• Haberler
  • DERTLİ HASATLARIN HASARLARI SÜRÜYOR!

DERTLİ HASATLARIN HASARLARI SÜRÜYOR!

Ödemiş'te patates ekenin dert topladığı yıllarda zarar eden üreticiler, zarar dolu yıllarda Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı...

Ödemiş’te patates ekenin dert topladığı yıllarda zarar eden üreticiler, zarar dolu yıllarda Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı borçların yapılandırılmasını bekliyor.

Artan maliyetler ve iklim koşulları nedeniyle etiket fiyatı son günlerde yükselişteki ürünlerden olan patateste geçmiş yıllardaki zarar dolu hasatların hasarları halen onarılamadı. Üreticilerin bir bardak çay içmek için 7-8 kilo patates satmak zorunda olduğu birkaç yıl öncesinde ekim yapabilmek için Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı tohum, mazot ve gübrenin borcunu ödemekte zorlanıyor.

 

“PATATESİ 15 KURUŞA SATARKEN BUNLAR NEREDEYDİ?”

2016 yılında patates ekebilmek için Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldığı tohumun borcunu henüz ödeyemediğini ve haciz tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Bayırlı Mahallesi’nden üretici Hayrettin Çatalgöl, “Gölcük Boğaz Mevkii’nde üretim yapmaya çalışıyorum. 2016 yılında patates tohumu nedeniyle Tarım Kredi Kooperatifi’ne borçlu kaldım. Patatesi tarlada 15 kuruşa sattım. Şimdi diyorlar ki patates 2 lira oldu. Ben patatesi 15 kuruşa satarken bunlar neredeydi? Ben bunu dile getirmek istedim ama bir türlü sağlayamadım. Patates borcundan dolayı 43 bin lira küsur kredi kullanmışım, şimdi olmuş 114 bin lira. Ben bu borcu nasıl ödeyeceğim? Dağda odun kestim emeğimin karşılığını alamadım Orman Dairesi’nden. Benim gibi Tarım Kredi Kooperatifi’ne borçlu yüzlerce üretici var. Devlet buna neden bir çözüm bulmuyor? Buna bir çare bulunmasını istiyorum” dedi.

 

“BORÇLAR TAKSİTLENDİRİLSİN”

Borçların yapılandırılıp taksitlendirilmesi durumunda üreticiye büyük kolaylık sağlanacağını aktaran Çatalgöl, “Borçlarımızın yapılandırılıp taksitlendirilip ödenebilecek hale getirilmesini istiyoruz. Yoksa biz bu borcun altından kalkamayız. Eğer kolaylık olursa üretici bunu öder. Biz üretmek için borçlanıyoruz. Bütün mal varlığıma el koydular. Görüyoruz ki başka borçlar için yapılandırma yapılıyor, bu kolaylık halkımız için üretim yapan çiftçiye de sağlansın. Bu konuda bir açıklama bekliyoruz” diye konuştu.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme