• Haberler
  • Siyaset
  • CHP'li Aydın'dan ikinci tur açıklaması: Türkiye vazgeçmedi

CHP'li Aydın'dan ikinci tur açıklaması: Türkiye vazgeçmedi

Türkiye 14 Mayıs günü sandık başına gitti. Seçimin hemen ardından oyların çalındığı iddiaları yurttaşları tedirgin etmeye...

Türkiye 14 Mayıs günü sandık başına gitti. Seçimin hemen ardından oyların çalındığı iddiaları yurttaşları tedirgin etmeye devam ediyor.  CHP İzmir İl Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Aydın, CHP İzmir’in oylara sahip çıktığını aktararak, “Oyların çalındığına ilişkin haber ve yorumlar ikinci tur öncesi muhalefette yılgınlık yaratma ve ikinci turda sandığa gitme oranını düşürme amacına hizmet eder” dedi.

USUL HATALARINA YERİNDE MÜDAHALE

Seçim günü işlemleri, seçim sonuçlarının izlenmesi, sisteme işlenmesi, hataların düzeltilmesi, itiraz ve şikâyetlere ilişkin CHP İzmir İl Başkanlığı ve ilçe başkanlıklarının, ilçe seçim kurullarında görevli partili üyelerle koordineli olarak yürüttükleri seçim çalışması hakkında bilgi veren Murat Aydın, “Meydana gelen tereddütler usul hataları ve yanlış uygulamalara müdahale edilerek bilgi desteği sağlandı, oy sayım ve dökümünün mevzuata uygun yapılması için gereken girişimler yerine getirildi” diye konuştu.

İZMİR BAROSU’NDAN KRİZ MASASI

İzmir Barosu’nda oluşturulan kriz masasıyla sahadan gelen soruların yanıtlandığına dikkat çeken Murat Aydın, “Bu süreçte görev alan avukatlar hukuki bilgileri ile sürece destek verdi. Gerek CHP İl Başkanlığında gerekse İzmir Barosunda oluşturulan kriz masaları sahadan gelen tüm soruları cevaplandırdı ve gerekli yönlendirmeleri yaptı. Taleplerimiz sandık kurulları tarafından büyük ölçüde olumlu karşılandı ve gerekli işlemler yerine getirildi. Kabul edilmeyen taleplerle ilgili tutanaklar tutuldu ve bu kararların sonraki işlemlere olası olumsuz etkileri ile ilgili önlemler alındı” ifadelerine yer verdi.

İTİRAZ SÜRECİ BAŞLADI

Hatalı sayımların yapıldığı sandıklar için itirazların yapıldığını belirten CHP’li Aydın, “Giderilmeyen ve bizce hala hatalı olduğu düşünülen sandıklar için itirazlar yapıldı. Bu itirazların bir kısmı kabul ile bir kısmı retle sonuçlandı ve hukuki süreç takip edildi. Sandık kurulları tarafından düzenlenen sandık sonuç tutanakları önce ilçe başkanlığı tarafından sonra il hukuk komisyonu tarafından tek tek incelendi. Veri hatası, özellikle geçersiz oy kayıtları bakımından denetlendi. Geçersiz oy sayısının dikkat çekici olarak fazla olduğu sandıklar ayrıca incelemeye tabi tutuldu ve ilçe başkanlıkları tarafından yerinde kontrol, sandık kurulu ya da ilçe seçim kurulu ile görüşme suretiyle nedenleri tespit edildi, hatalı işlem izlemini doğuranlarla ve geçersizlik nedeni yazılmayan oylarla ilgili itiraz süreçleri işletildi” ifadelerine yer verdi.

“SANDIKLARI KORUDUK”

CHP İzmir örgütü tüm birimleriyle sandıklara sahip çıktığını dile getiren Aydın, “Partimize ya da başka bir partiye verilen her bir oyun doğru şekilde sisteme kaydı için uzun saatler boyunca çalışma yapılmış, tüm ıslak imzalı tutanaklar birden fazla defada ve birden fazla kişinin elinden geçmiş, kontrolleri yapılmıştır. İzmir ilinde toplam 9 bin 877 sandıkta, 3 milyon 404 bin seçmen kayıtlıdır. Bu kadar büyük seçim alanına ve sandık sayısına rağmen oyların sayımı, dökümü, verilerin sisteme girişi konusunda gösterilen bütün özen ve gayrete rağmen az sayıda hata olması mümkündür. Ancak oylara sahip çıkılmış, hatalı işlemler giderilmiş, yaygın ve sistematik seçim hilesine izin verilmemiştir” ifadelerini kullandı.

“EN BAŞARILI SEÇİM”

Oyların korunamaması gibi bir durum söz konusu olmadığına dikkat çeken Aydın, “Oyların korunamadığı algısını üretip CHP ve muhalefet seçmeninde yılgınlık ve çaresizlik duygusu oluşturarak ikinci tura katılımın düşürülmesi çabasına pirim vermemek gerekmektedir. CHP İzmir Örgütü oy sayımı ve sandığa sahip çıkma konusunda en başarılı seçimini geçirmiştir. İzmir’de bulunan 9 bin 877 sandıktan birkaçında yapılan ve sonradan giderilen hatayı göstererek ‘oylarımıza sahip çıkmadınız’ demek, sabahlara kadar çalışan arkadaşlarımızın emeğine haksızlık olur. Bu arkadaşlarımız aynı özveriyi iki hafta sonra yine gösterecek. Kimsenin bundan yana tereddüdü olmasın” dedi.

İkinci tur için kararlılık mesajı veren CHP’li Murat Aydın, “Şimdi ikinci turda da aynı kararlılıkla ve çalışmayı sürdürmenin, her bir seçmenin sandığa gelerek Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermesinin sağlanması aşamasındayız. CHP’nin tüm örgütü ve üyeleri inanç ve kararlılıkla görevlerinin başındadır. İzmir vazgeçmedi. Türkiye vazgeçmedi” dedi.

(B.K)

Bakmadan Geçme