• Haberler
  • Genel
  • Diyanet’in baskısına maruz kaldığını söyleyen müftü intihar etti

Diyanet’in baskısına maruz kaldığını söyleyen müftü intihar etti

Diyanet tarafından müftülük mesleğinden atılan ve ardından Balıkesir İl Müftülüğü’nde vaiz olarak çalışmaya başlayan Mehmet Deniz,...

Diyanet tarafından müftülük mesleğinden atılan ve ardından Balıkesir İl Müftülüğü’nde vaiz olarak çalışmaya başlayan Mehmet Deniz, yaşadığı evde hayatına son verdi. Deniz’in bisiklete bindiği, işe motosikletle gittiği ve cübbe giymediği için Diyanet tarafından baskıya uğradığı iddia edildi. İntihar eden müftünün eşi Zeynep Deniz, Ali Erbaş’a yaptığı çağrıda “bu işte parmağınızın olabileceğini inkar mı edeceksiniz” dedi.

Duvar gazetesinden Ferhat Yaşar’ın yaptığı habere göre eski müftü, yaşam tarzı nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından müftülükten kovulmuştu. Mehmet Deniz, mahkemeye başvurmuş, Balıkesir İdare Mahkemesi, Deniz’i müftülüğe iade etmişti.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı idari mahkemenin mesleğe iade kararını işleme koymamış, Mehmet Deniz ise davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Anayasa Mahkemesi’ndeki süreç tamamlanmadan müftü Mehmet Deniz, kendi evinde canına kıydı. İntihar olayının Diyanet içerisinde depreme neden olduğu, kurumdaki gruplaşmadan dolayı Deniz’inkine benzer yüzlerce dosyanın olduğu iddia edildi. İddialara göre Diyanet İşleri Başkanlığı Atama Yürütme Kurulu, tıpkı Mehmet Deniz gibi yaşam tarzlarını ve fikirlerini beğenmediği pek çok kişiyi müftülükten ve vaizlikten çıkardı.

İntihar mektubu bıraktı

Deniz’in arkasında bir intihar mektubu bıraktığı da öğrenildi. Savcılığın başlattığı süreç dahilinde mektup, incelemeye alındı. Konu hakkında ismini vermeyen bir müftü, yaptığı açıklamada “Şu anda Diyanet kaynayan kazan. Tüm teşkilat ayakta. Birileri artık Diyanet’ten gitmeli. Diyanet’te bir şeyler değişmeli. Çok büyük bir etki yaptı bu intihar olayı. Ali Erbaş ve yöneticiler sabahlara kadar uyuyamadı. Türkiye’de ilk kez bir müftü intihar etti.” ifadelerini kullandı.

Adaletli, Dinamik, İdealist, Liyakatlı Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ahmet Murat Hocaoğlu da konu hakkında bir açıklamada bulundu. Yaptığı açıklamada Hocaoğlu intihar eden müftünün çok haksızlığa maruz kaldığını ve buna karşı mücadele verdiğini söyledi, “Bu insanı haksızlık nedeniyle kaybettik. Atama Yürütme Kurulu, kınama cezasını kaldırmadı. Birileri müftülükten atılıp güçlü olduğu için geri döndürülüyorsa, bu garibanlara neden uygulanmıyor? Bir müftü niçin intihar eder? Diyanet İşleri Başkanlığı ve genel müdürlere sesleniyorum. Biz böyle liyakatsiz bir işlem istemiyoruz. Gücü olan kazanmasın. Bunlara müsaade etmeyin. Mehmet Deniz hocam bu şekilde yaşadığı için mi ceza aldı? Bu insanın ölümünde sizin parmağınız yok mu? Elinizi vicdanınıza koyun. Beş tane çocuk yetim kaldı. Mehmet Deniz maalesef Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapılan haksız işlemden dolayı kendi canına kıydı. Mehmet Deniz’in yaşadıklarını birçok kişi yaşadı ya da yaşıyor. Gücü olanlar görevine dönüyor.” dedi.

İntihar eden müftünün eşinden Ali Erbaş’a çağrı

Mehmet Deniz’in eşi Zeynep Deniz ise, yaptığı konuşmada eşinin hayatı boyunca onurlu bir yaşam sürdüğünü, fakat Diyanet tarafından üzerinde kurulan baskıya dayanamayarak intihar ettiğini söyledi.

AYM kararlarının ve mahkeme kararlarının kimin için verildiği sorusunu soran Deniz, “Ali Erbaş’a sesleniyorum: Biz bunun hesabını kimden soracağız? Bunun hesabını bana, çocuklarıma kim verecek? Sorumlusu sizsiniz. Bu mahkeme kararlarına kimler müdahale edecek?” dedi.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme