Dış güçler ve deprem!

Biliyorsunuz Türkiye'de bir 'dış güçler' algısı vardır. Hani dilimizde bir 'şey' kelimesi vardır ya işte bu...

Biliyorsunuz Türkiye’de bir ‘dış güçler’ algısı vardır.

Hani dilimizde bir ‘şey’ kelimesi vardır ya işte bu da böyle bir deyimdir. Sıkıştık mı dış güçlere başvururuz.

“Şeyi şey edersek şeyin şeyini şey ederiz!”

Hani bütün başarılı işleri biz üretir, olumsuzlukları da dış güçlerden biliriz ya!

Konuya geçmeden ‘şey’ ne demek onu açıklayalım önce. Şey, Arapça’dan dilimize geçmiş, ‘nesne’ yerine kullanılan bir kelimedir. Eşya kelimesinin de çoğuludur. Eşya, şeyler demektir.

Dönelim şimdi ‘dış güçler’ şeyine…

Herkesin bildiği gibi ‘dış güçler’ derken kast edilen, bizim doğal dış düşmanlarımızdır.

Kimi siyasi anlayışların da pek sevdikleri bir özlü söz vardır bilirsiniz: “Türkün Türk’ten başka dostu yoktur!”

Açıkçası, komşularımızla bile ülke komşuluk ilişkilerimizin zayıflığını bilirsiniz. Türkiye’yi çevreleyen Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Suriye…

Bunlardan her hangi biri herhangi bir zamanda dış güç olabilir.

Kimi zaman da dost ve müttefik ülke. Bununla ilgili bir de beylik laf vardır: “Çıkarlarımızın çakıştığı ülkelerle dostluk yaparız”

Konuyu dağıtmadan “Eey!” nidası ile andığımız ülkelerin başında Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Rusya gelir.

“Eey!” çektiğimiz ülkelerden Almanya’yı ele alalım. Dediğim gibi içeride safları sıklaştırmak adına ara ara “Eey!” çekeriz ama ithalat ve ihracatta en iyi olduğumuz ülkeler arasında gelir.

Konuyla ilgili internet üstünden yaptım küçük bir araştırmada AA’nın Almanya_Türkiye ekonomik ilişkileri haberi ile karşılaştım.

“AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, Almanya ve Türkiye, kültürel, siyasi ve insani bağlarıyla dikkati çekerken, iki ülkenin ekonomik ilişkileri de giderek güçleniyor.

Almanya, Türkiye’nin en önemli ticari partneri olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin geçen yıl gerçekleştirdiği ihracatta Almanya ilk sırayı alırken bu ülkeye yapılan ihracat 15 milyar 975 milyon dolar oldu.

Almanya, Türkiye’nin bu yılki 8 aylık ihracatında da ilk sırayı aldı. Söz konusu ülkeye ocak-ağustos döneminde 12 milyar 406 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Türkiye’nin ithalatında da Çin’in ardından ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye’nin bu ülkeye en fazla ihraç ettiği ürünler arasında otomotiv, makineler, örme giyim eşyası, örülmemiş giyim eşyası, elektrikli cihazlar üst sıralarda yer alıyor. İthal edilen ürünlerde ise makineler, otomotiv, elektrikli cihazlar, plastikler, eczacılık ürünleri öne çıkıyor.”

Anlaşılacağı gibi Almanya Türkiye’de ürettirip elde edilen ürünleri geri alıyor. Özellikle otomobil sektöründe. Konumuz artılar ile eksileri değerlendirmek değil. Benzer haberleri diğer dış güç ülkeler için de bulabiliriz.

Haber bu köşeye sığmayacak kadar uzun şimdilik haberi keselim.

**

6 Şubat depremi dünyada büyük bir etki yarattı. Ve, kimileri bunlara ‘misyoner’ suçlaması yapsa da 100 civarında dış ülkeden kurtarma ekipleri geldi. Tv’lerde gördüğümüz kadarıyla izin verildiği ölçüde canla başla mücadele ettiler. Yöneticiler birbirine düşman olsa da evrensel insanlık anlayışı henüz ölmemiş…

Fakat basına yansıdığı kadarıyla geri dönüşleri pek hoş olmadı gibi. Neyse…

Ben eskiden beri bu ‘dış güç’ şeyinin altının doldurulması gerektiğine inanırım. Böyle, şeyi şey etmekle bir şeyi açıklayamayız.

Dış güçlerden kasıt hangi ülke? Dış güçlerden kasıt evrensel literatürde kabul edildiği gibi emperyalist ülkeler midir? Bu kapitalist/emperyalist ülkeler arasında hangileri vardır?

Düşmanlık, devletleri yönetenler arasında mıdır yoksa halklar arasında mı?

**

Yoksa bunlar bize uzaydan kazık atıp timsah gözyaşları mı döküyorlar?

 

Bakmadan Geçme