ÇEDES’e karşı bir eylem de Dikili’de

İzmir’deki okullara “Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum” isimli proje kapsamında manevi danışman sıfatıyla Diyanet’te görevli din...

İzmir’deki okullara “Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum” isimli proje kapsamında manevi danışman sıfatıyla Diyanet’te görevli din adamları atanmıştı. Çocuklar için etkinlik organize etme ve manevi eğitim verme yetkisi verilen bu kişilerin pedagojik eğitimi olmaması tepkilere yol açmış, projenin laikliğe aykırı olduğu söylenmişti.

Projenin iptaline veya askıya alındığına dair herhangi bir bilgilendirme yapılmadan eğitim döneminin yaklaşmasıyla tepkiler yeniden artmıştı. 16 Eylül’de saat 16.00’da İzmir’in Cumhuriyet meydanında yapılacak büyük protesto gösterisi öncesinde Dikili’de bir eylem düzenlendi.

Dikili Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından organize edilen eylem, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapıldı.

Eylem sırasında Eğitim Sen’den Demet Önal ve Öğrenci Veli Derneği Bergama Şube Başkanı Fikret Ali Parlas konuşma yaptı. Yapılan konuşmada eğitimin eşit ve parasız olarak yapılması gerekirken uygulamaların tam tersi yöne eğildiği, eğitimin lüks haline gelerek fiilen engellendiği belirtilirken “Karnı doymadan okula gelen milyonlarca çocuğumuzun derslerde baş dönmesi, baş ağrısı sorunu yaşadığını da biliyoruz. İlk kez Milli Eğitim Şûrasında ‘öğrencilere ücretsiz yemek verilsin, temiz içme suyu sağlansın’ şeklinde karar alınmasına karşın, bir türlü hayata geçirilemedi. Gelişim çağındaki bu çocuklarımızın beslenme yetersizliği nedeniyle sağlık sorunu yaşayanların sayısı her geçen gün artarken okullarda bir an önce yemekhaneler açılarak okul yemeği programı başlatılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Proje laik değildir

Yapılan açıklamada ÇEDES projesi; laik, bilimsel ve karma eğitimden vazgeçme projesi olarak tanımlandı. Projenin “aldatma” kelimesi ile nitelendiği açıklamada uygulamanın İzmir ve Eskişehir’de başlatıldığı, İzmir’deki 842 okula manevi danışman altında imam, vaiz ve benzeri görevliler atandığı, bu okulların 17’sinin Dikili’de olduğu, bu atamalarla beraber konunun uzmanı olan psikolojik danışmanların işlevsiz kılındığı vurgulanırken “derhal ÇEDES projesi iptal edilmelidir. ÇEDES ve benzeri uygulamalara karşı, eğitimde yaşanan tüm bu sorunlara karşı 16 Eylül Cumartesi günü “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” şiarıyla İzmir Gündoğdu Meydanında yapılacak mitinge; öğrencilerimizi, velilerimizi ve tüm kamuoyunu birlikte tavır almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz” denildi.

ÇEDES uygulamasından vazgeçilmeli

Açıklamada ÇEDES uygulamasının yanı sıra benzer bir şekilde dini yapılarla imzalanmış diğer protokollerin de iptali talep edildi. Kamu kaynaklarının önceliğinin çocuklara sağlık, beslenme, barınma, ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlar sağlama olması gerektiği belirtilirken çocuklara ücretsiz kahvaltı, öğle yemeği ve sağlıklı su da talep edildi.

Öte yandan köy okullarının yeniden açılması gerektiği de vurgulandı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme