• Haberler
  • Başkan Eriş’in 100 günü

Başkan Eriş’in 100 günü

31 Mart Seçimleri’ndeki zorlu yarışı önde bitirerek ikinci kez seçilen Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu...

31 Mart Seçimleri’ndeki zorlu yarışı önde bitirerek ikinci kez seçilen Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu yeni dönemin ilk yüz gününü doldurdu. Çekimleri Bozdağ’da yapılan ve dün akşam TV9 İzmir’de yayınlanan programda Başkan Eriş; Halil Yörük’ün moderatörlüğünde TV9 İzmir Genel Yayın Yönetmeni ve Lansman Müdürü Nehir Nagehan Sayal ile Ödemiş’in duayen muhabiri Yüksel Balcı’nın sorularını cevaplandırdı. Yüz günlük dönemi değerlendiren Eriş, yaptıkları ve yapmayı planladıklarını anlattı.

“Asıl alanımız tüm Ödemiş”

Yüz günlük süre zarfında gerek makamına gerçekleşen, gerekse kendisinin mahallelere yaptığı ziyaretler nedeniyle sosyal yönünün başkanlığın önüne geçip geçmediği yönündeki soruya Başkan Eriş, “Sosyal Eriş, kişi olarak böyle bir insanım. Kabul ve ziyaretlerimizi bitirdik desek yalan olur. Bayram sonrası sünnetler, düğünler sıraya girdi. Adaylık konuşulurken dahi Ağustos, Eylül’deki nikahları kıymam isteniyordu. Zamanı iyi kullanmaya çalışıyoruz. Asıl alanımız; 99 mahallesi, 133 bin insanıyla tüm Ödemiş. Büyükşehir ile olan diyaloglarımız var. Önümüzü iyi görebilmek için Büyükşehir ile iyi ilişkiler, iyi planlar gerekiyor. Artık alanda ve içeride olacağımız günler belli olacak. Elden geldiğince haftanın iki günü mahallelerde çalışmalarımız olacak. Bu planlama ile birlikte devam edeceğiz” şeklinde cevap verdi.

Belediye içerisinde gerçekleşen çalışmalardan bahseden Eriş, “Bir başkan yardımcısı atadık, sulama konusuna vakıf olan birisi. Tarım ve hayvancılığa sahip çıkma adına uzun zamandır birlikte olduğumuz bir arkadaşımız. Var olan başkan yardımcılarımız devam ediyor. Çok iyi danışmanlık yaptığını bildiğim Bihter Aka’yı da teknik danışman olarak aldık ve bu şekilde devam ediyoruz. Kolaylık sağlıyor.

Komisyonlarımızı artırdık. Bu, tamamen Büyükşehir ile entegre olabilmek adına bir çalışma idi. Tarım Müdürlüğü kurup geçen hafta atamasını yaptık. Tarım ve hayvancılığın başkenti Ödemiş’in sorunlarını belediyede bir birim olarak takip edebileceğiz. Halka önderlik yapmak adına güzel şeyler yapmayı planlıyoruz” dedi.

Büyükşehir ile uyum

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, uyum içerisinde çalışılması gerektiğini kaydeden Başkan Eriş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asıl beraberliğimiz; İlçe Tarım, İl Tarım, kooperatifler ve ana kademe olarak Büyükşehir ile. Onlarla zaten ayda en az üç kez beraber oluyoruz. Üretilen projeler adına Ödemişli olarak bizim beklentimiz ve sayın Tunç Soyer’in yapmayı düşündüğü, buraya geldiğinde açıkladığı 28 maddeye adeta altyapı hazırladık. Birgi, Bozdağ, Gölcük ve Ödemiş ile ilgili ana başlıklar halinde yapılması gereken, bölgenin zenginliğini değerlendirme adına başkanımıza rapor sunduk. Belki daha önce hiç olmayan bir şey ya da olduysa bile somut hale getirilen bir şey.”

“Yapılan işin karşılığı”

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Ödemiş Belediyesi’nin borçları için yol haritası olup olmadığı ve İzmir ilçeleri arasında İller Bankası’ndan en çok kredi çeken ilçe olma özelliğinin sürüp sürmeyeceği şeklindeki soruya da yanıt veren Eriş, “Önceki dönemi çok konuşmak istemiyorum. Gerçekleşen hizmetler var. Başta Mahmut Başkanımıza ve hizmet vermiş herkese teşekkür ediyorum. Eserler var ama borçlar da var, konuşmaya gerek yok. Belki memur düşünceli olduğum için bu kadar yapmayabilirdim. Yapılan işin karşılığı bunlar, borç da demeyelim. Daha başlayamıyoruz çünkü Büyükşehir ile entegre çalışıyoruz. Altyapısı değişmesi, kazılması gereken yerler var ama sokağın taşını bile çekinerek kaldırıyorum. Kazmayı da planlıyoruz. önce kazmayacağım, yıkmayacağım yerleri yapmam lazım. Büyükşehir’in altyapı çalışmasını gerçekleştirmesi gerekiyor. Drenaj, asfalt, kanal iyileştirme vs. yapacak.

Kaymakçı’da yarım kalan yerler vardı, onları tamamladık. Sanayi asfaltı, Kayaköy ve Konaklı yollarına sıcak asfalt yapılacak. Bunların altyapı çalışmaları olacak, bunu planlamamız gerekiyor. Kaynağa dönüşü olan borçlanma olabilir. Ben de ilk dönemimde su alt yapı çalışmasını bitirdim, İller Bankası’ndan borç bularak yapıyorduk ama o borcu gelir fazlasıyla ödüyor, kasaya para kalıyordu. Benim ilk dönem yaşadığım sıkıntıdan sonra Mahmut Başkan’ın ilk döneminde ve Bekir Başkan’ın elleri rahatladı. Gayet de güzel oldu. Sürekli geliri olan bir belediye, adına yakışan bir şekilde borçlarını ödemiş. Elektrik parasıyla borcu ödüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Borç üreten bir yasa”

Büyükşehir Yasası’nın kendiliğinden borç üreten bir yasa olduğunu kaydeden Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Ne yaparsak yapalım gelir kaynaklarımız kısıtlı ama harcamalarımız giderek artıyor. Borcu konuşurken vadeleri de konuşmak lazım. 2031’e kadar devam eden bir vade söz konusu. Toplam 104 milyon lira borç var. İşçiye, esnafa, müteahhide olan 11 milyonluk kısmını düştüğünüz zaman diğerlerini de ödemeye başladık. Meclisimizden karar geçirdik, 10 milyonluk borçlanma yetkisi aldım. Bunun üç milyonunu kullandık. Öncelik, işçi borçlarının ödenmesi. Günde 4000 lira faiz üreten bir borç. Ayda yaklaşık 100 bin lira sadece faize giden bir ödeme yapıyoruz. Ben o 100 bin lirayı başka, yararlı bir alanda kullanmak istiyorum. Yapacağımız hizmetler için ayda 100 bin lira gibi bir kârım var.

İkinci kaynak ise tasarruf. Her yönüyle tasarruf önceliğimiz. Yakıtta ayda 100 bin lira tasarruf etmişiz. Toplamda 145 bin lira geçen ay tasarruf etmişiz. Bunlar da kasaya dönüşü olan, elimizi rahatlatan çalışmalar. Borç ödeniyor. İller Bankası, zaten bana gelmeden hak edişimden kesiyor. Şu günlerde 485 bin lira ödüyoruz. Seneye 500 küsur bin lira olacak. Daha sonra da 600 bin küsur liraya dönecek. Yani 7-8 milyonluk bir ödeme söz konusu. Bu sistem, borç üreten bir sistem. Kaynağı az, harcaması bol. Büyükşehir Yasası, bu anlamda doğru çıkmamıştır. Su gelirleri bizde olsa ayda beş milyon kaynağımız olacaktı. Mahmut Badem Başkanımızın elinde olsaydı da o borçları yapmazdı veya daha az borçlanırdı. Şimdi biz hem SGK primlerimizi hem de vergilerimizi ödemiyoruz. Ödeme şansım yok, nereden bulacağım parayı? Kaynak yaratmak lazım. Bu nedenle Büyükşehir ile entegre olmalıyız” dedi.

Tasarruf tedbirleri ve planlama

Eriş, borç yükünü hafifletme yönündeki çalışmalardan da bahsetti. Ödemiş Belediyesi’ne düşenlerin Büyükşehir desteğiyle yapılmasının işlerini kolaylaştıracağını ifade eden Başkan, “Büyükşehir ile uyumlu, her üç ayda bir kontrol eden ve yılı planlayan bir çalışma içerisindeyiz. Şimdiden gelecek yılın festivallerini, bayramlarını, etkinliklerini bile planlamaya başladık. Bugünden itibaren de Aralık’a kadar planlıyoruz. Büyükşehir, destek olmak istiyor ama plan yapmamızı da istiyor. Mahmut Başkan’ın döneminde 21 milyon liralık bir kamulaştırma olmuş, belediyenin kasasına girmiş. Ben de elimdeki kaynaklara bakıyorum. 12 aracı hurdaya çıkardık, onlara bakmak daha pahalı çünkü. Ayda 120 bin lira olan araç kiralama giderini 62 bin liraya yani yarı yarıya düşürdük. Kiralama, şoför gibi etkenlerle 40 bin liraya düşebilir. Kalan 80 bin lira da kasamızda kalıyor. Şu güne kadar dokuz milyon borç ödedik.

Kayak tesisimiz var, şu an kullanamıyoruz. Çığ önleme ihalesi, 17 Temmuz’a kaldı. Oteli alan arkadaşın işletmeyi açması bizim dileğimiz. Yerli ve yabancı turistleri çekerek ilçemize bir kaynak sağlayalım. Burada Büyükşehir’e de bize de iş düşüyor. Ekiplerimiz, geçen haftadan beri Bozdağ’da neler yapıldığının çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Otel bizim değil, niçin Döner Otel bize verilmedi? Gölcük Prenses Otel de aynı şekilde. Buralarda turistleri yatırabileceğimiz hiçbir otelimiz yok.

Tunç Soyer önderliğinde bir vakıf kurarak turizmin, tanıtımın içinde olan tüm kurumların bulunacağı vakıfla İzmir’in tanıtımı tek elden yapılacak. İzmir; sadece Kordon, Agora, Fuar, Kadifekale değil. İzmir denildiği zaman Bozdağ da Birgi de Gölcük de Bademli de Bıçakçı da Hamamköy de Horzum da bu doğal güzellikler de yaylalarımız da süs bitkileri de inciri de kestanesi de süt ürünleri de hayvancılığı da hepsi bir tanıtımın içerisinde olacak. Bunu uluslararası tanıtıma dönüştürmek istiyoruz. Tunç Başkan’ın bilgisine ve birikimine güveniyoruz. EXPO’nun tanıtımında yer alan bir kişi.

Beş yıllık stratejik planı birlikte hazırlamak amacımız var. Büyükşehir’e ve ilçelere düşeni birlikte götürebilmek için değerlendirme yapacağız. Aksayan yerleri 30 aileli bir çalışma alanına dönüştüreceğiz” şeklinde konuştu.

Belediye binası önerisi

Usta gazeteci Yüksel Balcı’nın geçtiğimiz hafta gazetemizde yayınlanan yazısına atıfla sorduğu “Belediye binası konusunda vatandaş dertli. Ufacık işi oluyor, imza için ta Kültür Merkezi’ne gidiyor. Bunun için ne yapılabilir?” şeklindeki sorusuna ise yazıdan önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eski otogarın yerine yeni belediye binası yapılması hakkında konuştuklarını dile getiren Başkan Eriş, “Biz de Tunç Soyer ile o konuyu konuştuk. Aynı şeyleri düşünüyoruz. Adım attık, iyi bir yol alacağız. Belki Büyükşehir’e bile yük olunmayacak. Tunç Başkan’ın hedefleri, bizim de hedeflerimiz. Artık sosyal belediyeciliğin yerine ekonomik belediyecilik ön plana çıkıyor. Hemşehrilerin ekonomik sorunlarına çare olmak demektir bu. Kızılca Mahallesi’nin sulama sorunun çözdük, İlk icraatım bu. Orası için tek sorun bu. Yarım bırakılan yollar hakkında art niyet aramamak lazım. Her nedenden dolayı olabilir, biz tamamlıyoruz. Önceki yatırımı yok sayma gibi bir durum olamaz.

Büyükşehir’in makineleri dağın başında çalışıyor, Ödemiş’te görmüyorsunuz. Çok şükür, her an arayıp destek alabilecek şekilde ilişkimiz var Büyükşehir ile. Önce küçük ihtiyaçlarla başlayıp büyükleri de gücümüze göre planlıyoruz” dedi.

“Niyetimiz derman olmak”

“Ödemiş halkını çalışmaların içine alma şansınız var mı? Ödemiş artık bir ışık, umut, enerji istiyor. Ödemiş’te bir olmak için bir çözümünüz var mı?” sorusunu ise Mehmet Eriş, şöyle cevapladı: “Tüm Ödemiş’i topladık. Hepimizin isteğiyse, hepimizin sorunuysa Beydağ Barajı için ‘Barajımı İstiyorum’ kampanyası başlattık. Siyasiler, STK’lar, muhtarlar, belediyeler var. Hepsi bize endeksliydi, biz onlara değil. Zaman zaman günün getirdiği kopuşlar yaşanması doğal ama Ödemiş, bunu en kolay aşabilecek yerlerden biri. Ben kucaklaşmak istiyorum, para pul değil. En büyük isteğim bu. Aramızda duvarlar varsa yıkmak için elimden geleni yaparım. Önyargılarım yoktur. Birbirimizle daha güçlüyüz. Ödemiş bizim evimiz, biz büyük bir aileyiz.

Beni tanıyanlar, partilime öncelik tanımayacağımı bilir. Hiç kimseyi ayırt etmeyeceğiz. Mesela Bozdağ, Gölcük, Birgi hepimizin. Dışarıdan gelenler belki ilçe merkezinde biraz oturur ama esas buraları görmeye gelir. Birgi, Bozdağ ve Gölcük bizim üç gelinimiz ama Bademli, Ovakent, Kayaköy, İlkkurşun’u da unutmuyoruz. Bir bütün olursa değeri olur.

Bizi görmeye gelen de var, sıkıntısını iletmek isteyen de. ‘Benim derdim değil’ deme şansımız yok. Çözüm masasında iki arkadaşımızı görevlendirdik, derman masası diyebiliriz. İlgili birimlere buradan gidip çözüme kavuşuyor. Halkın derdine derman olmaktır niyetimiz.”

Kemal Tutcu

 

 

Devamı yarın…

 

Bakmadan Geçme