• Haberler
  • Özel Haber
  • CHP’li Karabat: Mesele faiz değil, ülkenin soyulmasıdır, yargı harekete geçmelidir!

CHP’li Karabat: Mesele faiz değil, ülkenin soyulmasıdır, yargı harekete geçmelidir!

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi, TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve TBMM CHP Ekonomi Masası Üyesi...

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi, TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve TBMM CHP Ekonomi Masası Üyesi Özgür Karabat, Merkez Bankası’nın faiz yükseltme kararının ardından Twitter üzerinde paylaşımlarda bulundu.

Faizin düşürüldüğü dönemde yapılan hatalar ve eksiklikler hakkında açıklamalar yapan Karabat, faizin indirildiği dönemde üretim planlamasının yapılmamasından ve ithalata bağımlılığın azaltılmamasından, gelir dağılımındaki adaletsizlikten, işsizlikten ve enflasyondan bahsetti.

Yaptığı paylaşımlarda Karabat şunları söyledi;

“Faiz indirimlerinde ne oldu? Üretim planlaması yapılmadı. İthalata bağımlılık azaltılmadı. Gelir dağılımındaki adaletsizlik büyüdü. İşsizlik sürdü. Enflasyon arttı. Halk günden güne fakirleşti.

Faiz artırımlarında ne olacak? Sermayede ve üretimde dışa bağımlılık devam ettiği için enflasyonda kalıcı bir iyileşme olmayacak. İşsizlik daha da büyüyecek. Faiz ve döviz rantçıları servetlerine servet katacak. Halka ise daha fazla yoksullaşma düşecek.

Şimdi soruyorum. Günün sonunda halkın sürekli fakirleştiği, rant sahiplerinin zenginleştiği sistemin yöneticileri masumdur diyebilir miyiz? Faiz politikası olarak bakmayın, 2018’den bu yana sistem işliyor.

Başkanlık sistemi ve sonrasında Türkiye Ekonomi Modeli diye dayatılan program sistematik bir rant düzeninin devamıdır. TCMB’nin 128 milyar dolarını satanlar, dövizi sürekli kontrollü indirip çıkaranlar milyarlarca dolarlık vurgun yapmışlardır. Vurgunun bir ayağı da borsadır.

2018’de faiz yüzde 24 iken enflasyon yüzde 24, dolar ise 6,50 TL seviyesindeydi. Şimdi faiz yüzde 25, dolar 26 TL olurken, yılsonu enflasyonu ise yüzde 60 bekleniyor.
Sistematik soygun işte tam olarak böyle oluyor.

Sadece maddi kayıplardan söz etmek doğru olmaz. Yüz binlerce insan ülkeyi terk etti. Yoksulluk ve bunalım nedeniyle gençler arasında intiharlar sıradanlaştı. Toplumsal gerilim nedeniyle cinayetler arttı.
Şimdi AKP’lilerin “Pardon, kandırıldık” demek gibi bir lüksü olamaz.

Son 5 yılı incelemek üzere yargı derhal harekete geçmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Saray’ın danışmanlarına, TCMB ve Hazine yöneticilerinden kamu bankalarına kadar süreçte yer alan herkes yargı önünde hesap vermelidir.

Ülkeyi yapboz alanına çevirenlerden hesap sorulmalıdır. “Ben seçildim, istediğimi yaparım” deyip kimse sandığın arkasına saklanamaz. Yüz milyarlarca dolarlık halkın soygununa göz yumulamaz. Hukukun üstünlüğü olmak zorundadır.”

MESELE FAİZ DEĞİL, ÜLKENİN SOYULMASIDIR
YARGI DERHAL HAREKETE GEÇMELİDİR!

1) Faiz indirimlerinde ne oldu?
Üretim planlaması yapılmadı. İthalata bağımlılık azaltılmadı. Gelir dağılımındaki adaletsizlik büyüdü. İşsizlik sürdü. Enflasyon arttı. Halk günden güne fakirleşti.

— Özgür KARABAT (@OzgurKarabatCHP) August 25, 2023

Utku Beycan

Bakmadan Geçme