• Haberler
  • BEYDAĞLI KESTANE ÜRETİCİSİ TEDİRGİN

BEYDAĞLI KESTANE ÜRETİCİSİ TEDİRGİN

&ldquoGELECEĞE UMUTLA BAKMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL&rdquo Küçük Menderes havzasının önemli ürünleri arasında yer alan kestanede bir türlü...

“GELECEĞE UMUTLA BAKMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Küçük Menderes havzasının önemli ürünleri arasında yer alan kestanede bir türlü çare bulunamayan kanser, Beydağlı üreticiyi umutsuzluğa sevk ediyor. Beydağ’ın kestane üretimindeki önemli mahallelerinden Çamlık’ta üreticiler verimin her geçen yıl düştüğünü dile getirdi.

Çamlık’ta üretilen kestanenin Bursa’daki kestane şekeri fabrikalarının ilk tercihi olduğunu ve ihracatının da yapıldığını ifade eden üreticiler, bakanlıklara bağlı kurumların ve üniversitelerin yoğun araştırma ve uygulamalarına rağmen hastalığa çare bulunamadığını, her yıl çok sayıda ağacın kesilmek zorunda kaldığını söyledi.


“AĞAÇLARI KESMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

Beydağ’ın lokomotif ürünlerinden olan kestanede rakamların her geçen yıl geriye gittiğini anlatan Çamlık Mahallesi üreticilerinden Ramazan Yüksel, “Ağaçlarımız durdurulamayan hastalığa maalesef yenik düşüyor. Hasta olan ağaçları kesip köyün dışına çıkarsak da bu geçici bir çözüm oluyor. Sadece hastalığı geciktirmeye yarıyor.

Aşağı yukarı 20 yıldır durum böyle. Daha önce 10 ton verim alan üretici arkadaşlarımız 500 kilo ürün almaya başladı. Ben de her yıl çok sayıda ağacımı kesmek zorunda kalıyorum. Ağaçlarımız gözümüzün önünde eriyip bitiyor. Yeni ağaç diksek de kısa süre içinde o da hastalığa yakalanıyor.

Biz hayatımızı bu zamana kadar kestane ile kazandık ama çocuklarımızın, torunlarımızın bu topraklarda üretim yapmaları artık çok zor. Kestane bölgemizde en çok kazandıran ürün. Tarım’dan, Orman’dan birçok yetkili, üniversite hocaları gelip gidiyorlar bir çözüm bulmaya çalışıyorlar ama şimdiye dek ne yapılsa olmadı. Halen çalışmalar sürüyor, inşallah bir sonuç alınır. Çevremizdeki tüm mahallelerde de durum aynı. Büyük bir belirsizlik söz konusu. Bu şartlar altında geleceğe umutla bakmamız mümkün değil” şeklinde konuştu.


ÜRETİMDEKİ PAY, HER GEÇEN YIL DÜŞÜYOR!

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre Beydağ’ın önemli ihracat ürünü kestane her yıl kan kaybetti. 2011 yılında 110 bin meyve veren ağaç ile 3 bin 850 ton kestane üreten Beydağ o yıl İzmir’de üretimin merkezi oldu.

2012 yılı ile birlikte hızlı bir düşüşe geçen kestanenin yıllık üretimi 2 bin 943 tona, 2013 yılında da 2 bin 150 tona geriledi. Her yıl bir önceki yılı arar hale gelen kestane üreticileri 2014 yılında da 2 bin 770 ton ürün elde edilmesine karşın kestane 2011 yılında yakaladığı rakamların gerisinde kaldı.

TÜİK verilerine göre 2011 yılında Türkiye kestane üretiminin yaklaşık %7’sini gerçekleştiren Beydağ’ın üretimdeki payı 2014 yılında %3.3’e geriledi. Ödemiş, 2014 yılında İzmir’in en çok kestane üreten ilçesi oldu.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme