Bir psikologa sorulan ilginç sorular
Her ne kadar günden güne bu algı değişiyor olsa da hala psikologa gitmek, kırılmak üzere olan...
Her ne kadar günden güne bu algı değişiyor olsa da hala psikologa gitmek, kırılmak üzere olan bir tabu. Dişiniz ağrımıyor ya da başınız ağrımıyor ki gidip şu şu şikayetlerim var diyesiniz. Değil mi? Üstelik hap da yok reçete de. O zaman bu işler nasıl olacak? Hiç bilmediğiniz bir yüzle karşılaşmak, ona anlamlandıramadığınız şeyler sormak ve hatta anlatmak. Endişe etmekte kaygı duymakta evet oldukça haklısınız. Gelin önce şunu açıklığa kavuşturalım; ne zaman psikologa gitseniz iyi olur?
Kendinizi ve çevrenizi daha iyi tanımak istiyorsanız, yalnızlık ve utangaçlık ile başa çıkmak istiyorsanız, ilişkilerinizde etkili iletişim kurmak istiyorsanız, özgüven ve girişkenlik konularında zorluk yaşadığınızı düşünüyorsanız, stres ve kaygı ile baş etmek istiyorsanız, sınavlar ve notlar ile probleminiz varsa, mesleki alanlarda kendinize bir yol çizmek istiyorsanız, her türlü karar verme güçlüğü çekiyorsanız, uyum zorluğu yaşıyorsanız, yaşamım nereye doğru gidiyor diye endişeleniyorsanız, kimseye anlatamadığınız ancak paylaşmak gerekliliği hissettiğiniz duygu ve düşünceleriniz olduğuna inanıyorsanız, zamanı etkili kullanamıyorsanız, nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, çalıştığınız halde başarılı olamıyorsanız, hayatınızda bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız, insanlarla daha etkili iletişim kurmak ve duygularınızı etkili şekilde ifade etmek istiyorsanız, stresli ve aşırı kaygılıyım diyorsanız, bulunduğunuz ortama uyum sağlayamadığınızı düşünüyorsanız bu ve benzeri hayatınız ve eğitiminize dair birçok konuda psikolojik destek alabilirsiniz.
Diyelim ki bu vb. konu ya da konularda benzer sıkıntılar yaşıyorsunuz. Aklınıza şu gelebilir: Peki ama bir psikolog ne yapar?
Danışmanlık süreci başlangıcında sizi dinler, gerekli değerlendirmeleri yapar, gizlilik ve profesyonel ilişki çerçevesinde sizinle hedefler belirleyerek bu doğrultuda sizinle çalışmaya başlarız. Sizi objektif bir şekilde yargılamadan dikkatle dinleriz. İçten bir ilgiyle dinler, sizi daha iyi tanımak için sorular sorarız. Amacımız kendinizi ve sorununuzu daha iyi anlamanıza ve böylelikle sorununuzu çözmenize yardımcı olmaktır. Ama kesinlikle nasıl yaşamanız konusunda size öğüt veren kişiler değiliz. Ve bizde her zaman 2+2= 4 etmez. Bazen hiçe eşittir bazen de 4’ten fazlasına. Ayrıca inançlarınıza, değerlerinize, düşüncelerinize karşı ön yargısız ve hassas olmaya çalışırız. Sizin yararınız için gerekli gördüğünde sizi başka uzmanlara yönlendirebiliriz. Sorunlarınızı daha etkili bir şekilde çözebilmeniz için onları daha iyi anlamanıza yardımcı olmaya çalışırız.
Peki ne yapmayız?
Sizinle sıkıntılarınız üzerinde konuşur, çalışır, fakat sorunlarınızı sizin adınıza çözemeyiz çünkü hayatınızın süreçleri ve zorlukları hakkındaki detayları ancak “siz” en iyi şekilde bilebilirsiniz. En uygun çözüme “siz” karar verebilir ve bu çözüm ve değişimleri hayatınızda “siz” uygulayabilirsiniz. Bunu yapabilecek tek kişi sizsiniz. Unutmayın psikologlar ellerinde sihirli değnek olan kişiler değildir.
Bir psikolog, öğüt vermez veya sizi belli bir yolu izlemeniz için ikna etmeye çalışmaz. Öte yandan kendinizi daha iyi anlamanız, sorunlarınızı çözmeye başlamanız ve bunlar için becerilerinizi geliştirmeniz için size güvenli bir alan sağlar.
“Yazının burasına kadar geldik, ilginç sorular nerede?” diyorsanız özür dilerim, ben o başlığı sadece dikkat çekmek için kullandım. Haftaya da devam edeceğim.
Keyifli günler dilerim.