Birgi Deresi'ne can suyu

Geçtiğimiz hafta yağan yoğun kar ve sağanak yağışla birlikte Birgi Mahallesi’nin içinde bulunan dere de dolmaya...

Geçtiğimiz hafta yağan yoğun kar ve sağanak yağışla birlikte Birgi Mahallesi’nin içinde bulunan dere de dolmaya başladı. Bozdağ Mahallesi’nde ve Gölcük Mahallesi’nde gerçekleşen yoğun kar yağışının hemen ardından Ödemiş’in tüm noktalarında gerçekleşen sağanak yağış, Birgi Deresi’ne can suyu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilerle yılın en verimli zamanlarının yaşanacağı Ödemiş’te bulunan Birgi Deresi, geçtiğimiz hafta sonundan beri kar sularının erimesi ve sağanak yağışlarla beraber akmaya başladı.

“Kuraklık nedeniyle akmıyor” demiştik

Geçtiğimiz hafta Küçük Menderes Gazetesi ve TV9 İzmir ekibi olarak Birgi Mahallesi’ni ziyaret etmiş, Birgi Deresi’nin kurak giden havalar sonucu boş kaldığını ifade etmiştik. Haber şu şekildeydi: “2020’nin kurak geçen ilk ayının ardından Ödemiş’te yağışlı günler başladı. Geçtiğimiz perşembe Gölcük Mahallesi ile Bozdağ Mahallesi’nde başlayan yoğun kar yağışının ardından Birgi Mahallesi’nde bulunan dere yatağının da su alması bekleniyor.

“Birgi, tarihte de çok kuraklık yaşamış”

Konuyla alakalı açıklama yapan Ovacık Mahalle Muhtarı Hakkı Bozbağ, “Birincisi, kurak bir yıl geçirdik. Az yağış aldığımız için dere yataklarında, barajlarda da su yok. İkinci olarak da derin kuyuların açılması, su seviyelerinin de düşmesine sebebiyet verdi. Geçmiş yıllarda bu dere, nehir gibi akardı. Ne yazık ki dünyadaki kuraklık, bizim havzamızı da etkiliyor. Umuyoruz ki gelecek dönemde deremiz yeniden dolacak. Birgi, tarihte de çok kuraklık yaşamış bir nokta. Eskiden insanlarımız, kuraklık nedeniyle Birgi’nin üstünde bulunan ve Baş Değirmen olarak adlandırılan noktaya kadar yürür, su ihtiyaçlarını oradan giderirlermiş. Bütün bunlara rağmen karamsar olmamak da gerekiyor. Birkaç gündür Ödemiş’te ve çevresinde yaşanan yağışlara bakacak olursak deremizin ileriki günlerde yeniden canlanacağını düşünüyorum” dedi.

“Bunlar, kuraklığın ayak sesleri”

Ödemiş Belediyesi Birgi Sorumlusu Coşkun Kocayörük ise kuraklık nedeniyle akışı olmayan Birgi Deresi hakkında şunları söyledi: “Bu kuraklığın başlıca sebeplerinden biri, yukarı mahallelerdeki pompa kullanım sayısının da artışı. Yukarda çok sayıda pompa var ve dere, eskisi kadar beslenemiyor. Derenin suyunun şu an akmamasının sebebi yemiş ve zeytin arası sulama yapılması. İleriki günlerde dolup dolmayacağı konusunda bir fikrim yok ancak dolacağını sanmıyorum. Bundan 30 yıl önce suyun gürültüsünden, dere içinde su nedeniyle meydana gelen taş yağmurundan dere yatağının yanında duramazdınız. Dere, çok yoğun akardı. Ne yazık ki artık o günleri göremiyoruz. 30 yıl değil, 7-8 yıl öncesinde bile dere yatağı, daha çok beslenir haldeydi. Kuraklık, hepimiz için var ve bunlar, kuraklığın ayak sesleri.”

Ece Köseoğlu

 

Bakmadan Geçme