• Haberler
  • Belediye Meclisinde gündem yine borçlar!

Belediye Meclisinde gündem yine borçlar!

Ödemiş Belediye Meclisi'nin arife günü gerçekleşen Haziran ayı olağan toplantısında yine belediye borçları ön plana çıktı....

Ödemiş Belediye Meclisi’nin arife günü gerçekleşen Haziran ayı olağan toplantısında yine belediye borçları ön plana çıktı. Başkan Mehmet Eriş, Ödemiş Belediyesi’nin uzun vadeli borç miktarının 100 milyon lirayı aştığını açıkladı, Bütünşehir Yasası ile birlikte ilçe belediyelerinin düşen gelirlerine dikkat çekti. Eriş, “Yılın ilk 5 ayında gelirimiz 42 milyon 500 bin lira, giderimiz 46 milyon 500 bin lira” diye konuştu.

 

BELEDİYE MECLİSİ DÖRT GRUP OLDU

Arife günü Mehmet Eriş başkanlığında düzenlenen Ödemiş Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısı yeni dönemle ilgili bir ilke sahne oldu. Millet İttifakı çerçevesinde CHP ile Ödemiş Belediye Meclis üyeliği kazanan İYİ Parti, mecliste kendi grubunu oluşturdu. Böylelikle mecliste CHP, AK Parti, İYİ Parti ve MHP grupları mesai yapmaya başladı.

 

5 AYDA GELİR-GİDER FARKI 4 MİLYON LİRA!

Ödemiş Belediyesi’nin hizmet alanı kat be kat artarken Bütünşehir Yasası nedeniyle su gelirinin elinden alındığını, İller Bankası paylarının da azaldığını söyleyen Eriş, “2019 yılının ilk 5 ayında gelirimiz 42 milyon 500 bin lira, giderimiz 46 milyon 500 bin lira. Aradaki fark 4 milyon lira. 5 aya böldüğümüzde demek ki biz ayda ortalama 800 bin lira açığımız var. Kapatamıyoruz. Gelirlerde bir değişiklik olmaz ise bu böyle devam eder. Çalışmalar olduğunu duyuyoruz. Kaynağın artırılması için. Ancak mevcut koşullar için herhangi bir durum söz konusu değil. Bu açığın kapanması için geçmiş meclis de çeşitli yer satışları olmuş. Bizim hedefimiz bu katkı payları ile bu açığın kapanmasına katkı sağlamak. Biz aslında ne zam, ne de katkı payı istemek isteriz. Ama biz onu faiz olarak ödüyoruz zaten. Yılda 5 milyon lira faiz ödüyoruz. İşçi alacakları var sizlere sunulan raporlarda. Günde 4 bin lira faizi var. Yasanın getirdiği bir zorunluluk. Bunları aşmamız gerekiyor. Günlük hizmetleri sürdürürken de bunları aşmamız lazım. 1,8 milyon lira ödeme yapmışız 2 ayda esnafa” dedi.

 

“İŞÇİ ALACAKLARI İÇİN AYDA 120 BİN LİRA FAİZ ÖDENİYOR”

Geçtiğimiz ay mecliste kararı alınan kredinin yüksek faiz oranı nedeniyle çekilemediğini de açıklayan Eriş, “Bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Krediyi en alt düzeyde alıp çarkı döndüreceğiz. Ama işçi alacakları yönüyle hemen çözüm bulmak istiyoruz. 120 bin lira faiz ödemek yerine bu krediyle bu geçmişe dönük alacakları hemen ödeyelim istiyoruz. Bu 120 bin lirayı belediye hizmetlerinde değerlendirelim. Hem tasarruf yaparak hem de faiz yüklü borçlardan kurtulmayı istiyoruz” dedi.

İsimler önemli değil. Burada yarın bir başkası olur. Sonuçta kimse bu parayı alıp evine götürmedi. Sonuçta borçlandık. Sistem bu. Asıl burada söylenmesi gereken Bütünşehir Yasası. Diğer ilçelerde de de durum aynı. Tire, Kiraz, Bayındır, Karşıyaka farklı mı?

 

“FAİZ YÜKÜ VATANDAŞIMIZI ETKİLİYOR”

Biz en iyi hizmeti verebilmeliyiz. Şu anda yapılan hizmetlerle ilgili 400 bin lira faiz ödüyoruz. Gelecek yıldan itibaren 600 bin lira faiz ödeyeceğiz. Ek banka kredisi almışız gibi faiz ödememiz artacak. Kim ödeyecek yine biz. Sizlerin desteğiyle 10 trilyon kredi alalım dedik. Elimiz ayağımız titriyor şu an. Biz bu payı almadığımız zaman faiz ödeyerek halkımıza sunacağımız hizmeti de yapamamış oluyoruz. Bunun yansıması tüm Ödemiş halkına oluyor. Faiz yükü vatandaşı etkiliyor.

 

“10 MİLYON LİRA KREDİNİN 11,5 MİLYON LİRA FAİZİ VAR”

10 milyon lira kredi alalım dedik. Hesaplama yaptık, 11,5 milyon lira faiz var hadi bakalım eliniz gidiyor mu? Tefeciye gitsek daha kolay buluruz. Sıkıntı yaşayan insanın üzerine gitmek daha zor bence de. Ama öbür taraftaki açık yine vatandaşın sırtına yük oluyor. Bunları meclisimizde konuşalım. Sizler de fikirlerinizi sunun katkı sağlayın” dedi.

Eriş, katkı payların ödenmesine bir yıl içinde başlanmasını, dört eşit taksit halinde ödenmesini ve ödeme sürecinin iki yıl içinde tamamlanmasını planladıklarını aktardı. Peşin ödemelerde de indirim yapılacağını sözlerine ekledi.

 

GELECEK AY YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

AK Parti grup sözcüsü Abdülkadir Karaerkek, süregelen maddi sıkıntılarla ilgili vatandaşa yansıyan ve yük olan bir ödeme planı yerine bir çözüm bulunmasını istedi. Karaerkek, geçmişte bunun bir örneğinin olup olmadığını sordu. Belediye Mali Hizmetler Müdürü Nedim Öztürk de bilgilendirmede bulunarak belediyenin yol çalışmaları nedeniyle vatandaşların 2009 yılından bu yana ödediği katkı paylarıyla ilgili rakamları paylaştı. Öztürk, mülkiyet sahiplerinin ödeyeceği konut başına katkı payının emlak beyan değerinin yüzde 2’sini geçmeyecek bir tutar olacağını ve taksitle ödeme yapılabileceğini hatırlattı.

 

AYKOL: “YASAL ZORUNLULUK”

Hem Karaerkek hem de MHP grubu adına söz alan Anıl Taş da katkı paylarıyla ilgili maddenin ortak komisyonda yeniden görüşülmesini, daha sonra meclis gündemine getirilmesini talep etti. Bu sıra CHP  grubundan söz alan Ufuk Aykol, katkı paylarıyla ilgili Sayıştay’dan gelen kararları hatırlatarak, “Hiç almamayı kararlaştırsak bile müfettişler bu durumla ilgili zimmet yazacak. 5 yıl sonra gelecek başkan Allah razı olsun biriktirivermişsiniz diyecek, 5 yıl sonra mutlaka bu paylar bir şekilde tahsil edilecek. Bunun kaçış yolu yok. Sonuçta yasal zorunluluk. Hizmetten yararlananlardan alınacağı için adaletsiz olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta herhangi bir mahalledeki yol çalışmasından dolayı doğan bu katkı payının alınmamasından Bademli’deki, Birgi’deki vatandaşlarımız niye hizmet alamayıp etkilensinler?” diye sordu.

CHP ve İYİ Parti grupları da bu öneriyi benimsedi. Katkı paylarıyla ilgili gündem maddesi oybirliğiyle Plan-Bütçe, Hukuk, İmar Ortak Komisyonu’na havale edildi.

 

BORCUN 100 MİLYON LİRAYI AŞTIĞI ANLAŞILDI

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde de geçmiş dönemden devreden borçlar konuşulmaya devam etti. Toplantı için meclis üyelerine dağıtılan raporlarda Ödemiş Belediyesi’nin uzun vadedeki borçlarının 100 milyon lirayı aştığı gözlenirken bu konuda dilek ve temenniler bölümünde tartışıldı.

Mayıs ayı meclis toplantısında belediye borçlarının 68,9 milyon lira olarak açıklandığını hatırlatan AK Partili üye Murat Öncel, bu ayki toplantıda meclis üyelerine dağıtılan raporlarda borç miktarının farklı oluşunun nedenini sordu.

 

“SİYASETİN KRALNINI YAPARIM”

Yeni raporla ilgili bilgi veren Eriş, “Biraz da benim siyasi kibarlığım öyle diyelim. Koltuk anlamında siyaset yapmayı doğru bulmuyorum. Geçmiş dönemi eleştirme, gidenin arkasından konuşma gibi bir duruma asla girmiyorum. İlk muhtarlar toplantısında da söyledim. Ben bu rakamı 103 milyon küsur olarak. Planlanmış, uzun vadeli borç. Kredi anlamında iyi bir kredi bence. İller Bankası’ndan şimdi almak istesek proje bazında alabiliriz. Ben olsam böyle almazdım da diyebilirim. Bu benim hakkım. Geçen ay 5 yıllık döneme denk gelen borcu açıklamıştım. İnternette saydırıyorlar. Bana da, Mahmut Başkan’a da. Siyasetin kralını yaparım, yapmıyorum. Benim derdim bu değil. Gün gelecek ben de buradan ayrılacağım. Güzellikle olmalı. Ben Eriş olarak bunun planlamasını farklı türde yaparım. Şimdi adam yazmış oraya; ‘300 trilyon borç var başkan niye açıklamıyorsun. Buyur buradan yak.’ Afaki konuşmalar olmuş. Bunlar dedikodu, bu gerçek. Geçmişe yönelik sorumluluk hepimizin. Gereğini de yerine getirmek zorundayız” diye konuştu. Öncel, Eriş’e borç miktarının tamamını açıklamasından dolayı teşekkür ederek dedikodulara ve saçma iddialara son verdiğini söyledi.

 

DÖNMEZ: “BADEM’DEN SÜREKLİ BORÇLARI DİNLEMİŞTİK”

CHP’li üye Nazan Dönmez ise önceki 5 yıllık dönemde Başkan Mahmut Badem’in sürekli olarak Ödemiş Belediyesi ve belde belediyelerinden gelen borçları gündeme getirdiğini hatırlatarak, “Siz bu konuda baştan beri kibarlık gösterdiniz. Biz Mahmut Başkan’a bundan sonraki hayatında başarılar diliyoruz ama onun döneminde sürekli olarak Bekir Başkan döneminden gelen borçlar, belde belediyelerinden gelen borçları dinlemiştik. Ağırımıza gitmişti bu konuşmalar. Sizi böyle yapmayıp kibarlık gösterdiğiniz için kutluyorum” dedi. İYİ Parti grubu adına söz alan Ahmet Okumuş ise siyasi nezaket adına sergilenen davranışların yanlış anlaşılmalara yol açabildiğini belirtti.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme