Çaya yüzde 100 zam kapıda

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar, çay fiyatlarının mevcut durumda...

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar, çay fiyatlarının mevcut durumda 2023 üretim maliyetinin oldukça altında olduğunu ifade etti ve çay fiyatlarına zam beklentisini dile getirdi. Çaykur’un maliyetinin 90 TL’nin üzerine çıkacağını ve yaklaşık 100 TL’ye ulaşacağını belirten Kar, bu nedenle yüzde 100’e yakın bir fiyat artışı öngördüğünü söyledi.

ÇAYSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, çay üretiminde gübre ve işçilik gibi maliyetlerin önemli ölçüde arttığına dikkat çekti. Kar, şu şekilde konuştu: “2008 yılında yaş çay alım fiyatı kilogram başına 83 kuruştu ve o dönemdeki kurla 67 sente denk geliyordu. Bugün yaş çay alım fiyatı 11,30 TL oldu ancak kura göre 57 sente denk geliyor. Yani fiyatlarda 14 kat artış oldu, ancak alım gücünde yüzde 15 bir düşüş yaşandı. Maliyetlerin artışı, çay üreticisinin alım gücünü olumsuz yönde etkiliyor.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme