı Sarılar, Çobanköy, Kırtepe ve Kızılcahavlu Mahallelerine ait 544 hektarlık alanda borulu sistemle sulama yapılması amaçlanıyor.

 

İŞLETME SÜRESİ 7 YIL

Ödemiş’e içme ve sulama suyu sağlayacak Rahmanlar Barajı’nın gövdesinde ihtiyaç duyulan kaya malzeme için Tosunlar Mahallesi’nde açık işletmede patlatma modeli ile taş ocağı açılacak.

Proje tanıtım dosyasına göre ayda 5 patlatma, yılda ise 60 patlatma ile 3 milyon metreküp kaya elde edilecek. Ocağın 7 yıl faaliyet göstereceği belirtilirken “Planlama aşamasında, baraj gövde tipi olarak ön yüzü beton kaplamalı kum çakıl dolgu seçilmişti. Ancak kati proje aşamasında kaya dolgu tipi uygun görülmüştür. Bu nedenle, planlanan ocak alanından baraj inşaatı için 325.000 m3 riprap boyutunda kaya malzemeye ihtiyaç duyulurken, baraj tipinin değişmesi ile birlikte 3.000.000 m3 kaya malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Malzeme ocak alanı baraj inşaatı süresince kullanılacak olup, baraj inşaatının 7 yıl süreceği öngörülmüştür. Bu nedenle ocakların çalışma süresi 7 yıl olacaktır” denildi.

 

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Daha önce malzeme alınan sahanın yetersiz olduğu belirtilirken Tosunlar Mahallesi’ndeki 24 hektarlık yeni taş ocağı için İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ÇED sürecinin başlatıldığı duyuruldu. Ödemiş ilçe merkezine 10 kilometre mesafede açılması planlanan taş ocağı için 29 Nisan 2016 tarihinde yapılan duyuruda, Ödemiş-Üzümlü-Rahmanlar Barajı Projesi Kaya Malzeme Ocağı (Kapasite: 3.000.000 m3) projesi ile ilgili olarak İZMİR Valiliğimize sunulan PTD Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği´nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.

DSİ’nin daha önce de Kaymakçı Mahallesi’nde Beydağ Sulama Projesi’nde kullanılmak üzere açmak istediği patlatmalı model taş ocağıyla ilgili “ÇED’e gerek yok” kararı verilmiş, Kaymakçılı vatandaşların açtığı dava üzerine karar iptal edilmişti.

Nihat Çakıroğlu

 

Bakmadan Geçme