- Haberler
- Özel Haber
- Bergama’nın tarihi eserleri tahribata uğruyor 600 yıllık cami ‘ateşli aşkın kurbanı’ oldu
Bergama’nın tarihi eserleri tahribata uğruyor 600 yıllık cami ‘ateşli aşkın kurbanı’ oldu
Dünyanın ilk hastanesini, ilk 7 kiliseden birini, en önemli antik kentlerden birini, sayısız tarihi konağı, köşkü...
Dünyanın ilk hastanesini, ilk 7 kiliseden birini, en önemli antik kentlerden birini, sayısız tarihi konağı, köşkü ve tapınağı barındıran Bergama’da tarihi eserler, birer birer tahribata uğruyor.
600 yıllık cami ‘ateşli aşkın kurbanı’ oldu
1435 yılında yapılan, 1878 ve 2010 yıllarında onarım geçiren Kurşunlu Camii’nin duvarlarındaki dev kesme taşlar ve ahşap sundurma çatısının dışında dikkat çeken bir özelliği daha var; 600 yıllık camii, ‘ateşli aşkların’ kurbanı olmuş vaziyette. Cami, duvarlarına sprey boyayla çizilmiş kalpler ve harflerle tahrip edilmiş durumda.
1803 yılında yaptırılmış Kulaksız Camii’nde durum o kadar kötü görünmese de, bu caminin de duvarlarında sprey boyayla yazılmış yazılar bulunuyor. Yapı, tıpkı Kurşunlu Camii gibi ahşap çatısı ve devşirme taşlar ve sütunlarla yapılmış kemer dizisiyle dikkat çekiyor.
2 asırlık çeşmede çeşme yok!
Bergama’nın tarihi kunduracılar çarşısının yakınlarında bulunan ve 1813 yılında yapımına başlanıp 1814’te bitirilen tarihi çeşmede çeşme bulunmuyor. Bu yıl Bergama Belediyesi tarafından yapılan restorasyon öncesi çeşmedeki musluklar sökülmüş vaziyetteydi. Restorasyon sırasında çeşmeye dönemin havasını uygun musluklar takılması yerine, muslukların yerlerinin altıgen vidalarla kapatılması tercih edildi.
Binlerce yıllık Roma sütunları tanınmayacak halde
Bergama’nın kurucusu, Yunan tanrısı Herakles ile Tegea prensesi Auge’nin oğlu Telefos olarak kabul ediliyor. Bölgede bulunan höyükler, milattan önce 3000 yılına kadar uzanıyor. Pergamon tepesinde bulunan antik kent Akropol’deki ilk yerleşim izleri ise milattan önce 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Bergama’nın kurulduktan belli bir süre sonra büyük bir krallığa dönüştüğü, ardından Roma’ya bağlandığı düşünülüyor.
Bu dönemden kalan ve şu anda harabe durumda olan Çamlıpark’ın girişinde bulunan antik Roma sütunları da sprey boyaya ve afiş izlerine bulanmış durumda.
Bergama’da bulunan antik kentlerin tahribatlarının giderilmesi konusunda büyük bir eksiklik bulunuyor.
Utku Beycan