• Haberler
  • İzmir
  • Başkan Soyer 100. yılında gençlerle Lozan'ı konuştu

Başkan Soyer 100. yılında gençlerle Lozan'ı konuştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin tapu senedi olarak adlandırılan 24 Temmuz Lozan Antlaşması'nın 100. Yıldönümü nedeniyle kutlama...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin tapu senedi olarak adlandırılan 24 Temmuz Lozan Antlaşması’nın 100. Yıldönümü nedeniyle kutlama programı düzenledi. Kutlamaların ilki Foça Kumburun Sahili’nde düzenlenen gençlik kampıyla başladı. İki günlük kampın son gününde Milli Bayramlar Komitesi Başkanı Ulvi Puğ’un moderatörlüğünde Tarih Vakfı Başkan Yardımcısı Nurşen Gürboğa’nın katılımıyla “Gençlerle Lozan’ı konuşuyoruz” başlıklı söyleşi düzenlendi. Söyleşiyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ile birlikte dinledi.

“Bizim en güçlü dayanağımız, varlık sebebimiz Lozan’dır”

Söyleşinin ardından gençlere seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Lozan’ın bu ülkenin varlık sebebi olduğunu belirterek, “Bu bir askeri zafer, siyasi zafer,  diplomatik zafer. Bu zaferin kazananı Ankara Hükümeti ise kaybedenleri de İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve niceleri. Lozan için ‘tapu senedi’ derler. Buna da bütün kalbimle inanıyorum. Bizim en güçlü dayanağımız, varlık sebebimiz Lozan’dır. Yüzyıl öncesinde yanmış, yıkılmış coğrafyada, büyük bir yoksulluğun hakim olduğu coğrafyada yeni bir devlet kurmak ve oradan muasır medeniyetler seviyesine yol almaya başlamak büyük bir mucize. Mustafa Kemal Atatürk gerçekten olağanüstü bir deha, bir lider ve büyük bir kumandan. Lozan’da azınlıklar meselesi, kabotaj meselesi hala aslında tartışması bitmemiş meseleler. Lozan’ın yüzyıl önce elde ettiği kazanımlar, hala acaba bir yerden geri ittirilebilir mi, hala bir yerlerden geri götürülebilir mi beklentisi var bazılarında” diye konuştu.

 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme