DEKAMER’den ürküten rapor

Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKAMER), 1990-2020 yılları arasında yeşil ve atmaca gagalı deniz kaplumbağalarının...

Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKAMER), 1990-2020 yılları arasında yeşil ve atmaca gagalı deniz kaplumbağalarının kabukları için yasa dışı avlanarak kaçırıldığını ileri sürdü.

DEKAMER, yasa dışı deniz kaplumbağası avcılığı ve ticaretinin küresel çapta ilk kez değerlendirildiği bir araştırmayı paylaştı. Araştırmaya göre, 1990 ve 2020 yılları arasında 65 ülke veya bölgede 1 milyondan fazla deniz kaplumbağasının yasa dışı olarak avlandığı ve bazı durumlarda kaçırıldığı tahmin ediliyor. Rapora göre, avlanan deniz kaplumbağalarının yüzde 56’sını yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) ve yüzde 39’unu ise atmaca gagalı kaplumbağalar (Eretmochelys imbricata) oluşturuyor. Roma döneminden beri deniz kaplumbağası kabukları, tarak, toka, yüzük gibi dekoratif nesnelerin yapımında kullanılmaktadır ve günümüzde hala bazı bölgelerde avlanılarak ticaret yapılmaktadır.

Raporda ayrıca son yıllarda artan tür koruma çalışmaları ve toplumda oluşan farkındalık sayesinde geçtiğimiz 10 yılda deniz kaplumbağası ticaretinin yüzde 28 azaldığına dikkat çekildi.

İHA

 

 

Bakmadan Geçme