Dev imparatorlukların hedefi Karşıyaka Karşıyaka’da görülmesi gerekenler!
Türkiye’deki herkesin, tarihi ve doğal güzellikleriyle değilse spor takımlarıyla en az bir kere duyduğu, bu nadide...
Türkiye’deki herkesin, tarihi ve doğal güzellikleriyle değilse spor takımlarıyla en az bir kere duyduğu, bu nadide yer olan Karşıyaka’da nereler gezilebilir?
1- Karşıyaka sahili ve çarşısı
İzmir’in en güzel deniz manzaralarından birine ev sahipliği yapan Karşıyaka sahili, henüz yeni yapılandırılmış, yolları düzeltilmiş, rahatlığı ve seyir zevki arttırılmış durumda. Yanındaki yolun hemen karşısında, ve yakın mesafedeki çarşıda bütün ceplere uygun, her ihtiyaca cevap veren dükkanları, büyük kitapçıları, eğlenceli kafeleriyle bu sahil ve Karşıyaka çarşısı, İzmir’de gezilmesi gereken ilk yerlerden biri.
2- Hamza Rüstem Fotoğraf Evi
100 yıllık bir fotoğraf stüdyosu olan bu yer, fotoğrafçılık sanatı, fotoğraf makineleri ve bunların tarihleri ile ilgilenen kişiler için bulunmaz nimet. İçinde 100 yıllık bir arşiv ve koleksiyon barındıran bu müze, 2011 yılında hizmete girdi. Devasa koleksiyon, Girit’li fotoğrafçı Hamza Rüstem’in torunu Mert Rüstem tarafından bağışlanmış. Müzede fotoğraf makineleri, fotoğraflar, efemeralar, kısacası fotoğrafçılık sanatıyla ilgili her ürünün yüzlerce tarihi örneği bulunuyor.
2- Zübeyde Hanım Anıt Mezarı
Her anne Dünya’yı değiştirebilir mi? Zübeyde hanım değiştirdi. Eşi Ali Rıza Bey ile beraber, cumhuriyetin kurucusu ve kurtuluş mücadelesinin lideri Atatürk’ü yetiştirdi. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın kabri ise Karşıyaka’da bulunuyor. Karşıyaka’da, aynı isimli caddenin üzerinde bulunan bu kabir, Ferik Osman Paşa Camii avlusu içerisinde. Mezarın mevcut şekli ise bizzat Atatürk tarafından belirlenmiş, 1940 yılında inşa edilmiş.
3- Karşıyaka Bilim Merkezi
Karşıyaka’da, özellikle de çocuklara bilimin temel prensiplerini, gündelik hayattaki önemini, neden onun izinden gidilmesi gerektiğini göstermek ve bu çocukları bilim ve teknoloji ile tanıştırmak için 2009’da açılmış Bilim Müzesi, 43 öğrenme istasyonu, 100’e yakın deney düzeneği ve 15 interaktif kioska ev sahipliği yapıyor. Müzede geziler, 6 kişilik gruplar şeklinde organize ediliyor.
4- Bostanlı pazarı ve seyir terası
İzmir’in incisi Karşıyaka, Karşıyaka’nın incisi ise Bostanlı Mahallesi. Mahallenin meşhur pazarı çarşamba günleri kurulmakta. Bu pazarın meşhur olmasını sağlayanlar ise sayısız kıyafet ve aksesuar tezgahı, uygun fiyatlı kıyafetler, takılar ve diğer her şey. Hemen yakınlarında ise, yine İzmir’in ne harikulade bir şehir olduğunu betimleyen bir seyir terası yer almakta. Teras, özellikle dingin bir gün batımı izlemek isteyenlerin uğrak noktası.
5- Latife Hanım Köşkü
Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’a ait olan bu köşk, son günlerinde Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’a da ev sahipliği yapmış. Zübeyde Hanım’ın vefat ettiği yer olan köşk, bugün Latife Hanım Köşkü Anı Evi Müzesi olarak kullanılmakta.
Latife Hanım’ın evi olarak kullanıldıktan sonra bu köşk, adliye binası ve dershane olarak kullanılmış. 2007’de kamulaştırılarak müzeye çevrilmiş. İzmir Depremi’nde hasar almasından dolayı geçici olarak kapatılan köşk, bakımları yapıldıktan sonra yeniden açılmayı bekliyor.
6- Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi
1987 yılında hizmete giren bu müze, özellikle Erken Roma ve Bizans tarihine, sanat eserlerine ve motiflerine meraklı tarih severlere hitap ediyor. Müzede 100’e yakın parça sergilenmekte. Parçaların arasında antik dönemlere ait heykeller, mezar parçaları, lahitler ve benzeri yapılar bulunuyor. Güzel Sanatlar Parkı içerisinde bulunan bu müzeyi gezdikten sonra, yemyeşil parkta yürüyüş yapıp ardından kafesinde serinlemek, ayrı bir keyif.
7- Haberleşme Koleksiyonu Sergisi
Bu sergi salonunda 300 farklı parça sergileniyor. Bu müzede tarihi manyetolu veya tuşlu telefonlar, daha eski haberleşme cihazları, telgraflar ve teleksler, santraller ve haberleşme dendiğinde akla gelebilecek her türden şeyin tarihi örnekleri bulunuyor.
Haber merkezi