• Haberler
  • BİRGİ’DE SOKAK FIRINI GELENEĞİ SÜRÜYOR

BİRGİ’DE SOKAK FIRINI GELENEĞİ SÜRÜYOR

 Başar Uçar – Ödemiş&rsquoin tarih kokan beldesi Birgi&rsquode vatandaşlar haftalık ekmek ihtiyaçlarını ortak kullanıma açık olan...

 Başar Uçar – Ödemiş’in tarih kokan beldesi Birgi’de vatandaşlar haftalık ekmek ihtiyaçlarını ortak kullanıma açık olan sokak fırınları ile karşılıyorlar. Vatandaşlar evlerinde hazırladıkları nohut mayalı ekmekleri sokak fırınlarında odun ateşinde pişiriyorlar.

Her bölgesinde ayrı bir tarihi değere ev sahipliği yapan Birgi’de Birgi Belediyesi tarafından sokaklarda kurulan fırınlar ev hanımlarının yoğun ilgisini görüyor. Taş fırında odun ateşiyle nohut mayalı ekmekler hazırlayan Birgili kadınlardan Semra Doğdu, taş fırında odun ateşinde hazırlanan ekmeğin daha lezzetli olduğunu ve uzun süre tazeliğini koruduğunu belirtti.

Karaoğlu Camii’nin hemen yanında 10 yıldan bu yana mahalle sakinlerine hizmet veren fırında haftalık nohut mayalı ekmeğini pişiren Doğdu, “Eskiden mutfak tüpü mü vardı? Her işimiz odun ateşinde hallolurdu. Ekmek de odun ateşinde pişerdi. Özellikle Birgimizin nohut mayalı ekmeği de meşhurdur. İyi ısınmış fırında bir saate hazır olur. Bu ekmeğimiz bir haftadan fazla dayanır. Üstelik ne bayatlar ne de tadında bir ekşime olur. Biz hala evde bu ekmeği tüketiyoruz. Herkese de öneriyorum.

Birgimizde sokaklarda fırınlar çoktur. Belediyemizin bu hizmeti ile bir gelenek yaşatılıyor diyebiliriz. Sadece ekmek değil böreklerimizi de getirip burada pişiriyoruz. Kendi topladığımız çalı çırpıyla fırınımızı kolayca yakabiliyoruz. Herkes dilediğince bu fırınlardan yararlanıyor. Bozdağ’daki evimizde de kuzinede hem çayımızı, hem yemeklerimizi pişiriyoruz. Odun ateşinde hazırlanan her şey güzel oluyor. Mümkün olduğunca mutfak tüpü yerine odun ateşini tercih ediyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme