CHP’den Kartal Dağı için milli park teklifi

İzmir ve Aydın il sınırlarında bulunan Kartal Dağı’nın santral ve taşocağı tehditleriyle karşı karşıya olduğunu belirten...

İzmir ve Aydın il sınırlarında bulunan Kartal Dağı’nın santral ve taşocağı tehditleriyle karşı karşıya olduğunu belirten CHP’li Polat, temiz havası, suyu ile güzel bir ekosistemiyle insanlara, birçok bitki ve hayvan varlığına ev sahipliği yapan Kartal Dağı’nın, Millî Park olması için kanun teklifi verdi.

Tire ile Kartal Dağı’nın özdeşleşmesinin çok eski tarihlere dayandığını ve  eskiden bolca olan kartal çeşitliliğine dayandığını anımsatan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Bu dağlardaki kartal çeşitliliğinin yanında en son 1955 yılında varlığı tespit edilen halkın “BÖCÜ” olarak adlandırdığı leoparların varlığı da bilinmektedir. Kışın ılıman bir iklime sahip olan Tire ilçesi, anlatılan nedenler ve çevresel doğal zenginlikleri nedeniyle geçmişte avlanma ve dinlenme merkezi olarak hizmet vermiştir. Meşhur Fransız yazar Lamartin dahi bu yöredeki vahşi hayvanların varlığından ve doğanın güzelliğinden bahsetmiştir” bilgisini paylaştı.

Birçok flora, faunaya ev sahipliği yapıyor

Kartal Dağı’nın eteklerine kurulu birçok mahallenin temiz içme suyu kaynaklarının Kartal Dağı’ndan beslendiğini, geçmişte Kartal Dağı’ndan gelen suyun Kurşak Köyü’ndeki ovanın içinden 40 kilometre uzunluğunda künklerle Efes’e taşındığını aktaran CHP’li Polat, “Yani tarih boyunca bu dağlardan çıkan su, içme suyu olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise tarım alanlarının içerisinden geçtiği için su yolları tahrip edilmiş durumdadır. İzmir ve Aydın il sınırlarında bulunan Kartal Dağı, Tire ilçe sınırları içinde bulunan 850 metre rakımlı zirvesiyle Küçük Menderes Ovası’na bakan, kuzey yamaçlarındaki kızılçam yoğunluğu Amazon Ormanlarını andıran bir yerdir. Güzel bir ekosistemle birlikte nesli tükenmekte olan birçok flora fauna türüne ev sahipliği yapmaktadır” dedi.

Bölge ile ilgili koruma kararı var

Dağın eteklerindeki köylerin ekonomik değeri yüksek incir, zeytin üretimi ile tarımsal üretime katkı sağlamanın yanı sıra hayvancılıkla geçimlerini sağladığını kaydeden Polat.

Kartal Dağı’nın eteklerinde Halkapınar, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı ve Akyurt Mahallelerin bulunduğunu söyledi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun bu alana ilişkin kararını anımsatan Polat, kurulun maden bölgesindeki alanlardan Küçükkale Mahallesi Akarca Mevkiinde bulunan orman statüsündeki 101 ada 1 numaralı parseldeki bölgede Roma, Geç Roma ve Bizans Dönemi’ne ilişkin veriler bulunduğu gerekçesiyle bölgenin 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmesine karar verdiğini vurguladı.

Doğal dengeyi bozacak planlar

Kartal Dağı’nın Aydın ili kısmında tescillenen başkaca bölgeler de olduğuna dikkat çeken CHP’li Polat, bakır olan bölgede santral ve taşocağı yapılmak istendiğini belirterek, “Kartal Dağı çeşitli tehditlerle karşı karşıyadır. Bölgede mevcut en büyük tehditler; dağın Aydın kısmında yapılmak istenilen altın madeni arama faaliyetleri, İzmir kısmında yapılmak istenen taş ocakları, rüzgar enerji santralleri gibi sıralanabilir. Yapılmak istenen faaliyetlerin hayata geçmesi durumunda binlerce ağaç kesimi gerçekleşecek, doğal denge bozulacaktır” uyarısında bulundu.

Kartal Dağı milli park ilan edilmeli

Bu gibi tehditlerin yanında odunculuk faaliyetleri için yapılan kaçak ağaç kesimi, kaçak avcılık, mantar, kekik, biberiye, kantaron veya daha birçok bitkinin besleme, sağlık ve ticari amaçlarla bilinçsiz şekilde toplanması, plansız açılan yolların da Kartal Dağı’nın doğasını tahrip ettiğini kaydeden Polat, “Teklifin hayata geçmesi TBMM’ce kabul edilen Paris İklim Anlaşması ve ‘Yeşil Mutabakat’ anlayışının samimiyetini gösterecektir. Aksi halde Kartal Dağı’nın temiz havasının, suyunun, muhteşem doğasının tahrip edilmesi sonucu ortaya çıkacaktır. Teklif ile İzmir ve Aydın illeri sınırları içerisinde olan bu bölgenin Kartal Dağı Milli Park’ı olarak ilan edilmesi öngörülmektedir.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme