• Haberler
  • -DÖVİZ VE FAİZDEKİ ARTIŞ, İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ZORA SOKACAK 

-DÖVİZ VE FAİZDEKİ ARTIŞ, İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ZORA SOKACAK 

 Son günlerde döviz ve faiz oranlarındaki artışın, inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar, 2014 yılının inşaat...

 Son günlerde döviz ve faiz oranlarındaki artışın, inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar, 2014 yılının inşaat sektörü açısından zor bir yıl olacağını iddia ettiler.

Uzmanlar, 2013 yılının inşat sektöründe rekor bir yıl olarak tarihe geçtiğini belirtirlerken, Türkiye genelinde bir yılda yaklaşık 1 milyon 145 bin ev satışının yapıldığı, KDV değişikliğinden etkilenmek istemeyen yerli alıcı ile parası değerlenen yabancı yatırımcının ev alma kararını hızlandırdığını belirtiyorlar.

Ödemişli inşaat mühendisi ve müteahhit Hayrettin Çamlıbel, inşaat sektörünün son yıllarda inişli çıkışlı bir grafik izlediğini belirterek, elinde parası bulunan yatırımcının, son çare olarak inşaata yöneldiğini söyledi.

Ödemiş’te parası olan yatırımcının, ayakkabı imalatı, sarraflık ve hayvancılıktan sonra inşaata yöneldiğini belirten Çamlıbel, yatırımcının kendine güvenli bir liman bulamadığını bu yüzden inşaat sektöründe iş yapmaya çalışan müteahhit sayısında artış olduğunu söyledi.

Çamlıbel, istatistiklere göre, 2013 yılında ülke genelinde yaşanan olumsuzlukların konut alıcısını durdurmadığını,  2012’de de 700 bin civarında konut satışı yapan firmaların 2013 yılında 1 milyonun üstünde satış gerçekleştirdiğini ifade etti.

2014 yılının, Ocak ayı itibarı ile ekonomide yaşanan dalgalanma, döviz ve faiz oranlarındaki artış ile kendini gösterdiğini belirten Hayrettin Çamlıbel, “Geçtiğimiz yıl banka kredilerinin cazip olması nedeniyle satışlarda artış gözlendi. Fakat 2014 için aynı durumun söz konusu olmasını beklemiyorum. Bu yıl inşaat sektörü için sıkıntılı geçebilir” dedi.

Ödemiş’te de benzeri durumun yaşandığını ifade den Çamlıbel, “Biten daireler var. Fakat alıcı çok hevesli değil. Sektörün bu yıl dikkatli hareket etmesi gerekiyor” dedi.

BİRLİK YOK

Ödemiş’te birlikte iş yapma geleneğinin oluşturulamadığına dikkati çeken Çamlıbel, “Parası olan, inşaata yöneliyor. Oysa tarım alanında çok verimli bir bölgemiz ve imkanlarımız var. Sermaye sahipleri bir araya gelip, 50-100 kişinin çalıştığı küçük işletmeler kursalar, gelecek açısından daha iyi bir iş yapmış olurlar. Potansiyelin değerlendirilmesi ve tarım ve hayvancılık ağırlıklı işletmelerin arttırılması gerekiyor.

SARAÇOĞLU TOPLU KONUTLARI

Ödemiş’in güneyinde bulunan eski mahallelerde belediye öncülüğünde yapılan toplu konut faaliyetinin çok güzel bir çalışma olduğunu belirten Çamlıbel, “Saraçoğlu Toplu Konutları, Türkiye’yi örnek olacak bir çalışmadır bence. Bu çalışma, kentin diğer gelişmemiş bölgelerinde de yaygınlaştırılması gerekir. Hem kentsel dönüşüm hem de eski evlerin daha modern hale getirme çalışması için Ödemiş Belediyesi’ni kutluyorum” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ

Ödemiş’in önemli ölçüde hava kirliliği sorunu yaşadığını belirten Çamlıbel, 4 katlı yapılara getirilen kalorifer zorunluluğunun iyi olduğunu belirterek, “Aslında doğal gaz gelse daha güzel olacak ama bu hükümetin enerji politikaları ile ilgili. Yeni yapılacak yapılarda ısı kaybı en alt düzeye indirilmeli ve merkezi ısıtmaya önem verilmeli” şeklinde konuştu.

ESKİ DÜZEN BİTMELİ

İnşaat firmalarının da kurumsallaşması gerektiğini belirten Çamlıbel, taşeron çalışan küçük firmalar kurumsallaşmalı, inşaatlara kalite gelmeli. Boyacı ve sıvacı gibi çalışanlar da bu firmaların altında iş yapıp daha denetlenebilir ve kaliteli işler çıkarmalı” dedi. 

Bakmadan Geçme