• Haberler
  • Başkan Köksoy’dan deri çağrısı

Başkan Köksoy’dan deri çağrısı

Ödemiş Ayakkabı ve Deri İşleriyle Uğraşanlar Odası Başkanı Mustafa Köksoy, yaklaşan Kurban Bayramı kapsamında ayakkabı sektörü...

Ödemiş Ayakkabı ve Deri İşleriyle Uğraşanlar Odası Başkanı Mustafa Köksoy, yaklaşan Kurban Bayramı kapsamında ayakkabı sektörü ile ilgili özel açıklamalarda bulundu. Köksoy, “Ham deri sanayimizin ihtiyacının yüzde yirmisini kurban derileri karşılıyor. Bu yüzden vatandaşlarımız kör, kalitesiz, Çin malı bıçaklarla kurbanını kesmemeli. Derileri ziyan etmemeli. Derilerin ve kurbanın ziyan olmaması için bununla birlikte sahte kasaplara değil, kasap esnafımıza güvenilmeli.

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban derilerinin ekonomimize katkısını hatırlatmak gerekiyor. Her yıl Kurban Bayramı’nda ortalama 900 bin büyükbaş ve 2 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan kesilirken deri sanayimizin ise 6.5 milyon büyükbaş hayvana ve 60 milyon küçükbaş hayvan derisine ihtiyacı oluyor. Yani kurban derileri, deri sanayimizin ihtiyacı olan ham derinin yüzde yirmisini karşılıyor. Dolayısıyla yüzde sekseni ithalattan oluşan bu sektörde kurban derilerinin önemi çok büyük. Deri işletmeleri derileri işleyerek yerli üreticilerimize, onlar da ayakkabı, çanta, cüzdan gibi ürünler yaparak yabancı ülkelere satıyor. Böylelikle ülkemize ihracatla birlikte döviz girdisi sağlanıyor” dedi.

“Yerli ve kaliteli bıçaklarımız tercih edilmeli”

Kurban derilerinin ekonomiye ve deri sanayisine hiç ziyan olmadan kazandırılması gerektiğini vurgulayan Köksoy, “Bunun için de en önemli noktalardan biri, keskin ve kaliteli bıçak kullanılması. Denizli’nin Yatağan mahallesi, Trabzon’un Sürmene ilçesi gibi ülkemizin birçok noktasında bıçak ustaları ün yapmış babadan oğla halen bu ününü ve ürün kalitesini koruyor. Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ucuz, kalitesiz, fabrikasyon üretimler yerine yerli ve kaliteli bıçaklarımız tercih edilmeli.

Bıçakta kaliteli ve ustalığı el işçiliği kadar hiçbir üretim veremiyor. Bunun yanı sıra bilinçli kesim, serin bir yer olmak kaydıyla saklama koşulları, iki saat içinde tuzlama yapılması gibi noktalar da kurbanın ve kurban derisinin ziyan olmamasını sağlayacaktır. Ayrıca kendini kasap diye tanıtan sahte kasaplar değil; vergisini veren, işinin ehli olan kasap esnafımız tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme