• Haberler
  • Siyaset
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim Irak’tan petrol alımına yönelik bir sıkıntımız söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim Irak’tan petrol alımına yönelik bir sıkıntımız söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrası basın...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrası basın toplantısında konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Vilnius zirve programını biraz önce NATO Ukrayna Konseyi Oturumu ile tamamladık. İttifakın 74 yıllık tarihindeki kritik bir zirveyi daha başarıyla gerçekleştirdik. Zirvemizin başarısında elbette diğer faktörlerin yanı sıra ev sahibimizin misafirperverliği belirleyici oldu. Litvanya Cumhurbaşkanı kıymetli dostum Sayın Gitanas Nauseda başta olmak üzere tüm Litvan makamlarına teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Genel Sekreter Sayın Stoltenberg’e ve ekibine şahsım ve heyetim adına teşekkürlerimi iletiyorum. Yine bu vesileyle 6 Şubat depremlerinde sergiledikleri dayanışma için tüm müttefiklerimize ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

50 bini aşkın insanımızın vefat ettiği bu büyük felakette bize destek veren dostlarımızı her zaman minnetle yad edeceğiz. Rusya-Ukrayna savaşında 504. günü geride bırakıyoruz. Çatışmalar uzadıkça yıkım kan ve gözyaşı da artarak devam ediyor. Savaşın faturasını sadece taraflar değil Avrupa’dan Afrika’ya, Asya’dan Balkanlara farklı coğrafyalardaki pek çok ülke ödüyor.

Afrikalı kardeşlerimizi etkileyen gıda sıkıntısı tüm dünyada son 50-60 yılın zirvelerine çıkan enflasyon oranları, enerji fiyatlarındaki fahiş artışlar bunlardan sadece birkaçıdır. Türkiye olarak müttefiklerimizle dayanışma içinde hareket ederken aynı zamanda savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. İlk günden itibaren Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni titizlikle uyguladık. Savaş gemilerinin Türk boğazlarından geçmesine müsaade etmedik. Böylece çatışmaların diğer bölgelere sıçramasının önüne geçtik. İstanbul süreci ile başlayan temas trafiği Ukrayna tahılının sevkine izin veren Karadeniz Girişimi ve esir takasları ile devam etti. Yaptığımız görüşmeler neticesinde tahıl anlaşması 2 kez uzatıldı. Mutabakat kapsamında bugüne kadar 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü dünya pazarlarına ulaştırıldı.

Ancak söz konusu mekanizmanın süresi 17 Temmuz’da doluyor. Yüz milyonlarca insana umut olan Karadeniz girişiminin tekrar uzatılması için görüşmelerimiz devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenskiy’nin geçen cuma günü ülkemize yaptığı ziyarette diğer meselelerle beraber bu konuyu ele aldık. Sayın Zelenskiy girişimin devamından yana. Sayın Putin’in de bazı önerileri oldu. Bu önerileri de dikkate alarak çözüm odaklı çalışıyoruz. Her iki komşumuz ile olan yakın diyaloğumuzu girişimin uzatılması ve krizlerin çözüme kavuşturulması için kullanmayı sürdüreceğiz. Hep söylediğimiz gibi savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz.

Zirvenin ilk oturumunda müttefiklerin savunulmasını ilgilendiren konuları ele aldık. Türkiye’nin müttefiklerini savunma taahhüdüne bağlı olduğunu, ittifak dayanışması içerisinde sorumluluklarını her zaman yerine getirdiğini bir kez daha vurguladım. Tabii dayanışma sadece bizim değil tüm müttefiklerin içselleştirmesi ve rehber edinmesi gereken bir ilkedir. Esasen ittifakın üzerinde yükseldiği taşıyıcı sütun budur.

Batı müttefiklerimizin bilhassa PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG ile kurdukları çarpık ilişki ittifakın birlik ve bütünlüğüne zarar veriyor. Bu yaklaşımın makul ve mantıklı hiç bir açıklaması yoktur. Son yıllarda yaşadığımız onca acıya rağmen terörle mücadele konusunda halen bunları konuşuyor olmak gerçekten düşündürücüdür. Müttefiklerimize terör örgütleri arasında ayırım yapmayın, İslam düşmanlığı ile mücadele edin demeyi kendimize zül sayıyoruz. NATO’nun iki temel tehditten biri olarak gördüğü terörizm ile mücadele alanındaki gayretlerin artırılması şart.

Yaklaşık 40 yıldır bölücü terör örgütü ile mücadele eden bir ülkeyiz. Şimdiye kadar binlerce vatandaşımızı terör örgütlerinin kanlı saldırılarında kurban verdik. Daha ağzı süt kokan bebeklerden, 4 yıllık eğitimi sonrasında öğrencileri ile buluşmanın sevincini yaşayan öğretmenlerimize, evine ekmek götürmeye çalışan işçilerimizden kadınlara nice masum insanımız bizden kopartıldı. Daha 3 gün önce iki kahraman mehmetçiğimiz teröristler tarafından kalleşçe şehit edildi. Terörle amansız ve amasız mücadele bizim kırmızı çizgimizdir. Artık tüm müttefiklerimizden kararlı ve net bir tavır bekliyoruz. Bu konudaki mesajımızı açık bir şekilde mevkiidaşlarıma ilettim. NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından terörizm ile mücadele özel koordinatörü atanacağı duyuruldu. 10 yılı aşkın süredir güncellenmeyen rehber ilkelerin gözden geçirilmesi çalışmalarına başlanması kararı alındı. Ayrıca aramızda konuşup mutabakat sağlanan ilave pek çok husus var. Bunlar ittifakın terörizme karşı duruşunu teyit ve tahkim eden adımlardır. Bu kararların alınmasına Türkiye’nin yürüttüğü çalışmaların büyük tesiri olmuştur. ”

SORU-YANIT BÖLÜMÜ

Açıklamalarının ardından soru-yanıt bölümüne geçildi. Bir gazetecinin, “AB sürecinden bahsettiniz; insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü konularında yeni reformlar öngörüyor musunuz?” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

“Bu soruda şunlar yatıyor. Görüyorum ki Türkiye’yi tanımıyorsunuz. Türkiye’nin demokrasi, hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntısı yok. Dünyada yüzde 90’a yakın bir katılımla Seçim yapıldığını hangi ülkede gördünüz. Kaç tane ülke var. Parmak sayılarını bulmaz. Bizim son seçimimiz yüzde 88 ile neticelendi. Ben oradan seçildim. Hak ve özgürlükler noktasında eksik olan hiçbir şey söz konusu değil.

İSVEÇ’İN NATO’YA ÜYELİĞİ

İsveç bize bir yol haritası sunacak. Bizde bunu TBMM Başkanlığı’na sunacağız. 7 maddelik draftı bizler Meclis’imize göndereceğiz. Meclis açıldığı zaman süratle bu sözleşmeyi değerlendireceğiz. Onay makamı olan Meclis’ten geçtikten sonra da benim onayıma gelir. Bizler yakından takip edeceğiz. Bir an önce de bu sürecin bitmesini istiyoruz.

ZELENSKİ İLE GÖRÜŞME

“Bize böyle bir talep gelince biz de olumlu yaklaşım sergileyelim dedik ve 6 Azok komutanını teslim etmiş olduk. Ağustos ayında Putin’le yüz yüze görüşmemiz olacak. Orada da bunları yeniden ele alacağız.”

YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS’LE GÖRÜŞME

“Bugün Miçotakis ile görüşme yaptık. Düşman kazanmak gibi bir hedefimiz yok. Erdoğan’ın hedefi düşmanları artırmak değil dostları artırmaktır. Bugüne kadar da bunu yaptık. Bugünkü görüşmemizde de bu dostluğumuzu daha nasıl güçlendireceğiz onun görüşmesini yaptık. Bugünkü görüşme bunun temellerinin yeniden atıldığı bir görüşme oldu. F-16’lar bu istikamette kullanılması söz konusu olamaz bugüne kadar olmadığı gibi.”

F-16 ALINACAK MI?

“Sayın başkanın bize ifade ettiği konu onlarda da Kongre bağlayıcı. Kendisi elinden geçen her şeyi yapacağını söyledi. Sürecin takipçisi olacağını belirtti. Umutlu olduğunu söyledi. Ben de her zamankinden daha umutluyum.”

 

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme