Bergama’nın kadim mesleği ölmek üzere

İzmir’in ilçelerinden Bergama, bölgenin tarih cennetlerinden biri olarak biliniyor. Bölgede bulunan Kunduracılar Çarşısı’nın tarihi, 500 ila...

İzmir’in ilçelerinden Bergama, bölgenin tarih cennetlerinden biri olarak biliniyor. Bölgede bulunan Kunduracılar Çarşısı’nın tarihi, 500 ila 600 yıl öncesine uzanıyor. 1853 yılında büyük bir yangınla kül olan tarihi çarşı yangından sonra tekrar inşa edilirken, bu çarşı ayrıca bölgede kunduracılığın başkenti olarak biliniyor.

Bergama’nın kadim mesleklerinden kunduracılık ölüm döşeğinde

Bergama’nın tarihinde kunduracılığın önemli bir yeri bulunuyor. Kunduracılık, Bergama’nın kültürünün önemli bir parçası ve kadim mesleklerinden biri olarak biliniyor.

Tarihi Kunduracılar Çarşısı’nda mesleği devam ettiren Ergun Kundura, kendilerinden sonra bu mesleğin yok olmasından endişeli.

“El işi ayakkabı üreten kalmadı”

Bölgenin önemli zanaatkarlarından, kadim meslek kunduracılığın devam ettiricisi ve büyük ustası Ergun usta, bölgedeki kunduracıların artık el işi ayakkabı üretmediğini ve mesleği devam ettiren 10’dan az ustanın kaldığını söyledi.

Bergama’da toplam 8 adet kunduracının kaldığını belirten Ergun usta, “bu meslek zamanla ölecek. Kunduracılık zaten artık ayakkabı tamirciliğine dönüştü. Yeni eleman da yetişmiyor.” dedi.

Haber

Eleman yetiştirmek istiyoruz ama yok, çıraklık eğitim okulları bu zanaatta ders vermiyor

Bölgenin önemli kültürlerinden olan bu kadim mesleğin devamlılığı için nitelikli eleman yetiştirilmesi gerektiğini, kendisinin de bu iş için gönüllü olduğunu söyleyen Ergun usta, “Ben bilhassa yeni zanaatkarlar yetiştirmeyi çok istiyorum. Çıraklık eğitim okullarına kunduracılık dalında ders vermeleri gerektiğini söylüyoruz. İsterlerse başka bir meslek icra etsinler; yeter ki çocuklar öğrensin ve bu zanaatı ve kültürü bilen insanlar varlıklarını devam ettirsin.” dedi.

Ergun ustanın hikayesi

Bugün bu mesleğin artık geçinebilecek kadar para kazandırdığını belirten Ergun, babadan kunduracı bir usta olarak yetişmiş. Mesleği icra etmeye giden yolu anlatan usta, “bizimkisi baba mesleği. Babam zanaatlardan iyi anlardı. Beni kendi yanında hiç çalıştırmadı. Nedenini ben çok sonrasında kendisine sordum; ‘oğullar babalarının yanında tembellik yapmaktan meslek öğrenemez.’ dedi.” ifadelerini kullandı.

Çarşı, bugün artık kafeler sokağına dönüşmüş durumda

Tarihi Kunduracılar Çarşısı, bugün hala mimarisini koruyan tarihi binaları ve asırlık çınarları, tarihi çeşmeleri ve barındırdığı Antik Roma’dan kalma su kuyusu ile cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Bir zamanlar çoğunlukla kunduracı olan dükkanların çoğu ise bugün kendine has kafelere dönüşmüş durumda.

Utku Beycan

Bakmadan Geçme