BÖBREK iLTİHABI
Böbreklerin iç kısımlarının iltihaplanmasıdır. Tıp dilinde “Piyelonefrit” adı verilir. İki çeşidi vardır. Had Böbrek İltihabı (Akut...
Böbreklerin iç kısımlarının iltihaplanmasıdır. Tıp dilinde “Piyelonefrit” adı
verilir. İki çeşidi vardır.
Had Böbrek İltihabı (Akut piyelonefrit)
Ani olarak ortaya çıkan, titreme, kaburga altlarında ve yanlarda başlayıp,
kasıklara kadar yayılan bir ağrı ile kendini gösterir. Sık sık idrara gitmek ihtiyacı
duyulur. idrar çıkarken de yanma ve ağrı hissedilir.
İlk tedbir olarak; belin iki yanına sıcak su torbası konur; bol su, limonata ve
açık çay içilir.
Müzmin Böbrek İltihabı (Kronik piyelonefrit)
Had böbrek iltihabının gereği gibi tedavi edilmemiş olması, Müzmin Böbrek
iltihabının başlıca kaynağıdır.
Hastada iştahsızlık, halsizlik, baş ağrısı, ateş, ağrılı idrar etme ve bel ağrıları
görülür.
Yapılacak ilk iş: bol bol meyve suyu içmek ve aşağıdaki reçeteleri sabırla
tatbik etmektir. Ayrıca; tuz ve hayvani gıdalar azaltılır.
Reçete: 1-Malzeme: Hatmi çiçeği, Çoban kesesi, Su, Bal.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tutam hatmi çiçeği ve bir tutam çoban kesesi
konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı- 1 tatlı
kaşığı süzme bal karıştırılarak içilir.
Reçete: 2-Malzeme: Papatya, Kereviz, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tatlı kaşığı papatya çiçeği konur. Kaynatılıp,
süzülür. Sonra, başka bir kapta yarım kilogram kereviz kaynatılıp, süzülür.
Günde 3 kere, 1 kahve fincanı papatya suyu ve arkasından da 1 kahve fincanı
kereviz suyu içilir.
Reçete: 3-Malzeme: Ayrıkotu, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya, 3 tutam ayrık otu konur.
10 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 2 kere, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 4-Malzeme: Arpa, Kiraz sapı, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 çorba kaşığı arpa ve 2 çorba kaşığı kiraz sapı
konur. Kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 5-Malzeme: Mersin yaprağı ve çiçeği, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak kaynak suya; 3 mersin yaprağı ve 1 Kahve kaşığı mersin
çiçeği konur. 5 dakika sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 6-Malzeme: Kekik, Su.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı kaynak suya; 2 kahve kaşığı kekik konur. 10 dakika
bekletildikten sonra süzülüp bir kerede içilir.
Reçete:7-Malzeme: Ardıç tohumu, Bal.
Hazırlanışı: 2 kahve kaşığı ardıç tohumu dövülür, sonra 1 tatlı kaşığı bal ile
karıştırılarak yenir. Aynı reçete, tere tohumu ile de hazırlanabilir.
Reçete: 8-Malzeme: Yulaf samanı, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya, 1 avuç yulaf samanı konur. Kaynatılıp, süzülür.
Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 9- Malzeme: Maydanoz, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; temizlenmiş ve yıkanmış bir demet maydanoz
konur. Kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 10-Malzeme: Yumurta, Süt.
Hazırlanışı: Sabahları, 1 tane rafadan yumurta yenir. Üzerine, 1 su bardağı inek
veya keçi sütü içilir.
AYRICA; semizotu yemeği, tahin helvası, hıyar, lahana, kabak, soğan ve
susam yemek; kükürtlü maden suları veya taze meyve suları içmek çok faydalıdır.
Sıcak banyolardan da fayda görülür. Ancak, banyodan sonra üşütmemeye
dikkat etmek gerekir. Tedavi süresince, yatak istirahatı de şarttır.
+ Aşağıdaki İçme ve Kaplıcalardan da faydalanılır
Afyonkarahisar Madensuyu, Afyon
Ahıbaba İçmesi, Geyve/Sakarya
Anafatma suyu, Ovacık/Tunceli
Ayaş Kaplıcaları, Ayaş/Ankara
Bozköy Ilıca ve Çamuru, Germencik/Aydın
Çayırlı Madensuyu (Andon içmesi), Küçükçayırköyü/Rize
Çitli Madensuyu, İnegöl/Bursa
Dağ Ilıcası, Gönen/Balıkesir
Gazlıgöl Ilıcası, Gazlıgöl/Afyon
Girme Ilıca ve İçmesi, Köyceğiz/Muğla
Gönen Kaplıcaları, Gönen/Balıkesir
Hamamorta Ilıca ve İçmesi, Köyceğiz/Muğla