- Haberler
- BİR RESİM SERGİSİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
BİR RESİM SERGİSİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Yakın zamanlarda bir okulun yılsonu resim sergisini izlememiştim. Bu, hem davet edilmemekten bazen de zaman darlığından...
Yakın zamanlarda bir okulun yılsonu resim sergisini izlememiştim. Bu, hem davet edilmemekten bazen de zaman darlığından kaynaklanıyordu. Ancak bu kez güzel bir pazar günü ressam dostum Mustafa Ali Kasap devrede olunca, onun önerisi üzerine Hamamköy Ortaokulu’nun Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında (eski Halep) açılan resim sergisini izlemeye yanımızda psikolog ve tiyatrocu Ümit Görgülü arkadaşımız olmak üzere gittik.
Sergide bizi karşılayan genç öğretmen Özlem Tok, oldukça heyecanlıydı. Biz de onun heyecanına ortak olarak sergiyi gezmeye başladık.
Bu serginin benim açımdan ayrı bir değeri vardı. Önce bunu belirtmeliyim. Bir anda zaman tünelinde 36 yıl geriye gittim. Özlem öğretmenin okuluna 1981 yılında isteğim dışında – siz isterseniz buna sürgün de diyebilirsiniz – tayin olmuştum. O yıllarda ortaokula öğrenci bulabilmek için köy köy dolaşmıştım. Bu çabalarımız sonunda 51 öğrenciye ulaşmıştık. Böylece okulun kapanmasının önüne geçebildik. Bu yıl çok modern bir binada 200 öğrencinin öğrenim görmesi, beni gerçekten gururlandırıyor.
Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olan Hamamköy Ortaokulu’na Hamamköy, Küre, Küçükören, Güney, Demirdere ve Çayır köylerinden taşımalı öğrenci gelmektedir. Geçen öğretim yılında okul binasında açtıkları sergiye ilgi çok düşük olunca bu kez “Çocuk Portreleri” konulu resim sergisini Ödemiş merkezde açmaya karar vermişler. Aynı zamanda ressam olan Özlem Tok, sergi organizasyonu ve katıldığı resim sergilerinden edindiği deneyimle öğrencilerine o güne kadar adını dahi duymadıkları resim malzemesi tuval üzerine akrilik boyayla resim nasıl yapılır uygulamalı olarak gösterir. Buradaki hareket noktası, öğretmenin kendi resim çalışmalarını öğrencilerine göstermek olmuştur. Çünkü öğrencileri hayatlarında hiç tuvali ve akrilik boyayı tanımamaktadırlar. Bunun üzerine “Peki, o halde siz de tuval üzerine resim yapmak ister misiniz?” diye sorduğunda öğrencilerin gözleri parlar, heyecan ve merakla sergi projelerini hayata geçirirler.
Öğrencilere 13 Mart 2017’de ilk olarak portre resim yapma yöntem ve tekniklerini kâğıt üzerine eskizler yaptırarak öğretir. Eskiz çalışmaları, pastel boya tekniğiyle boyanır. Sonra tekrar tuval üzerine portreler çizilir ve akrilik boya tekniğinde boyanır. Hayatlarında ilk kez kırmızı, sarı, beyaz ve azıcık mavi renklerin karışımından ten rengini bulmanın sevincini yaşarlar. Böylece kontrast renklerin uyumlu renkler olduğunu ve eğer onları günlük yaşamlarında bir arada kullanırlarsa görsel uyumu sağlamış olacaklarını öğrenirler.
Halen gösterime açık olan resim sergisindeki Hamamköy Ortaokulu’nun 5-A, 5-B, 5-C, 6-A, 6-B, 7-A, 7-B, 8-A, 8-B sınıfındaki toplam 152 öğrencinin portre resimleri izleyicisini beklemektedir.
Türk resim sanatında Çoban Ressam olarak tanınan İbrahim Balaban gibi Hamamköy Ortaokulu öğrencileri arasından da çok yetenekli birkaç ressam neden çıkmasın? Yeter ki, bu tür girişimci ve proje üreten öğrencisine olduğu kadar öğrenci velisine de sabırla tuvalin ne olduğunu anlatan öğretmenlerimize sahip çıkalım.
Lütfen siz de beş on dakikanızı ayırarak sergiyi gezin, inanıyorum bizim gibi siz de ‘İyi ki geldik, gördük ve mutlu ayrılıyoruz’ diyeceksiniz. Gezdikten sonra da anı defterine duygularınızı yazmayı unutmayınız!