Dev şirketler, ChatGPT kullanımını kısıtladı

OpenAl isimli yapay zeka şirketi tarafından yazılan yapay zeka programı ChatGPT, pek çok sektörde çalışanlar tarafından...

OpenAl isimli yapay zeka şirketi tarafından yazılan yapay zeka programı ChatGPT, pek çok sektörde çalışanlar tarafından ve gündelik hayatta işlerin kolaylaştırılması için kullanılıyor. Program, hayatın pek çok alanında uzun işlerin kısa sürede halledilmesini ve üretkenliğin arttırılmasını sağlıyor. Öte yandan program, “kişisel verilerin izinsiz toplanması” ilkesine dair endişeler yaratıyor.

Haziran ayının sonunda şirkete toplu dava açılmıştı. Davada OpenAl, “büyük miktarda kişisel veri çalmakla” suçlanmıştı. Davacı taraflara göre şirket programın oluşturulması ve işlemesi için özel verileri gizlice kullandı.

Bazı dev şirketler, ChatGPT’nin kullanılmasını kısıtlayan düzenlemeler getirdi. Liste, farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve tamamı “tekel” sıfatındaki dev şirketlerden oluşuyor. Listedeki şirketler ise şunlar;

Apple
Amazon
Samsung
Goldman Sachs
JPMorgan Chase
Deutsche Bank
Bank of America
Spotify
Verizon
Wells Fargo
iHeartRadio
Northrop Grumman
Citigroup
Accenture

Daha önce ABD’de Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi (CAIDP) isimli kuruluş, Federal Ticaret Komisyonu’na yaptığı başvuruda, ChatGPT’nin son sürümünün kullanımının durdurulmasını istemişti.

Twitter, SpaceX ve Tesla’nın sahibi Elon Musk ve Apple’ın kurucularından Steve Wozniak gibi isimler de, yer yer yapay zeka programlarının toplum üzerinde oluşturduğu risklere atıfta bulunuyor.

Yapay zekanın aşırı gelişmesi ile ilgili kaygıları olan bir diğer isim ise OpenAI CEO’su Sam Altman. Altman, yapay zekanın bilgi kirliliği için kullanılabileceğini söylerken, ChatGPT’nin tarihte geliştirilmiş en büyük teknoloji olmasından kaynaklanan bazı endişelerinin de olduğunu söylemişti.

haber merkezi

Bakmadan Geçme