CHP seçmeninin %78,5’i “değişim” dedi

14-28 Mayıs seçimlerinde alınan yenilgilerin CHP içerisindeki etkisi devam ediyor. CHP, biri statükonun devamlılığını savunan, diğerİ...

14-28 Mayıs seçimlerinde alınan yenilgilerin CHP içerisindeki etkisi devam ediyor. CHP, biri statükonun devamlılığını savunan, diğerİ değişim taraftarı olan iki hizbe bölünmüş durumda.

Mevcut yapının devamlılığını isteyen hizbin iki büyük temsilcisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak. Değişim taraftarlarının liderliğini ise, geçtiğimiz günlerde kendi manifestosunu açıklamış olan Ekrem İmamoğlu yapıyor. Bu hizip içerisinde CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve gündemden düşmeyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da bulunuyor.

Aksoy Araştırma, CHP seçmenleri arasında bir anket yaptı. Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’ın aktardığı bilgilere göre anket, 1069 CHP seçmenini kapsıyor.

CHP seçmeni “değişim” dedi

Ankette öne çıkan bulgulara göre CHP seçmeninin %78.5’i değişim taraftarı. %21.5 ise mevcut yapının devamlılığını destekliyor.

“‘Değişim’ dendiğinde aklınıza ne geliyor” sorusuna ise seçmenlerin %27’si ‘Kılıçdaroğlu’nun istifası’ cevabını verdi. 8.2 ‘İmamoğlu’ yanıtını verirken, %7.6 ise ‘daha genç bir genel başkan’ cevabını verdi.

“İmamoğlu’nun değişim talebinin anlamı” sorusuna ise seçmenlerin %27’si ‘lider değişikliği’ cevabını verirken, %25’i ‘genel başkan olma isteği’ dedi.

Yine seçmenin %21,9’u CHP içerisinde bir şeyi değiştirebilecek olsa ‘Kılıçdaroğlu’nu değiştireceğini’ söyledi.

Gönüllerdeki genel başkan

Katılımcıların %38,5’i İmamoğlu’nu genel başkan olarak görmek istediğini söylerken, %22.7’si Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığının devamını istediğini söyledi. Katılımcıların %8.4’ü Mansur Yavaş’ı, %8.2’si Özgür Özel’i başkan olarak görmek istiyor.

Katılımcıların %55.3’ü, CHP Genel Başkanı’nı belirleme yetkisi olsa İmamoğlu’nu başkan olarak atayacağını söylerken, %22.9 bu soruya Özgür Özel, %21.8 ise Kemal Kılıçdaroğlu cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu size, “CHP başkanlığı görevine devam edeyim mi, yoksa bırakayım mı diye sorsa ne yanıt verirsiniz?” şeklindeki soruya CHP’lilerin yüzde 72,5’i, “Bırakmasını söylerim” dedi.

İstanbul’u ne yapmalı?

Aynı soru İmamoğlu için yöneltildiğinde seçmenlerin %53’ü bu sefer, İmamoğlu’na İstanbul Belediye Başkanlığı’na devam etmesi gerektiğini söyleyeceğini belirtti.

Seçmenlerin %79’u, İstanbul’da tekrar aday olması halinde İmamoğlu’nun tekrar kazanacağını söylüyor. %64,5 İmamoğlu’nun genel başkan seçilmesi halinde CHP’ye katkısı olacağına inanıyor.

İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu’na seçmenden tavsiyeler

“Kılıçdaroğlu’na bir tavsiye verecek olsanız ne dersiniz” sorusuna ise %22.1, “koltuğu bırakmalısınız” cevabını verirken %17.2 “artık çekilmelisiniz”, %9.4 ise “emekliye ayrılmalısınız” cevabını verdi.

İmamoğlu için ilk üç tavsiye şöyle: Yüzde 21.8’i “Bu şekilde devam etmelisiniz”, yüzde 11.5’i “İBB’de kalmalısınız” ve yüzde 10.9’u “Genel başkanlığa aday olmalısınız” dedi.

Seçmenlerin %56.9’u CHP’nin seçim ittifakı kurumamasının, %43.1 ise kurmasının yanında.

%67.7, CHP’nin yerel seçimlerde başarılı olacağına inanırken, %57,5 ise CHP’nin sonraki genel seçimde birinci olabileceğine inanıyor.

haber merkez

Bakmadan Geçme