• Haberler
  • ÇEKÜL AKADEMİ BİRGİYİ ADIMLADI

ÇEKÜL AKADEMİ BİRGİYİ ADIMLADI

ŞENER: &ldquoBİRGİ&rsquoDEKİ MÜCADELEMİZ 1989&rsquoDA BAŞLAMIŞTI&rdquo ÇEKÜL Vakfı, Çekül Akademi adı altında gerçekleştirdiği kültürel ve kentsel koruma...

ŞENER: “BİRGİ’DEKİ MÜCADELEMİZ 1989’DA BAŞLAMIŞTI”

ÇEKÜL Vakfı, Çekül Akademi adı altında gerçekleştirdiği kültürel ve kentsel koruma alanlarındaki eğitimler kapsamında “Küçükmenderes Havzası’nda Çok Boyutlu Koruma ve İşlevlendirme” konulu eğitim programı düzenlendi. 11-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek eğitim programına Ödemiş, Tire ve Birgi ev sahipliği yapıyor.

Ödemiş Belediyesi Nikâh Düğün Salonu ve Kongre Merkezi’nde geçtiğimiz gün başlayan program, Belediye Başkanı Mahmut Badem’in ‘Tarihle Doğanın Eşsiz Uyumu’ adı altında ilçenin Birgi Mahallesi başta olmak üzere; Bademli, Ovakent, Gölcük ve Bozdağ Mahalleleri ile bazı Lübbey’i ve mahallelerde yapılan çalışmaları anlatması ile devam etmişti.

Badem’in bilgilendirme toplantısının ardından İstanbul, İzmir, Samsun, Ordu, Malatya ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyeleri, Kars, Karadeniz Ereğli, İsçehisar, Kuşadası, Yalvaç gibi ülkemizin farklı bölgelerinden programa katılan mimar, şehir plancısı, arkeolog ve inşaat mühendisleri de Birgi’de inceleme yaptı.

ÇEKÜL’ün Birgi’deki merkezinde Birgi’yle ilgili bilgiler alan ÇEKÜL Akademi grubu daha sonra Birgi’nin son belediye başkanı Cumhur Şener’den Birgi’yi dinlediler.

 

CUMHUR ŞENER’DEN BİLGİ ALDILAR

Birgi’nin koruma imarıyla ilgili 1989 yılından bu yana verilen mücadeleyi anlatan Cumhur Şener, süreç içinde yapılan projeleri ve Birgi’nin kimliğini oluşturan değerlerini ÇEKÜL akademi grubuna anlattı. Kendisinin de bir ÇEKÜL gönüllüsü olduğunu ifade eden Şener, Birgi’de koruma çalışmalarının 1989 yılında başladığını söyledi.

Daha sonra 2004 yılında Birgi Belediye Başkanlığına seçilmesiyle ÇEKÜL içine Birgi Belediyesini de kattıklarını ifade etti. ÇEKÜL olarak Mimar Sinan Üniversitesi, İzmir Valiliği, Birgi Belediyesi ve Kültür Bakanlığı olarak birçok proje tasarlayıp Birgi’de hayata geçirmeye çalıştıklarını anlattı.

Cumhur Şener şöyle devam etti:

 

“SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİYLE BAŞLADIK”

“İlk yaptığımız projelerden biri sokak sağlıklaştırma projesi oldu. Daha sonra tarihi evlerimizi tescilledik, yine evlerimizin dış ve çatı bölümlerinde restorasyon çalışmaları yapıldı. ÇEKÜL başkanımız Prof. Dr. Metin Sözen hocamızın olağanüstü katkılarını ve desteklerini aldık. Çalışmalarımız 2014 yerel seçimlerine kadar devam etti. Daha sonra Bütünşehir yasasıyla Birgi belediyemiz kapatıldı. Biz üzerimizdeki sorumluluğumuzu Ödemiş Belediyesine devrettik. Çalışmalar bugün ilçe belediyemiz tarafından devam ettiriliyor”

 

“İZMİR, MANİSA VE AYDIN BİRGİ’DEN YÖNETİLMİŞ”

Birgi’nin tarihi arka planından söz eden Şener, Birgi’nin Aydınoğulları beyliğinin başkenti olarak İzmir, Manisa ve Aydın bölgesinin yönetim merkezi olduğu bilgisini verdi. Yaptıkları çalışmalarda değerleri ön plana çıkarmaya çalıştıklarını ve tarihteki Türk büyüklerinin Birgi’deki rollerini daha fazla anlatmak ve duyurma gayreti içinde olduklarını kaydetti. Biz yaptığımız çalışma sürecinde Birgi’deki değerlerimizi öne çıkarmaya çalıştık. İlk Türk Denizcisi Gazi Umurbey’ın mezarı burada, Hacı Paşa isimli ilk Türk doktorunun mezarı burada, yine dönemin entelektüellerinden İmam-ı Birgivi’nin mezarı burada dedi. Bu çalışmalar içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile bağlantılar sağladıklarını belirtti.

Şener, konuşmasında verdiği bilgilerin ardından ÇEKÜL Akademi grubunu Birgi’yi yaya olarak gezdirip bilgilendirme çalışmasını eserlerin yerlerinde de devam ettirdi. Düzenlenen inceleme gezisine Ödemişli bir başka ÇEKÜL Gönüllüsü Ziraat Mühendisi Özkan Akgün de eşlik etti.

Kerem Karamanlıoğlu

Bakmadan Geçme