Beydağ'da Muhtarlar Günü törenle kutlandı

Beydağ'da 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Atatürk Meydanı'nda tören düzenlendi. Yapılan törene Beydağ Kaymakamı Fırat Kadiroğlu,...

Beydağ’da 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Atatürk Meydanı’nda tören düzenlendi. Yapılan törene Beydağ Kaymakamı Fırat Kadiroğlu, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Beydağ İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kılıç, Beydağ Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Mesut Ertekin, Beydağ Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Erhun Yıldız ve ilçedeki siyasi parti ilçe başkanları ile kamu kurum temsilcileri katıldılar. Törende çelenklerin konulması, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması yer aldı.

Mahalle muhtarından konuşma

Erikli Mahalle Muhtarı Ali Erbaş, törende yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile 19 Ekim, Muhtarlar Günü olarak kabul edilmiştir. Bu genelgeyle muhtarlarımız onurlandırılmıştır. 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul, Eyüp ve Galata kadılıklarında, daha sonra 2 Aralık 1833 tarihinde Kastamonu-Taşköprü’de kurulan muhtarlık müessesesi, 192 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan ender kurumlardan biridir.

Muhtar, Arapça bir sözcük olup seçilmiş kişi anlamına gelmektedir. Muhtar; vatandaşın her türlü derdini çözen, deyim yerindeyse bir dert babası olup çok geniş bir alanda görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Ülkemizde halen 32.005 mahalle ve 18 bin 152 köy olmak üzere 50 bin 157 muhtar görev yapmakta olup bunun 1071’i kadın, 49.086’sı erkektir. Muhtar, beş yıllık süre için seçilir.   Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarlar, vatandaş ile devlet arasındaki ilk köprüdür.”

“Fedakarlık ve sevgi gerektiriyor”

Konuşmasının devamında Erbaş, “Devletin vatandaşa dokunan en sıcak eli ve vatandaşa en yakın idari birimi olan muhtarlarımız, kurumlarla mahallelerimizin ve köylerimizin gelişimi ve değişimi konusunda iş birliği ve çözüm sürecine ortaklık ederek kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde halkımıza ulaştırılmasında önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği noktayı temsil eden muhtarlık, fedakarlık ve sevgi gerektiren zor bir görevdir. Temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan bu müessese, siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muhtar, demokrasinin temel taşıdır. Bu duygu ve düşüncelerle gerek milletimizin gerekse devletimizin temsilcisi olarak önemli bir görevi ifa eden tüm muhtarlarımızın Muhtarlar Günü’nü kutluyorum. Ebediyete intikal eden muhtarlarımıza Allah’tan rahmet, görevde olanlara sağlık ve başarılı görevler diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” şeklinde konuştu.

“Yerel demokrasinin en eski örneği”

Beydağ Muhtarlar Derneği Başkanı Erkan Yağcı ise gazetemize yaptığı açıklamada, “Demokrasi zincirimizin ilk halkasını oluşturan, mahallesindeki ve köyündeki vatandaşın tercihine, teveccühüne, itimadına mazhar olan, siyasi partiye mensup olmadan halk tarafından bizzat seçilen muhtar, köy veya mahalle tüzel kişiliğinde yönetimin başında bulunan kişidir. Kökeni Arapçadır ve seçilmiş kişi anlamına gelir.

Muhtarlarımız; muhtarlık müessesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceği ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi sağlayan kişilerdir. Bu amaçla 2015 yılında yayınlanan 11 nolu Başbakanlık genelgesiyle 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Ülkemizdeki yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesi, 19 Ekim 1829 yılında İstanbul’da yapılan nüfus sayımı nedeniyle yayınlanan Hatt-ı Hümayun yani padişah tarafından dirlik ve düzenin sağlanması amacıyla yayınlanan ferman, muhtarlık müessesinin temeli olarak kabul edildiği için 19 Ekim tarihi, Muhtarlar Günü olarak belirlenmiştir” dedi.

Özcan Çetin

Bakmadan Geçme