- Haberler
- Siyaset
- CHP, Tüzük Komisyonu ile Ön Seçim ve Parti Meclisi’ne İlişkin Değişiklikleri Ele Alıyor
CHP, Tüzük Komisyonu ile Ön Seçim ve Parti Meclisi’ne İlişkin Değişiklikleri Ele Alıyor
CHP’de 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde yenilgi yaşandı ve değişim çağrıları ön planda yer aldı....
CHP’de 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde yenilgi yaşandı ve değişim çağrıları ön planda yer aldı. Bayram tatilinin sona ermesiyle birlikte CHP’de kongre süreci için çalışmalar hız kazanacak. CHP yönetimi, kongre sürecini başlattıktan sonra büyük bir kurultayda yeni bir Tüzük ile devam etme kararı aldı ve bu çerçevede bir heyet oluşturdu. CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığındaki Tüzük Komisyonu, parti üyelerinden öneriler almaya devam ediyor. Komisyonun, bayram sonrasında bu önerileri değerlendireceği ve yeni bir Tüzük taslağı hazırlayacağı belirtildi.
CHP Tüzük Komisyonu’nun önemli bir gündem maddesi, aday belirleme süreci olacak. Milletvekili ve belediye başkanı seçimlerinden önce adayların önseçimle belirlenmesi Tüzük’te kesinleştirilecek. Ayrıca, genel başkana her adaylık için sınırlı bir kontenjan ayrılması da gündemde.
Milletvekillerinin Meclis’te yedi döneme kadar üst üste yer almasına tepki gösteren parti üyelerinin diğer taleplerinden biri ise “dönem sınırları” oldu. Bu talebin kabul edilmesi durumunda milletvekilleri belirlenen dönem kadar görev yapabilecekler. Milletvekilliğine devam etmek isteyenlerin ise “bağımsız” veya başka bir parti adayı olmaları gerekecek.
Parti Meclisi de parti üyelerinin gündeminde olan bir diğer konu. Parti üyelerinin önemli bir bölümünün Parti Meclisi’nin yapısı, üye sayısı ve seçim yöntemine tepkili oldukları öğrenildi. Özellikle kurultayda dolaşıma sokulan liste savaşlarına tepki gösteren üyeler, daha demokratik ve dış müdahaleye kapalı bir sistemi talep etmektedir. Parti Meclisi üye sayısının artırılabileceği de dile getirilmektedir. Ayrıca, genel başkanın istediği isimlerden oluşmayan bir Parti Meclisi olması gerektiğini vurgulayan parti üyeleri, Merkez Yönetim Kurulu üyeliğinin tek yolunun Parti Meclisi’ne girmek olmaması gerektiğini belirtmektedir. Bu nedenle, “genel başkanın listesi” uygulamasının son bulması gerektiği görüşünde olan üyeler bulunmaktadır.
HABER MERKEZİ