• Haberler
  • Ekonomi
  • DİSK-AR, Enflasyon Hesabındaki Hileye Dikkat Çekti Doğalgaz Fiyatı Hiç Artmadı Mı

DİSK-AR, Enflasyon Hesabındaki Hileye Dikkat Çekti Doğalgaz Fiyatı Hiç Artmadı Mı

DİSK-AR, resmi enflasyon düştükçe bunu baz alarak yapılan işçi ücretlerinin de düşeceğini vurguladı “Milyonlarca emekçinin geliriyle...

DİSK-AR, resmi enflasyon düştükçe bunu baz alarak yapılan işçi ücretlerinin de düşeceğini vurguladı; “Milyonlarca emekçinin geliriyle oynanmıştır” dedi.

DİSK-AR, doğalgaz enflasyonunun sıfır olarak gösterilmesinin genel enflasyonu da aşağı çektiğini belirtti. Bu şekilde işçilere verilecek olan zam, gerçek enflasyon verilerine göre, verilmesi gereken zammın epey bir altında kalacak. “Mayıs 2023 enflasyonunun aylık 0,04 olarak hesaplanmasının nedeni de doğalgaz fiyatının sıfır kabul edilmesidir” diyen DİAS-AR, “Enflasyon madde sepeti için yüzde 2,9 ağırlığı olan doğal gazın fiyatı sıfır kabul edildiği için aylık enflasyon yüzde 0,04 olarak açıklandı. Aylık enflasyonun yüzde 0,04 olarak gerçekleşmesi sonucunda Ocak-Mayıs dönemi beş aylık enflasyon oranı yüzde 15,2 olarak açıklandı. Temmuz 2023’te açıklanacak enflasyon oranında da aylık 25 m3 doğalgaz fiyatı düşülerek hesaplama yapılacak. Yaz aylarında doğalgaz tüketimin düşmesi nedeniyle bu durum da enflasyonda aşağı doğru bir baskı yaratacak ve muhtemelen Haziran 2023 enflasyonu da beklenen ve yaşanandan düşük çıkacak. Böylece Temmuz 2023’te altı aylık enflasyona göre zam alacak işçiler büyük kayba uğrayacak.” dedi.

TÜİK’e göre doğalgaz enflasyonunun 0 olarak gösterilmesinin nedeni doğalgazın sübvanse ediliyor olması. Fakat DİAK-AR, enflasyon rakamlarında bir hile için bu durumun kullanılmasıyla halk adına olumlu etkinin sıfırlandığı görüşünde.DİAK-AR, “Bu tip desteklerin enflasyon hesabından düşülmesi bu desteklerin yarattığı ek gelirin enflasyon hesaplaması yoluyla geri alınması anlamını taşır ve gelir desteklerini anlamsız kılar.”diyerek meseleyi özetliyor.

DİSK-AR’ın kendi bağımsız enflasyon hesapları da TÜİK’inkiyle uyuşmuyor.Gıda enflasyonu ortalamasının 52.5 olduğunu öne süren DİAK-AR, emeklilerde bu oranı %66.9, 3. %20’lik gelir grubunda %57.1, 2. %20’lik gelir grubunda 67.7, en yoksul %20’lik gelir grubunda ise %75.5 olarak ölçüyor. En yüksek gelir grubundakilerin gıda enflasyonu ise DİAK-AR rakamlarında %38.6 olarak görünüyor.

Bakmadan Geçme