Beydağ'da Muhtarlar Günü coşkuyla kutlandı

19 Ekim Muhtarlar Günü Beydağ İlçesinde coşkuyla kutlandı. Beydağ Atatürk Anıtı önünde çelenk koyma, bir dakikalık...

19 Ekim Muhtarlar Günü Beydağ İlçesinde coşkuyla kutlandı.

Beydağ Atatürk Anıtı önünde çelenk koyma, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması, günün anlam ve önemini Anlatan konuşmanın yapılması yer aldı.

Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı muhtar Ulaş Çolak gerçekleştirdi.

Beydağ Çiftlik Mahallesi Muhtarı Çolak, “19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı resmi gazetede yayımlanan, Başbakanlık genelgesi ile 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak kabul edilmiştir. Bu genelgeyle muhtarlarımız onurlandırılmıştır.19 Ekim 1829 tarihinde ikinci Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul, Eyüp ve Galata Kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833 tarihinde Anadolu’da Kastamonu Taşköprü’de kurulan muhtarlık müessesesi 192 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biridir.

Muhtar Arapça bir sözcük olup seçilmiş kişi anlamına gelmektedir. Muhtar vatandaşın her türlü derdini çözen deyim yerindeyse bir dert babası olup geniş bir alanda görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Ülkemizde halen 32.005 mahalle ve 18 bin 152 köy olmak üzere 50 bin,157 muhtar görev yapmakta olup bunun 1071’i kadın, 49.086’sı erkektir.

Muhtar 5 yıllık süre için seçilir. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarlar vatandaş ile devlet arasındaki ilk köprüdür. Devletin, vatandaşa dokunan en sıcak eli ve vatandaşa en yakın idari birimi olan muhtarlarımız, kurumlarla mahallelerimizin ve köylerimizin gelişimi ve değişimi konusunda işbirliği ve çözüm sürecine ortaklık ederek kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde halkımıza ulaştırılmasında, önemli bir görevi yerine getirmektedirler.

Millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği noktayı temsil eden muhtarlık, fedakarlık ve sevgi gerektiren zor bir görevdir. Temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti Mührü’nden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Muhtar, demokrasinin temel taşıdır.” Bu duygu ve düşüncelerle, gerek milletimizin gerekse devletimizin temsilcisi olarak önemli bir görevi ifa eden tüm muhtarlarımızın Muhtarlar Gününü kutluyorum. Ebediyete intikal eden muhtarlarımıza Allah’tan rahmet, görevde olanlara sağlık ve başarılı görevler diliyorum.

Özcan ÇETİN

 

Bakmadan Geçme