Çelik: TÜİK, fiyat bilgilerini karartıyor

Türkiye İstatistik Kurumu, verdiği verilerin şüpheli oluşuyla sıklıkla eleştirilere maruz kalıyor. İktisatçı Aziz Çelik, Twitter hesabı...

Türkiye İstatistik Kurumu, verdiği verilerin şüpheli oluşuyla sıklıkla eleştirilere maruz kalıyor.

İktisatçı Aziz Çelik, Twitter hesabı üzerinden konu hakkında bir açıklamada bulundu. Çelik, yargı kararına rağmen TÜİK’in madde fiyat listesini açıklamadığını, fiyat bilgilerinin karartıldığını, bu şekilde anayasayı ihlal ettiğini açıkladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, TÜİK’ten bilgi edinme kanunu çerçevesinde madde fiyat listesini talep etmiş, talep reddedilmişti. DİSK’in olay üzerine dava açtığını belirten Çelik, mahkemenin DİSK’i haklı bulduğunu, kararın kurul tarafından TÜİK başkanlığına iletilmesine rağmen TÜİK’in fiyat listesini hala DİAK’e vermediğini belirtti.

 

Çelik’in yaptığı Twitter paylaşımının tamamı ise şu şekilde;

“TÜİK Yönetimi Sorumsuzluğa ve Anayasa Tanımazlığa Devam Ediyor!

TÜİK başkanı ve yöneticileri keyfiliğe ve sorumsuzluğa son vermeli, yargı kararlarına uymalıdır.

TÜİK 3 Ağustos 2023 Perşembe günü temmuz ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Ancak TÜİK enflasyon verileri giderek şaibeli hale geliyor!

TÜİK yargı kararına rağmen madde fiyat listesini açıklamıyor.

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verileri madde fiyat listesi olmadan daha da şaibeli olacaktır. TÜİK Haziran 2022’de enflasyon hesabının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçti. Böylece fiyat bilgilerini kararttı.

‘TÜİK  Anayasa’yı ihlal ediyor’

DİSK 3 Haziran 2022’de Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde TÜİK’ten madde fiyat listesini talep etti. TÜİK, madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesinin yayımlanmayacağını belirterek DİSK’in bilgi talebini reddetti. TÜİK’in bilgi talebini reddetmesi üzerinde DİSK Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz etti. Kurul da 3 Ağustos 2022 tarih 2022/936 sayılı kararı ile DİSK’in talebini reddetti.

DİSK bunun üzerine dava açtı. Mahkeme, DİSK tarafından istenen bilgilerin açıklanmasının TÜİK’in görevi gereği olduğunu belirterek bilgi talebinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Ankara 6. İdare Mahkemesi 31 Mart 2023 tarih, 2022/2383 esas ve 2023/700 sayılı kararında DİSK tarafından istenen bilgilerin TÜİK tarafından elde edilen ve önceki yıllarda da kurum tarafından yayımlanmış olan istatistiksel verilere ilişkin olduğu ve bu bilginin kurumun görevi gereği elinde bulunması gereken bilgilerden olduğu gerekçesiyle bilgi edinme talebinin reddinin hukuksuz olduğuna ve dava konusu ret işleminin iptaline karar verdi.

İdare mahkemesinin bu kararı üzerine Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu da 2023/649 sayılı kararı eski red kararı kaldırarak DİSK’in taleplerinin (madde fiyat listesini) karşılanmasına karar verdi. Kurul bu kararını TÜİK Başkanlığına iletti.

Halen açıklanmadı

TÜİK Başkanlığı ise Anayasa ve kanun tanımaz bir tutumla madde fiyat listesini hâlâ DİSK’e vermedi ve kamuoyuna açıklamadı. Anayasa’nın 138. Maddesine göre “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” TÜİK Başkanı ve yönetimi hangi cüretle bu açık hükme rağmen yargı kararını uygulamıyor. Kendilerini Anayasanın üstünde mi görüyorlar? 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na göre bilgi edinme konusundaki itirazları Kurul karar bağlar. TÜİK Kurul kararlarına da uymak zorundadır.

TÜİK Başkanı ve yönetimi hangi cüretle hem mahkeme hem de Kurul kararlarını hiçe sayıyor? TÜİK Başkanı ve yönetimini yargı kararlarını uygulamaya ve keyfilikte vazgeçmeye çağırıyorum.

Yargı kararlarını uygulamamak ve uygulamasını geciktirmek Anayasanın ihlali demektir. Kendinize gelin, Anayasaya ve yargı kararlarına uyun!

3 Temmuz 2023’te enflasyonla birlikte yaklaşık bir yıldır gizlediğiniz madde fiyat listesini de kamuoyuna açıklayın.”

https://twitter.com/EmeginHalleri/status/1686672814038753280?s=20

Utku Beycan

Bakmadan Geçme