Çay Ağacı Yağı!
Çay ağacı yağı bilimsel adı Melaleuca alternifolia olan bir ağacın yapraklarından elde edilir. Ayak ve tırnak...
Çay ağacı yağı bilimsel adı Melaleuca alternifolia olan bir ağacın yapraklarından elde edilir. Ayak ve tırnak mantarına iyi gelmesi, sivilceleri yok etmesi, yaraları kolayca iyileştirmesi çay ağacı yağı faydaları arasındadır.
Çeşitli yağlar ile karıştırılarak cilde ve saça uygulanabilir. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, badem yağı gibi yağlar ile karıştırılarak kullanılmalıdır. Kesinlikle ağızdan alınmamalıdır. İçilerek kullanılmamalıdır. İçildiğinde zehirlenmeye sebep olabilir.
A-Faydaları:
Çok eski yıllardan beri kullanılır. Yeni Zellanda keşfedildiği zamanlarda gemiciler tarafından bulunan bir bitkidir. Birçok rahatsızlığa iyi gelen çay ağacı yağı faydaları şöyledir:
Soğuk algınlığına iyi gelir. Öksürük, bronşit, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı yarar sağlar. Balgam söktürücü özelliği vardır. Soğuk algınlığında gece yatmadan göğüs kısmı yağ ile ovulursa rahat uyumayı sağlar.
Küçük kesiklerin mikrop kapmasını engeller. Kolay iyileşmesine yardım eder. Açık yaraların enfeksiyon kapmasını önler. Öncelikle kesilen kısım su ve sabun ile temizlenir. Bir çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile bir damla çay ağacı yağı karıştırılır. Yaraya sürülerek yaranın üzeri bandajla kapatılır. Yara kabuk bağlayana kadar günde bir yada iki kez işlem tekrarlanır.
Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım eder. Vücuttaki toksinleri atmanın birçok yolu vardır. Cilt gözeneklerini açarak, vücudu nemlendirerek yada terleyerek toksinleri atmak mümkündür. Terlemeyi sağlayarak vücuttaki toksinleri atar.
Kas ağrılarını hafifletir. Burkulma sonucu oluşan kas ağrılarında iyileşme sürecini hızlandırır.
Antibakteriyel özellikleri vardır. İç bakteriyel enfeksiyonlara iyi gelir. Mide, kolon, bağırsak, idrar yolları ve boşaltım sisteminde bakteriyel enfeksiyon oluşumunu engeller.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruma sağlar. Vücudu güçlendirir.
Yaraların kolay iyileşmesini sağlar. Yaranın enfeksiyon kapmasını önler. Yara izlerinin geçmesine yardım eder.
Virüslere karşı koruma sağlar. Kabakulak, su çiçeği, kızamık gibi hastalıklarda kolay iyileşmeye yardım eder.
Kötü kokuları yok eder. Ter gibi kötü koku oluşumunu engeller. Ter kokularına karşı hindistan cevizi yağı ve karbonat ile karıştırılarak deodorant gibi kullanılabilir. Aynı zamanda ayakkabılardaki kötü koku oluşumu için limon yağı ile karıştırılarak ayakkabılara uygulanır.
Kulak enfeksiyonlarına iyi gelir. Kulakta oluşan enfeksiyonlarda ağrıyı azaltır.
Ev temizliğinde kullanılır. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde evdeki bakteri ve mikropları yok eder. Bu etkisi için bir miktar suyun içine sirke, limon yağı ve çay ağacı yağı karıştırılır. Mutfak, lavabo, küvet temizliğinde kullanılabilir.
Evdeki küf oluşumunu yok eder. Sürekli nemli olan bölgelerdeki küf oluşumlarını temizler. Duş perdeleri, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi yağ ile temizlenebilir.
Sağlığa Faydaları:
*Tüberküloz tedavisinde kullanılabilir.
*Gıdaların vücutta kolay emilimini sağlar.
*Ateş ve sıtmaya neden olan mikropların atılmasına yardım eder.
*Yaralar, kesikler, böcek ısırıkları ve arı sokmalarına karşı uygulanabilir.
Cilde Faydaları:
*Sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Bu etkisi için bir çay kaşığı hindistan cevizi yağı, beş damla lavanta yağı ve beş damla çay ağacı yağı karıştırılır. Bu karışım egzama yada sedef hastalığı olan bölgeye sürülür.
*Siğillere karşı kullanılabilir.
*Ciltteki leke görünümünü yok eder.
*Ciltte kırışıklık oluşumunu azaltır.
*Erken yaşlanmayı engeller.
*Ciltte mantar oluşumuna iyi gelir. Özellikle ayak tırnaklarındaki mantarları yok eder.
* Akne ve sivilce oluşumunu azaltır. Bir parça pamuğun üzerine birkaç damla yağdan damlatın. Sivilcelerin üzerini silin. Yağ tabakası ile sivilce ve akne oluşumu azalacaktır.
Saçlara Faydaları:
Çay ağacı yağı saça olan etkileri için lavanta yağı, aloe vera jeli yada hindistan cevizi sütü ile karıştırılarak kullanılabilir.
*Saç dökülmesine iyi gelir.
*Kepek oluşumunu yok eder.
*Kuru saçları nemlendirir.
B- Zararları
*Kesinlikle içilmemelidir. Ağızdan alınırsa zehirlenmeye sebep olabilir.
*Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce cildinizin küçük bir bölümünde bir iki damla damlatın. Alerjik reaksiyon oluşmazsa kullanabilirsiniz.
*Kusma, ishal, mide rahatsızlığı, uyuşukluk, halüsinasyon görme, ciltte kızarıklıklar görülürse yağın kullanımını derhal bırakmalısınız.
UYARI!
Gazetemizin “Sağlık Köşesinde” kendi tecrübelerimden oluşan yazılarım dahil olmak üzere, tarafımca tıbbi ve şifalı bitkiler sitelerinden uzman arkadaşların makalelerinden de derleyerek hazırladığım yazı, fotoğraf, grafik veya diğer içerikler kesinlikle herhangi bir hastalık veya kişi için teşhis, tedavi, tanı ya da tıbbi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Okuduğunuz ve okuyacağınız tüm bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Sağlığınızı ilgilendiren herhangi bir durumda, yetkili uzman bir doktor veya sağlık kuruluşu ile irtibata geçmelisiniz.
Yarın tekrar görüşmek üzere, sağlık ve huzurla kalınız inşallah.
Sevgiler