BES/AR: “yoksulluk sınırı 40.661 lira”

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Araştırma Merkezi, sadece yeterli beslenme için gıdaya verilmesi gereken fiyat olan açlık...

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Araştırma Merkezi, sadece yeterli beslenme için gıdaya verilmesi gereken fiyat olan açlık sınırını 10.072 lira, yoksulluk sınırını ise yaklaşık 34 bin lira olarak hesaplamıştı. Büro Emekçileri Sendikası’nın Araştırma Merkezi BES/AR’ın verilerine göre ise 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı, Mayıs 2023’te 12.732, yoksulluk sınırı ise 40.661 lira oldu. Çalışanın yaşama maliyeti ise 17.188 lira olarak hesaplandı.

Açıklamada kamu işçilerinin ekonomik durumu için ise, “Kamuda 10 yıllık kadrolu, eşi çalışan ve evli, 2 çocuklu bir emekçi gelir vergisi kesintileriyle birlikte 11 bin 200 lira ücret ile açlık sınırının altında hayatını ancak idame ettiremeye çalışıyor. Kamuda 20 yıllık şef kadrosunda, eşi çalışmayan, 2 çocuklu bir emekçi mayıs ayı gelir vergisi kesintileriyle birlikte 14 bin 760 lira ücret ile açlık sınırına yakın, yoksulluk sınırının yaklaşık üçte biri (1/3) ücret ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor” dendi.

Bu durumda bazı emekçilerin ücretleri yoksulluk sınırı bir kenara, açlık sınırına dahi ulaşmıyor.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme