• Haberler
  • Genel
  • Bornova’da gerçekleşen iş cinayetinde duruşma tarihi belli oldu

Bornova’da gerçekleşen iş cinayetinde duruşma tarihi belli oldu

İzmir’in Bornova ilçesinde yapılmakta olan otel inşaatında 30 Aralık 2022 günü meydana gelen vinç kazası sonucu 6...

İzmir’in Bornova ilçesinde yapılmakta olan otel inşaatında 30 Aralık 2022 günü meydana gelen vinç kazası sonucu 6 işçi yaşamını yitirdi. Olaydan sonra inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi, iş güvenliği sorumlusu Fikret Kamil Aydın ile vinç sahibi İrfan Kasırga tutuklandı. Kazadan 5 ay sonra hazırlanan iddianame İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Davanın ilk duruşması 7 Temmuz cuma günü gerçekleşecek.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede 7 sanık hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede yer alan iş güvenliği uzmanı raporunda, asıl işveren Viven İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Ortağı olan Emrullah Yolçi, alt iş veren Kasırga Kule Vinç firmasının sahibi İrfan Kasırga ve şantiye şefi Muhammet Yolçi’nin “asli kusurlu” olduğu, iş güvenliği uzmanı Fikret Kamil Aydın’ın ise “tali kusurlu” olduğu belirtildi.

 

Bilirkişi raporu açıklandı

İddianameye yansıyan bilirkişi raporunda ise vinçte emniyet kemeri kullanımı için vinçten bağımsız dikey yaşam hattının tesis edilmediği tespiti yer aldı. Vinç kaldırma işi esnasında alt kısımda çalışanların bulunmasının engellenmediğine ve işlemin mesai sonrası yapıldığına da dikkat çekilen raporda, hayatını kaybeden ve yaralanan işçilerin vincin devrilmesine neden olacak herhangi bir eyleminin olmadığı ve herhangi bir iş güvenliği kuralını ihmal yahut iptal etmedikleri vurgulandı.

Raporda, “Kule vinç yükseltilmesi kazazedelerin inisiyatifine bırakılmıştır. Olayın meydana geliş tarzından iş yerinde gerekli iş disiplini ve organizasyonun sağlanmadığı, çalışan işçilerin kendi inisiyatifinde bırakıldığı, güvenli çalışmanın sağlanabilmesi için gerekli takip ve denetimin yapılmadığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla asıl işveren denetim, gözetim ve kontrol yükümlüğünü yerine getirmemiştir” denildi.

Bakmadan Geçme