• Haberler
  • Çiçekçi dükkanlarını süslüyor

Çiçekçi dükkanlarını süslüyor

Nergis çiçeği, İzmir'in çiçekçiliğiyle ünlü olan Bayındır ilçesinin Turan Mahallesi'nde  önemli bir yere sahip olmaya başladı. Her...

Nergis çiçeği, İzmir’in çiçekçiliğiyle ünlü olan Bayındır ilçesinin Turan Mahallesi’nde  önemli bir yere sahip olmaya başladı. Her yıl Ocak ayının ilk haftasından Şubat ayının ortasına kadar nergis çiçeği hasadı yapılan mahallede 100 yılı geçen süreden beri atadan kalma soğanla üretim gerçekleştiriliyor. Turan Mahallesi’nde 18 nergis çiçeği üreticisi bulunuyor. 120 metre rakıma kadarki zeytin ağaçlarının bulunduğu bahçelerde yetiştirilen nergis çiçeğinin kokusu ve 15 güne kadarki dayanım süresiyle Karaburun ve Mordoğan nergisinden farklı olmasını sağlıyor.

Üç büyük şehirden tüccarlar geliyor

Bayındır ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan, etrafı asırlık zeytin ağaçlarıyla çevrili eşsiz doğaya sahip Turan Mahallesi’nde yetiştirilen nergis çiçeği, İzmir’deki çiçekçi dükkanlarını yıllardır süslemeye devam ediyor. Turan Mahallesi’nde nergis çiçeklerine asırlık zeytin bahçeleri ev sahipliği yapılıyor. Zeytin bahçelerine dededen kalma nergis soğanları ekimi yapılarak üretim gerçekleştiriliyor. Ocak ayının ilk haftasından itibaren açmaya başlayan nergis çiçeklerinin hasadı Şubat ayının ortasına kadar yapılıyor.  Mahalleye İzmir, İstanbul ve Ankara’dan gelen çiçek tüccarları tarafından nergis alımları gerçekleştiriliyor. Buradaki mikroklima özelliği, nergis çiçeklerinin Ocak ayının ilk haftalarından itibaren tamamen açmasını ve yoğun hoş kokusuyla çiçek alım piyasasında yoğun rağbet edilmesini sağlıyor.

Kooperatifleşme çağrısı

Turan Mahallesi’nde bir asırdan fazla evlerde yetiştirilen nergisin son 50 yıldan itibaren ticari olarak satışının yapıldığını söyleyen nergis çiçek üreticisi Bayram Bekem, “Mahallemizde nergis çiçek üretimi, önemli geçim kaynaklarımızdan biridir. Son 10 yıl içerisinde nergis çiçeğinin yoğun ekimi yapılmaktadır. Mahallemiz, şu an bile nergis çiçeklerinin kokusu ve görüntüsü ile çiçek cennetine dönüşmüştür. Nergis üretiminde doğal hayvan gübresi dahil hiçbir kimyevi gübre, ilaç kullanmıyoruz. Nergis çiçeklerimiz, tamamen doğal yağmurlarla, aynı doğada yetişen bir çiçek gibi yetişmektedir. Ürettiğimiz nergisler; İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde kokusu, rengi, dayanıklılığı ve görünüşüyle yoğun rağbet görmektedir. Nergisimizin hak ettiği değeri bulması için kooperatifleşerek, 18 olan nergis üreticimiz tüm mahallemize yayılmalıdır. Pazarlama konusunda yaşanan sıkıntılar aşılırsa 15 güne varan dayanıklılık süresi, mis gibi kokusuyla değeri artacaktır” dedi.

Haber: Turgay KONURALP

 

Bakmadan Geçme