• Haberler
  • Çevre
  • Büyük Menderes Havzası’nda toplu balık ölümleri nedenleri ortaya çıktı

Büyük Menderes Havzası’nda toplu balık ölümleri nedenleri ortaya çıktı

Büyük Menderes Havzası Milli Parkı’ndaki tahliye kanalında meydana gelen toplu balık ölümlerinin nedenleri açıklandı. EGE Bölgesi’nin...

Büyük Menderes Havzası Milli Parkı’ndaki tahliye kanalında meydana gelen toplu balık ölümlerinin nedenleri açıklandı. EGE Bölgesi’nin en önemli tarımsal su kaynağı olan bu kanalın son bölümünde yaşanan balık ölümlerinin, sulama sezonunun sona ermesiyle birlikte baraj kapaklarının kapatılması, artan sıcaklıklar ve kuraklık gibi faktörlerin etkisiyle ana tahliye kanalındaki suyun oksijen seviyesinin düşmesi sonucu ortaya çıktığı belirtildi. Bu olayın başka nedenlerle ilişkilendirilip ilişkilendirilmediğini belirlemek için su ve ölü balık örneklerinin alınarak analiz edildiği bildirildi.

Toplu balık ölümleri, Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Büyük Menderes Havzası tahliye kanalında 2 gün önce yaşandı. Bu olay sonucunda Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın ortasındaki sazlık alanlar, ölen balıklarla kaplandı. Aydın Valiliği, duruma müdahale etti ve Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, su ve ölü balık örneklerini incelemek üzere tahlil laboratuvarına gönderdi.

Aydın Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Söke ilçesindeki tahliye kanalında toplu balık ölümleri haberleri üzerine, ilgili tüm kurumlarımız tarafından gerekli çalışmalar başlatıldı ve denetime esas numuneler yetkili laboratuvarlara gönderildi. Yapılan araştırmalar sonucunda, sulama sezonunun sona ermesiyle birlikte baraj kapaklarının kapatılması, artan sıcaklıklar ve kuraklık gibi etkenler nedeniyle ana tahliye kanalındaki suyun oksijen seviyesinin düşmesi sonucu balık ölümlerinin meydana geldiği tespit edildi. Balık ölümlerinin farklı nedenlerle ilişkili olup olmadığını belirlemek amacıyla su ve ölü balık numuneleri analiz için gönderildi. Konu üzerinde hassasiyetle çalışmalar sürdürülmektedir” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme