Başkan Eriş'ten durum değerlendirmesi

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, düzenlediği basın toplantısıyla çeşitli açıklamalarda bulundu. İlk olarak geçtiğimiz günlerde maden...

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, düzenlediği basın toplantısıyla çeşitli açıklamalarda bulundu. İlk olarak geçtiğimiz günlerde maden ocağı için ÇED toplantısı yapılmak istenen Çamyayla konusuna değinen Başkan Eriş, “Çamyayla mahallemiz barbunyasıyla ünlüdür, mermeriyle değil. Mermerin orada su kaynaklarını bitireceğini bilerek KOZADER’in de katkılarıyla böyle bir çalışma yapıldı. Birinci rauntta yaptırılmadı. Çevremize, doğaya, geçim kaynaklarımıza zarar veren bu tür çalışmalara karşı duracağız. Ayrıca bu hafta, İtfaiye Haftası. Can ve mal korumada cansiperane çalışan bütün itfaiye çalışanlarımızın haftalarını kutluyorum. Sağlıklı çalışmalar diliyorum” dedi.

 

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İstanbul’da tarihi kentlerle fuar çalışması olduğunu belirterek, “Birgi’mizi UNESCO’ya hazırladığımızı göstermek, bu konuda gerekli desteği ve tanıtımı yapmak üzere biz de katıldık. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun davetlisi olarak katıldık. Kooperatiflerle birlikte yapmış olduğumuz tarıma destek çalışmalarımızı paylaştık. Başka bir tarım mümkün derken bu nasıl olmuş hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.

 

“İlçemizin tanıtımı adına çok önemli”

 

  1. Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin 21-24 Ekim’de gerçekleşeceğini belirten Başkan Eriş, “Bu etkinliğimizin Türkiye’de en iyi şekilde duyurulması adına Ödemiş Belediyesi olarak var olan bütün gücümüzle çalışacağız. İstanbul’daki tarım zirvesine katılmamızın ana nedeni de buydu. Ayrıca geçtiğimiz günlerde yangınlarda afetlerde büyük mal ve can kaybı yaşayan Manavgat, Milas, Bodrum, Marmaris belediye başkanlarımızı onur konuğu olarak Ödemiş’imize davet edeceğiz. Kestane festivalini de ekim ayı sonu olarak planlıyoruz. Bu festivallerin ilçemizin tanıtımı adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Katılım payı açıklaması

 

Başkan Eriş, AK Parti ilçe yönetiminin ve meclis üyelerinin belediye çalışmalarını eleştiren açıklamalarına şu karşılığı verdi: “AK Parti ilçe yönetimi ve meclis üyesi arkadaşlarımız, belediyemizle ilgili yapılan çalışmaları eleştiren, eksik ve hatalı bulan, sözlerimizde durmadığımızı belirten açıklamalarda bulundular. Ben de Ödemiş halkının doğru bilgilendirilmesi adına bu toplantıyı düzenledim. Yol harcamalarına katılım payı için ‘Bu hiç olmamıştı, biz buna hep karşı çıkmıştık’ diyorlar. Geçmişte iş, hiç de bu şeklide değilmiş. 2004’ten 2009’a kadar olan dönem, Mahmut Badem Başkan’ın dönemi. Sonra Bekir Keskin Başkan’ın dönemi 2009-2014 arası ve 2019’a kadar da yine Mahmut Badem Başkan’ın dönemi. Su tesisat katılım payı, 2005’ten beri alınmış. Kanal katılım payı alınmış, onların söylediği şekilde yol katılım bedeli az ya da çok alınmış. Ben kimseye yalancı diyemem ama burada yanlış bir bilgi var. Bu durumda geçmiş dönemlerde de katılım payı alınmış olduğunu görüyoruz.

 

“Cumhurbaşkanımız isterse hemen yaparız”

 

Eski beldelerimizin kırsal mahalle konumuna alınması yönünde AK Partili arkadaşlar mecliste önerge vermişlerdi. Bu yasa, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle önümüze gelmiş ve biz de tamam demişiz. Oy birliğiyle tüm meclis olarak 74 köyümüzün kırsal mahalle kapsamına alınmasını kabul etmişiz. Burada siyasi atak var. ‘Onları da alalım, bunları da alalım’ demek yetmiyor. Bizim almamız yetmiyor. İzmir Büyükşehir’den onaylanması gereken bir karar. Gölcük, Bozdağ, Çaylı, Kaymakçı, Ovakent, Bademli, Konaklı, Kayaköy ve Birgi’de geçimini sağlayan insanlarımız için meclis konuşmamda ne demişim? Sayın Cumhurbaşkanımız, isterse bir gecede bu kararı çıkarabilir. ‘Kırsaldaki bütün vatandaşlar, geçimini hayvancılıktan ya da tarımdan sağlayan insanlar. Bu projeden yararlanabilir’ der ve bütün tartışma biter.

 

O zamanlar belde belde gezdim ve ‘Beldeler kapanmasın’ dedim. AK Parti’de görevli olan arkadaşlarımız da aksine buna engel olmaya çalıştılar. Biz halka gittik, referandum yaptık. % 90’ın üzerinde ‘Hayır, beldeler kapatılmasın’ dediler. O gün hepimizin yaptığı doğruymuş. Bu yasayı biz değil, AK Parti değiştirdi. ‘AK Parti’den böyle bir önerge gelirse kırsalda yaşayan vatandaşlarımız bunlardan yararlansın’ dedim. Ödemiş’tekiler bundan neden yaralanmıyor? Umurbey’de yaşayıp arazisi Küçük Menderes’e kadar olan var. Hürriyet Mahallesi’nde de yine aynı şekilde. ‘Bütün geçimini kırsalda hayvancılık ve tarımdan sağlayan insanlarımız bu desteklemeden yararlansın’ şeklinde bir Cumhurbaşkanlığı’ndan karar çıksın, biz hemen yaparız.”

 

“Arızaları planlama şansımız yok”

 

Su kesintilerine de değinen Eriş, “Bayram öncesi yine sizlerle beraberdik. ‘İnşallah bayramda elektrik kesintisi olmazsa hiçbir sıkıntımız olmaz’ demiştim. Arife günü elektrik kesintisi oldu. Ana pompaları besleyen kabloların aşırı yüklenme nedeniyle yanması sonucu olmuştu. Çabuk bulundu ve çabucak giderildi. Bunun dışında arıza ya da bakım için elektrik kesiliyorsa suyun tamamı kesilmese bile azalması söz konusu çünkü basma konusunda yine elektriğe ihtiyaç var. Biz de diyoruz ki ‘Depoyu kapatıvermeyin çünkü hava yaptığında daha çok patlamalara neden oluyor, arızalara neden oluyor ve bu artıyor.’ Gediz’in elektrik kesmesini planlayabiliriz ama arızayı planlama şansımız yok. 15 tane pompa yapıldı, birçok nedenden dolayı göçmeler olmuş. Bu göçmeleri düşünerek pompa eklemişiz. Önümüzdeki yıl yine bunu planlıyoruz. Kırsalda yaşanan kuraklığın önüne geçme yönünde planlama ne yazık ki yapamıyoruz silaj ekimi ya da vahşi sulama nedeniyle. Balabanlı yoluna yağmur yağmadı ama yollarda sular akıyor. Nedeni ise vahşi sulama. Bademli’de olduğu gibi mutlaka damlama sistemine geçilmeli ve sayaç takılarak kontrollü su verilmesi gerçekleştirilmelidir” dedi.

 

Kısa bir süre kalan Süs Bitkileri Fuarı hakkında da bilgi veren Başkan Eriş, “Süs Bitkileri Fuarı’nı bu salonda konuşmuştuk. Geçmişte o lunapark varken fuar olmuş. Sözleşme gereği pandemiden de kaynaklı olarak uzayan bir sözleşmesi var. Yan tarafta 7000 metrekare yerimiz var ve bu alanda süs bitkileri fuarının yapılması yönünde kararını almıştık. Biz, her zaman olduğu gibi bu yıl da süs bitkileri üreticilerimizin yanındayız. Bu fuarımıza davetiyeleri gittiği halle bizzat kendim giderek Ödemiş’teki bu etkinliğimize, bu zenginliğimize katılmaları için özel çaba harcayacağım. Oradaki stantlardan hiçbir ücret almıyoruz, bütün hepsini Süs Bitkileri Birliği’ne veriyoruz. İstanbul’da katılacağımız fuardaki ana temamız bu olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“Bilgi eksik, niyet farklı”

 

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, sözlerini şöyle noktaladı: “Eğitimci biri olarak seçim çalışmaları döneminde ‘Atıl okulları altın okul yapacağız’ diye bir sözüm vardı. Atıl durumdaki köy okullarını tahsis talebinde bulunmuşum. Dört tane okulumuz için muhataplarımızla görüşmeler yapıyoruz oradaki kadınlarımız ve çocuklarımız eğitim alıp çalışmalar yapabilsinler diye. Üç tanesinden ret cevabı aldık. Bir tanesinde muhatap alıp cevap bile vermemişler. Bu okulları istiyoruz. Bozdağ’da istedim, müfettişler de geldi. Orayı Bozdağ’ın tanıtımında kullanacağız. Oraya gelenlerin ve oranın halkının eğitiminde kullanacağız. Turistlik anlamda İngilizce eğitimi gibi konularda kullanacağız.

Sorsalar bu bilgilerin aynısını veririz.

 

Biz buraları eğitim için istiyoruz, muhtarlarımız da istiyorlar bu atıl okullarda kursların verilmesini. Biz el atmayalım ama devlet el atsın, Milli Eğitim el atsın. Mehmet Eriş başka bir ülkenin belediye başkanı değil, Ödemiş’in belediye başkanı. Onun için en iyiyi istiyoruz. Onun için hiç kimse kendi üzerindeki topu bize atmasın. Ben üstüme düşen görevi yapmışım, şimdi görev başkalarında. Bir okula yardımcı olmamışım, 60 okula yardımcı olmuşum. 2.5 sayfalık liste elimde. Bunu Ödemiş Belediyesi, geleceğimiz olan Ödemişli çocuklarımız için yapmış. Demek ki bilgi eksik, niyet farklı. Altmıştan fazla okul var. Bizden kim ne istediyse hepsini yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.”

 

Şazenuş Keskin

Bakmadan Geçme