Çeşme’de demokratik eğitim çağrısı

Çeşme Demokasi platormu adına Eğitim-sen temsilcisi Gülay CANBEK basın açıklamasında bulundu: Zorunlu din derslerine hayır! 'Çevreme...

Çeşme Demokasi platormu adına Eğitim-sen temsilcisi Gülay CANBEK basın açıklamasında bulundu:

Zorunlu din derslerine hayır! Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum”(ÇEDES)projesi iptal edilsin.

Türkiye’de siyasi iktidar eliyle eğitimin ve toplumsal yaşamın, dini kurallara göre biçimlendirilmesine yönelik uygulamalar, eğitimin bütün kademelerinde ve toplumsal yaşamın her alanında etkilerini artırarak sürdürüyor. Siyasi iktidarın seçimlerin hemen ardından toplum mühendisliği ne hız verdiğine tanık oluyoruz. Son olarak ilkokul, ortaokul ve orta öğretim öğrencilerine seçmeli din derslerini seçmelerinin zorunlu tutulması bu durumun açık örneğini oluşturdu.

Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) adlı bir protokol imzalamıştır. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullar ve imam hatip okulları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı il/ilçe spor müdürlükleri/ gençlik merkezleri ile Diyanet İşleri

Başkanlığı’na bağlı Diyanet Gençlik Merkezleri iş birliğinde yürütülmekte olan ÇEDES kapsamında bir suredir ülke çapında toplantılar yapılmakta ve çeşitli kararlar alınmaktadır. ÇEDES projesi ile sağlık alanında olduğu gibi, İzmir’de 842 okulda eğitim alanında da ‘manevi danışman’ ve çeşitli din görevlileri için dini telkin ve dinsel etkinlik alanı oluşturulmuştur. Ruhban sınıfına açılan bu alanla, finansman merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak olan yeni bir dinci kadrolaşmanın yolu açılmıştır. Protokol, belirli bir sure içermediği gibi ÇEDES uygulamalarının kısa bir sure sonar tüm illere yaygınlaştırılması planlanmaktadır.”

Ağustos 2023’te yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi’nde “Öğrencilerin ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimin 9. ve 10. Sınıf seviyelerinde ‘insan toplum ve bilim’, ‘din, ahlak ve değer’ ile ‘kültür, sanat ve spor’ seçmeli ders gruplarından her bir grup tane naz birer ders, 11. ve 12. Sınıf seviyelerinde ise ‘insan, toplum ve bilim’, ‘din, ahlak ve değer’ ile ‘kültür, sanat ve spor’ seçmeli ders gruplarının en az ikisinden birer ders seçmeleri zorunludur” denilerek ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimin 9. ve 10. Sınıf seviyelerindeki öğrencilerin din derslerini seçmeli ders olarak alması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeye imza atanlar ve bu uygulamayı yaşama geçirenler anayasal bir suç işlemektedir. Çocuk haklarını yok sayan, pedagojiyi görmezden gelen ve seçmeli dersi zorunlu tutacak kadar mantık sınırlarını zorlayanların tek tip toplum inşa etme arzularının karşısında yılmadan, sinmeden mücadele edecek ve bilimsel, laik eğitim mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme