• Haberler
  • Gündem
  • DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi: 'Böyle sendikacılık olmaz'

DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi: 'Böyle sendikacılık olmaz'

DİSK/Gıda-İş Sendikası, İzmir Torbalı'da yer alan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet gösteren Euroserve Hizmetleri AŞ’de çalışan...

DİSK/Gıda-İş Sendikası, İzmir Torbalı’da yer alan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet gösteren Euroserve Hizmetleri AŞ’de çalışan üye işçileriyle toplantı düzenledi.

Torbalı Belediyesi Kültür Merkezinde işçilerle bir araya gelen DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden sürece dair bilgi verdi. DİSK/Gıda-İş Sendikası, Torbalı’da bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet gösteren Euroserve Hizmetleri A.Ş.’de çalışan üye işçileriyle toplantı düzenledi.  Torbalı Belediyesi Kültür Merkezinde işçilerle bir araya gelen DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, örgütlenme sürecine dair bilgi verdi. Öden, “İş kolunda dünya tekeli olan Philip Morris fabrikasında işçiler, taşeron şirketlerde, düşük ücretle, zorunlu fazla mesaiye zorlanarak, baskı ve mobbingle çalıştırılmaya artık yeter demek için sendikamızda başlattığı örgütlenme çalışmasını, kısa sürede büyük çoğunluğun üye olmasıyla tamamladı” diyerek toplantıya katılan işçileri kutladı. “Örgütlenmek ve mücadele etmekten başka seçeneğiniz yok” diyen Öden, “Hükümet açlık sınırını 6 bin küsur açıklıyor. Aynı hükümet, asgari ücreti 5 bin 500 lira açıklıyor. Bu, ‘Siz aç karnına çalısın’ demektir. Asgari ücret açıklanırken Türk-İş Başkanı Atalay’ın kendisine ‘Bu yeter mi’ diye soran Cumhurbaşkanı’na ‘Siz nasıl uygun görürseniz’ dediğini hepimiz gördük. Oysa 15 gün, 1 ay bile geçmeden birçok fabrikadan ek zam eylemleri yükseldi. Böyle sendikacı, böyle sendikacılık olmaz” dedi.

“İşçi örgütlenmesinin önünü kesmek istiyorlar”

“Türkiye’de sendikalaşma anayasal bir hak olmasına rağmen sendikalılık oranı çok düşük. Bunun bir nedeni işverenlerin hukuk ve anayasa tanımazlığı ise diğer bir nedeni sendikalarda hâkim olan uzlaşmacı patron yanlısı anlayıştır”, diyen Öden, sözlerine şöyle devam etti: “İşçiler DİSK’te örgütlenmeye çalışıyor, gelmişler, mide bulandırıp üstüne çökmeye çalışıyorlar. Yok ‘Onların baraj sorunu var’mış, ‘Biz örgütlersek öyle bir sorun yok’muş… O zaman gelip örgütleseydiniz. DİSK’i beklediniz işçilerin örgütlenmesi için. Örgütsüz binlerce fabrika ve milyonlarca işçi varken, bazı sendikalar buralarda örgütlenme çalışması yürütmek bir yana, işçilerin örgütlenmesini engelleme peşindeler. Sendika olarak Torbalı’ya temsilcilik açtık, örgütlenme çalışması başlattık, iş kolumuzda uzlaşmacı, diyalogcu olmakla övünen sendikalar, Tekgıda-İş, Öz Gıda-İş, işi gücü bırakmış, sendikamızın dolayısıyla işçilerin örgütlenmesinin önünü kesmek istiyor. Çünkü bunların örgütlü olduğu işyerlerinde işçiler asgari ücret dolayında ücret alıyor.”

Diğer firmaları örnek gösterdi

“Torbalı’daki Dr. Oetker ve Özgörkey işçilerine bakın. Ek zam talep eden işçilerin karşısına patrondan önce sendikacılar çıkıyor. Utanmadan işçiyle alay ederek ‘Tabii patronun kasası para dolu ya, size vermeyi bekliyor. Yasada ek zam diye bir şey yok’ diyorlar. Utanmadan işçilere yalan söylüyorlar. ‘İş kolu barajını aşamayan sendikalar sözleşme yapamaz’ diyorlar. Baraj altında kalan Türk-İş’e bağlı Deriteks ve DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş’te sözleşme imzalandı. Sözleşme yapamaz dedikleri Gıda-İş, Antalya’da nasıl sözleşme imzaladı” diyen Öden, imzalanmış toplu sözleşmelerden çeşitli örnekler gösterdi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme