'ÇED olumlu raporu verilmemelidir'

Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği (KOZADER), Ödemiş'e bağlı Çamyayla yakınlarına yapılması planlanan mermer ocağı hakkında...

Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği (KOZADER), Ödemiş’e bağlı Çamyayla yakınlarına yapılması planlanan mermer ocağı hakkında bir açıklamada daha bulundu. Gerçekleştirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Altıntaş 1 Madencilik Mermer İnşaat Taahhüt Nak. Tic. Ltd. Şti. tarafından 201500505 ruhsat numaralı mermer ocağı projesi, Ödemiş’in Çamyayla mahallesinde 97 hektarlık alanda yapılacak çalışma sonunda bu alanda bulunan yapraklı ağaçlar, ibreliler, endemik türlerimiz ve nesli tükenmekte olan faunalar için faaliyete başlamasıyla meydana çıkacak tozla aynı sahaya 600 metre mesafede bulunan tarımsal üretimi bulunan barbunya, fasulye, domates, kestane, ceviz, elma ve küçükbaş hayvancılığın olumsuz etkileneceği ve yöre halkının ekonomik kayıplar yaşayacağı aşikardır.

Ayrıca proje alanı, Ödemiş ilçesi içme suyu kaynağı (Rahmanlar İçme Suyu Barajı) su toplama havzasına 800 metre mesafede bulunup yağışlar, rüzgar erozyonu ile yer altı sularını kirletecek mesafede olup gelecekte su kirliliği ile içme suyu sorunu yaşanacaktır. Tüm bu olumsuzluklar nedeniyle bu projeye ÇED olumlu raporunun verilmemesi hususunda gereğini arz ederiz.

Yaban hayvanlarını da etkileyecek

Proje alanı, Gölcük Devlet Avlağı yani ava yasak bölge içerisinde bulunmaktadır. Yabani fauna, bu proje alanında üreme, yaşama ve kış uykusunda korunması, kesilen ağaçlar, açılacak yüzey toprağı ve meydana gelen gürültü nedeniyle mümkün olmayacaktır.

Proje alanında var olan ve soyları tükenme tehlikesi altında bulunan faunalar olup Kara Avcılığı Kanunu uyarınca koruma kalkanı altında bulunmaktadır. Kirletecek bir mesafede yer almaktadır. Açılmak istenen maden sahası içerisinde yaşam alanı bulunan yaban hayvanları; kirpi, karatavuk, oklu kirpi, yabani tavşan, tilki, kurt, geyik, kınalı keklik, şahin, doğan, atmaca, yabani güvercin, sırtlan, üveyik, bıldırcın, boynuzlu yılandır.

Yönetmeliğin maddesi hatırlatıldı

24.10.2005 tarih ve 25976 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 23. maddesinde, ‘Yaban hayvanlarının beslenmesine, barınmasına, üremesine ve korunmasına imkan veren doğal yaşam ortamları tahrip edilemez, doğal yapıları değiştirilemez. Farklı statülerde tehdit altında olan türler için önem arz eden doğal alanlar ile kışlama, toplanma, beslenme, üreme veya tüy değiştirme yönünden önemli sahalar, 8/11/2004 ve 25637 sayılı Resmi Gazete’de Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile İlgili Yönetmelik hükümlerine göre genel müdürlük tarafından yaban hayatı koruma ve yaban hayatı geliştirme sahaları olarak tefrik ve tesis edilir’ denilmektedir.”

Şazenuş Keskin

Bakmadan Geçme