• Haberler
  • Gündem
  • Deprem bölgesinde yeni tehdit zehirlenme tehlikesi baş gösterdi.

Deprem bölgesinde yeni tehdit zehirlenme tehlikesi baş gösterdi.

Fotoğraf:BirGün BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre büyük depremin merkez üssü Maraş’ın Elbistan ilçesinde halk, üst üste...

Fotoğraf:BirGün

BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre büyük depremin merkez üssü Maraş’ın Elbistan ilçesinde halk, üst üste yığılan çöplükler ve enkazlardan şikayetçi. Bu yığınlar bölgede yaşayan insanların sağlıklarını tehdit ediyor.

Bahçetepe’nin haberine göre, son günlerde hastanelere solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle başvuran hastalar artıyor. Halk, yazları Elbistan çöplüğünün sıcaktan alev aldığını, bu esnada duman ve zehirli gazlar yaydığını, bu durumun gerekli makamlara bildirilmesine rağmen çözüm bulunmadığını söylüyor.

Maraş Elbistan Devlet Hastanesi’nde görevli olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Maraş temsilcisi Hasan Özkan, yazları aşırı sıcaktan dolayı çöplüğün yandığını belirtirken, yanı başına yığılan enkazların ise tehlikeyi büyüttüğüne dikkat çekti. Elbistan’ın girişinde bulunan çöplüğün yakınlarında yerleşim yerleri var.

20, 30 yıldır yazları alev alan çöplükte son zamanlarda kirliliğin daha belirgin olduğunu söyleyen Özkan, “Çadır alanlarının olduğu Cumhuriyet Mahallesi’ne aşırı duman geliyor. Dışarı çıkınca boğazımız yanıyor. Ciddi hava kirliliği var ve hepsi zehirli gaz. Yetkililer burayı bir an önce görmeli” dedi. Elbistan’da ayrıca termik santral bulunduğunu anımsatan Özkan “İki tane termik santral var, biri devletin diğeri özel. Yandaş şirketler kurallara uymadan çalışıyor” diye konuştu. Bina yıkımları ve enkaz kaldırma çalışmaları sırasında da kurallara uyulmadığını anlatan Özkan “Tüm bu işlemler herhangi bir su ödkülmeden bu yapılıyor. Tüm bu faktörler kirliliği tetikliyor ve hastalık riskini artırıyor” dedi.

Bu kirliliğin mağdurlarından biri de Özkan’ın kendisi. Özkan’ın 11 yaşındaki oğluna zatürre teşhisi konmuş vaziyette. Ayrıca iki kızı da solunum yolu enfeksiyonu, ve kendisi de alerjik rinitten mustarip.

Kirlilik, özellikle çocukları daha fazla tehdit etmekte. Özkan, pek çok yetkili makama durumun bildirilmesine rağmen, bu bildirimlerin ilgisizlikle karşılandığının da altını çizdi.

Çöpler alev aldığında oraya dökülen enkazlardan kalan ve içinde kimyasal barındıran boyaların, tüplerin patladığını da söyleyen Özkan, “Solunum yolu hastalıkları, astım, akciğer kanseri zaten bu bölgedeki üniversitelerin raporlarında da var. Eşimle birlikte Elbistan Devlet Hastanesi’nde görev yapmaktayız. Depremin ilk saatlerinden itibaren çocuklarımızı bırakıp yaralılara yardımcı olmak için çalıştık. Elbistan çöplüğünde yanan ateşten ötürü sürekli zehirli duman ve gazlar ikamet ettiğimiz evde çocuklarımızı ve bizi zehirliyor. Ovayı dört bir yandan zehirliyorlar” ifadelerini kullandı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme