• Haberler
  • Genel
  • 'Çocuklara daha yeşil bir dünya bırakmalıyız'

'Çocuklara daha yeşil bir dünya bırakmalıyız'

Uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından başarısı tescillenen Dokuz Eylül Araştırma Üniversitesi, doğal kaynaklarımızın korunması, kullanılan ürünlerin geri...

Uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından başarısı tescillenen Dokuz Eylül Araştırma Üniversitesi, doğal kaynaklarımızın korunması, kullanılan ürünlerin geri kazanılarak çevrenin korunması amacıyla Türkiye’de 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Düzenlenen farkındalık eğitimleri ile birimlerin kendi içlerinde hem öğrencilere hem de personele düzenli olarak sıfır atık bilincini aktarmaları amaçlanırken, tüm gelişmeler Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından takip ediliyor. Fakültelerde oluşan atıklar da üniversite imkanlarıyla yeniden dönüştürülerek birçok alanda etkin şekilde kullanılıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, atık yönetimini temel seviyeden bir üst seviyeye taşımak ve bertarafa giden atık miktarını azaltmak amacıyla birçok projeyi hayata geçirdiğini belirterek “Üniversitemizin her biriminde sıfır atık uygulamalarını artırarak sürdürmeye kararlıyız. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak çevre alanında fark oluşturan çalışmalara imza atıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi ile sürdürülebilir çevre, atıkların geri dönüşümü ve doğal kaynakların korunması gibi birçok konuda projeler hazırlıyoruz” diye konuştu.

‘FARKINDALIK YARATILACAK’

Üniversitedeki 15 adet kampüste Sıfır Atık Belgesi bulunduğunu kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: Tüm kampüslerimizde sıfır atık faaliyetlerine önem veriyoruz, çalışmaları yakından ediyoruz. Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğünün öncülüğünde, tüm akademik birimlerden akademik ve idari personele eğitimler düzenliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılı başında üniversitemize hibe edilen otomatik kompost makinesi ile üniversite yemekhanelerinde oluşan ayrıştırma atıkları toprak iyileştirici bir malzeme olan komposta dönüştürüyoruz, toprakla buluşturuyoruz. Geçtiğimiz günlerde kampüs alanlarındaki kullanılmayan malzemelerden, öğrencilerimizin kampüs alanlarında faydalanacağı ‘Akıllı Çardak’ çalışmasını başlattık.

‘ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR’

Rektör Hotar, “2018 – 2022 yılları arasında her yıl artan bir miktarda yaklaşık bin 300 ton geri dönüştürülebilir atık toplanmış ve ekonomiye geri kazandırılmıştır. 2023 yılının ilk yarısını tamamladığımız şu günlerde toplam 135 ton geri dönüştürülebilir malzeme daha atık özelliğinden çıkıp ekonomiye geri kazandırılmıştır. Üniversitemiz, atık yönetimini temel seviyeden bir üst seviyeye taşımak ve bertarafa giden atık miktarını azaltmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir. Üniversitemiz, atık yönetimini temel seviyeden bir üst seviyeye taşımak ve bertarafsa giden atık miktarını azaltmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme