Beslenme çantasının olmazsa olmazları
Beslenme çantasında bulunması gereken besinler hakkında önerilerde bulunan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı...
Beslenme çantasında bulunması gereken besinler hakkında önerilerde bulunan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için okul çağındaki çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önemlidir. Çocukların sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için, her öğün, dört ana besin grubundan besinlerin menülerinde yer alması gerekir. Okul çağı çocuklarının 1 günde 2-3 bardak süt veya yoğurt, 4-5 porsiyon sebze-meyve, 1-2 dilim peynir, haftada 2-3 yumurta, 1 porsiyon et–tavuk, haftada en az 2 kez balık ve kuru baklagil tüketmeleri sağlanmalıdır” dedi.
4 BESİN GRUBU
Çocuğun yaşının, hangi öğünde yiyeceğinin ve bir öğünde ne kadar yiyecek tüketebileceğinin göz önüne alınması gerektiğini aktaran Uzel, “Besin değeri yüksek, doğal ve kolay taşınır yiyecekler ile mönü oluşturulmalıdır. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler hem çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği hem de enerji vereceği için beslenme çantasında yer almalıdır” diye konuştu.
PATATES VE PİRİNCE DİKKAT
Beslenme çantasında bulunması gereken sebze, meyve ve ekmek, tahıl grubundan bahseden Uzel, “Sebze ve meyveleri iyi yıkamak, üzerlerinde bulunan tarımsal ilaç kalıntılarının arındırılması bakımından önem arz eder. Çocuğunuzun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir iki parça börek çantasına konulabilir. Patates salatası veya pirinç pilavı gibi besinlerin beslenme çantasında yer almaması daha uygundur. Çünkü bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi sağlıklı değildir. Çocuğunuza hazırladığınız sandviçler için tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Çünkü tam tahıllı ekmekler hem daha besleyicidir hem de sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır” şeklinde konuştu.
Beslenme çantası için tarifler;
Beslenme çantasındaki gıdaların doğru şekilde muhafaza edilmesine dikkat edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Doç. Dr. Uzel, beslenme çantasına konulabilecek sağlıklı ve dengeli tarifler paylaştı
Ton balıklı sandviç: Konserveden alınan ton balığı iyice süzüldükten sonra sandviç ekmeğinin her iki iç yüzüne labne peynir sürülür. Yağı süzülmüş ton balığı ekmek iç yüzeyine ya da tost ekmek dilimleri arasına yayılır. Üzerine sırasıyla salatalık, domates ve marul eklenir. Soğuk olarak hazırlanan bu sandviç hava almayacak bir biçimde streç film ile sarılarak uygun koşullarda saklanır. Sandviç eğer akşamdan hazırlanıyorsa beslenme çantasına yerleştirilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.
Kuru meyve dolgulu tam tahıllı kurabiye: Kuru kayısı ya da diğer kuru meyve çeşidi, kuru üzüm, tarçın ve su bir araya getirilerek kısık ateşte pişirilir. Pişerek püre haline gelen karışıma ceviz de eklenerek soğumaya bırakılır. Ardından tereyağı ve toz şeker bir çırpma kabına alınır mikser yardımıyla köpürene kadar çırpılır. Ardından sırasıyla sıvı yağ ve yumurta eklenir çırpmaya devam edilir. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır, eşit dağılım sağlandıktan sonra hamur yoğurmak üzere önceki karışıma eklenir. Yumuşak kıvama getirilen hamuru eşit iki parçaya bölerek her birini merdane yardımı ile 8 cm kadar dikdörtgen şekline getirilir. Önceki aşamalardan birinde soğumaya bırakılan harcın yarısı hamur üzerine yayılır, uçlarından iç malzeme dökülmeyecek kadar kapatılır ve rulo halinde sarılır ve en az 3 cm enindeki parçalar halinde kesilir. Serbest bir şekilde tepsiye yerleştirilerek yaklaşık 170 derecede üzeri hafifçe kızarana kadar pişirilir.
Haber Merkezi