BÖLGEDE ÜRETİLEN KAYMAK AĞACI MEYVESİNİN ÖNEMİ

Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Nallı, bölgede üretilen Kaymak Ağacı meyvesinin sağlık açısından önemli...

Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Nallı, bölgede üretilen Kaymak Ağacı meyvesinin sağlık açısından önemli bir meyve olduğunu dile getirdi.

Nallı, “Kaymak Ağacı meyvesi yüksek oranda aromatik içeriği olan feijoa, muz ve çilek karışımı bir tada sahiptir. Şeker oranı düşük olduğu için zayıflamaya yardım eden bu meyvenin iç kısmı yüksek oranda tanen içerir. Alışılagelmiş meyvelerden farklı bir tada ve görünüme sahip olan feijoanın 100 gramında 35 kalori vardır. Yüksek oranda antioksidan içeren bu sıra dışı meyve, manganez, potasyum, bakır ve kalsiyum yönünden zengindir.

Yüksek oranda iyot içermesi de onu diğer meyvelerden ayıran bir başka faktördür. Farmakolojide hammadde olarak kullanılan feijoa, peyzaj alanında da sıkça kullanılır. Sindirim sistemini düzenler, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklardan korur. İshal, gaz, gastrit, ülser ve şişkinlik gibi sorunların semptomlarını azaltır. Vücutta biriken fazla suyu atmaya yardım eder. Kabızlığı önlemeye yardım eder. İyot içeriği ile guatr hastalığının tedavisine yardım eder. İltihapları giderir. Kan şekerini düzenler. Antioksidan deposu olması ile vücuttaki toksinleri atar. Hücre zarını korur. Öksürük gibi solunum yolu sorunlarında feijoa çayı tüketilerek rahatlama sağlanır.” dedi.

Seher GÖÇEN

Bakmadan Geçme