DSİ DEN PINARLI AÇIKLAMASI

&ldquoEĞRİDERE&rsquoDEN ZEYTİNOVA BARAJI&rsquoNA SU AKTARILMASI GÜNDEMDE&rdquo DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Tire&rsquonin Doyranlı ve Derebaşı Mahalleleri ile...

“EĞRİDERE’DEN ZEYTİNOVA BARAJI’NA SU AKTARILMASI GÜNDEMDE”

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Tire’nin Doyranlı ve Derebaşı Mahalleleri ile Bayındır’ın Pınarlı Mahallesi’nde yaşanan sulama suyu sıkıntısıyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada su sıkıntısına çözüm için yıllık 30 milyon metreküp akımı olan Eğridere’den Zeytinova Barajı’na besleme yapılması için ön inceleme yapıldığı belirtilerek ayrıca baraj yapılamayan yerlerde özellikle yağışların suni yöntemler ile yeraltını beslemesi, ayrıca ovada yapay depolama alanları oluşturulması için çalışmaların sürdüğü vurgulandı.

ÇELENK, ÜRETİCİYLE GÖRÜŞTÜ

 DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk de dün Bayındır´ın Pınarlı Mahallesi´ne gelerek üreticilerle toplantı düzenledi. Çelenk, üreticilerin sorunlarını dinleyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi, durum değerlendirmesi yaptı.

´ZEYTİNOVA SULAMASI SADECE BARAJ SUYUYLA´

DSİ´den yapılan açıklamada Pınarlı’nın Zeytinova Barajı sulama sahası dışında kalmasıyla ilgili olarak, “Planlama çalışmaları 2006 yılında tamamlanan Zeytinova Barajı’ndan 25.590 dekar ve yeraltı suyu (YAS) takviyesinden 10.090 dekar olmak üzere Bayındır ilçe merkezi ile Zeytinova, Buruncuk, Yakacık, Pınarlı ve Yusuflu köyleri arazilerine ait 35 bin 680 dekar alanının sulanması hedeflenmiştir. Ancak, iki farklı kaynaktan sulama yapılması işletme aşamasında sorunlar yaratabileceğinden, planlama revizyonu yapılarak, YAS takviyesi olmadan sadece barajdan 30 bin 90 dekar alanın sulanabileceği tespit edilmiştir. Planlama aşamasında 35.680 dekar olarak belirlenen YAS takviyeli ilk sınıra göre bile Pınarlı Köyüne ait arazilerin tamamı sulama kapsamında yer almamaktadır. Proje aşamasında azalan alanlar; Tire ilçesi ile Pınarlı ve Yusuflu köy arazileridir. Planlama ve proje çalışmaları sırasında sulama alanı sınırları, köy sınırları takip edilerek, baraja en yakın yerlerden başlanarak, topoğrafik şartlar ve hidrolik hesaplar da dikkate alınarak, teknik olarak yapılabilir ve en ekonomik çözümün oluşabileceği alanlarbelirlenerek oluşturulmaktadır.

PINARLI’DA YAN DERELERİN SU POTANSİYELİ YETERSİZ

 Pınarlı köyü Muhtarının 16.09.2014 tarihli dilekçe ile ek sulama alanı talebinde bulunması üzerine, yapılan işletme çalışmasında kısıntılı sulama uygulandığı takdirde ilave 430 dekar alanın sulanabileceği tespit edilmiş, proje revizyonları yapılmış, ayrıca ilave alanların sulanmasına yönelik Gölet yapımı konusunda araştırma yapılmış, su potansiyeli ve topografik şartlar nedeniyle uygun gölet yeri bulunamamıştır. Zeytinova Barajı’nın geçirimsiz malzeme alanı için kamulaştırılan ve mülkiyeti kurumumuza ait olan 160 dekarlık alanda oluşan çukurların etrafına sedde yapılması, yan derelerin derivasyonu ile off-stream gölet olarak kullanılması düşünülmüş, ancak yan derelerin hidrolojik çalışmalarında yıllık 400.000 m3’lük bir su potansiyeli olduğu tespit edildiğinden, Pınarlı köyü arazilerinin tümünün sulanma imkânı olmadığı belirlenmiştir” denildi.

 DOYRANLI, DEREBAŞI VE PINARLI İÇİN ‘EĞRİDERE’ÇÖZÜMÜ

DSİ’nin su sıkıntısına çözüm amacıyla Eğridere’nin suyunu Beydağ Barajı yerine Zeytinova Barajı’na aktarmak için ön inceleme başlattığı belirtilirken şu ifadeler kullanıldı: “Pınarlı köylülerinin şimdilik Off-Stream Göletten kendi pompaj imkanları ile arazilerini sulayabilmesi amacıyla bu göletin İdare makineleri ile yapılmasına karar verilmiş ve makineli çalışmalara başlanmıştır. Bu göletin yetersizliği nedeniyle Bayındır ilçesi Pınarlı, Tire ilçesi Doyranlı ve Derebaşı köylerine ait toplam 50 bin dekar arazilerin sulanabilmesi amacıyla alternatif su kaynakları araştırmaları sonucunda yıllık ortalama akımı 30 milyon metreküpolan ve 17 milyon metreküpü Beydağ Barajı’na derivasyonu düşünülen Eğridere’nin suyunu, Beydağ Barajı yerine Zeytinova Barajına derive edilmesine karar verilmiş ve bu konuda ön inceleme çalışmalarına başlanmıştır. Eğridere’nin, Zeytinova Barajına derivasyonu gündeme gelince kaynak israfına yol açmamak için Pınarlı off-stream göletindeki İdare makineleri ile yapılan çalışmalara ara verilmiştir. Ön inceleme çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Zeytinova Barajına, Pınarlı off-stream göletine ve belirlenecek başka depolama alanlarına derivasyon seçeneklerinin araştırılması için Planlama ve Proje Yapımı işe en kısa süre içerisinde ihale edilerek yöre halkının bir an önce suya kavuşmalarının sağlanması hedeflenmektedir.

“300 MİLYON METREKÜP TATLI SU KULLANILMADAN DENİZE DÖKÜLÜYOR”

Sonuç olarak mümbit arazilere sahip olan Küçük Menderes ovasındaki bulunan su kaynakları mevcut arazilerin sulanmasında yetersiz kalmakta ve Bölge Müdürlüğümüzü farklı alternatif kaynak arayışına, farklı çözümlere doğru itmektedir. Örneğin 850.000 dekar olan ovaya yağan yağış sularının bir kısmı doğal yollardan yeraltı suyunu beslemekte, ancak yılda yaklaşık 300 milyon m3 tatlı su kullanılmadan denize dökülmektedir. Topoğrafik uygunsuzluk nedeniyle Baraj yapılarak değerlendirilemeyen bu suyun suni yöntemler ile yeraltını beslemesi, ayrıca ovada yapay depolama alanları oluşturularak sulamada kullanılması ile ilgili çalışmalara Bölge Müdürlüğümüzce devam edilmektedir”

Bakmadan Geçme