- Haberler
- BARAJ MANZARALI SUSUZLUK
BARAJ MANZARALI SUSUZLUK
KÜÇÜK MENDERES OVASI&rsquoNA HAYAT VERMESİ BEKLENEN BEYDAĞ BARAJI&rsquoNA EV SAHİPLİĞİ YAPAN İLÇEDE ÜRETİCİLER SUSUZLUK NEDENİYLE YAZ...
KÜÇÜK MENDERES OVASI’NA HAYAT VERMESİ BEKLENEN BEYDAĞ BARAJI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPAN İLÇEDE ÜRETİCİLER SUSUZLUK NEDENİYLE YAZ MEVSİMİNDE TARLALARIN BOŞ KALDIĞINI SÖYLEDİ.
Beydağ’da susuzluk nedeniyle yaz dönemi için ekim yapamadıklarını belirten üreticiler, Beydağ Barajı’nın hemen yanı başında çaresiz kaldıklarını dile getirdi.
Yıllarca umutlu bekledikleri barajın suyundan yararlanamadıklarını söyleyen üreticiler Beydağ ilçe merkezindeki Aktepe Mahallesi, Alaçayır Mevkii, Alakeçili Mahallesi ve Halıköy civarındaki arazilerin su sorununa çözüm bekliyor.
Sulama projesinin Tire’nin doğusundaki köylere kadar uzandığını ancak barajın yanı başına su verilemediğini kaydeden üreticiler, “Sesimizi duyan yok. Yazları ekip biçemiyoruz araziler boş kaldı. Bayındır’ın Tire’nin köyleri için su salınıyor, biz barajın yanında yıllardır çözüm bekliyoruz. Sorun her geçen yıl büyüyor” dediler.
“BARAJI SEYRETMEKLE YETİNİYORUZ”
Alaçayır Mevkii’ndeki arazisinin sulama sınırının hemen yanında olmasına karşın baraj suyundan faydalanamadığını söyleyen Özcan Karcı, “Sulama sınırının hemen yanındayız. Aramızda bir bahçe var ama benim arazime su verilemiyor. Yanımdaki bahçe baraj suyuyla sulanırken ben pompa çalıştırmak zorundayım. Barajı seyretmekle yetiniyoruz. Bu ne biçim iş anlamadık. Bölgemizin yıllardır derdi sulama. Yer altı suyu bitme noktasına gelmişti. Tarladan bahçeden kazandığımız elektrik faturasına gidiyordu. Yıllar sonra barajımız sulama kanallarımız bitecek diye sevinirken Beydağlı üreticiler olarak şok yaşadık. Derdimizi yıllardır anlatıyoruz duyan yok. Tire’ye kadar giden su Beydağ’daki köylere gelemiyor” dedi.
“MADEN NEDENİYLE SULAMA YAPAMIYORUZ”
Halıköylü üreticilerden Asil Çakırel ise bölgedeki maden nedeniyle kuyulardaki suyun sulamaya uygun olmadığını vurguladı. Çakırel, “Bizim arazimiz Halıköy sınırında Akgedik Mevkii’nde köyümüzde maden olduğu için sular da etkileniyor. O suyla ürünü sulamamız doğru değil. Bölgemiz hayvancılık bölgesi. Bu nedenle slajlık darı ekiyoruz. Çok su istediğinden çevredeki kuyulardan su almaya çalışıyoruz. Yaz geldi mi çaresizlik yaşıyoruz. İlk proje hazırlanırken bizim köylerimizin sudan yararlanacağı söylendi. Proje hazırlanırken artık ne olduysa bizim bu bölgedeki araziler barajı görürken susuz kaldı. Bilseydik o dönem itiraz ederdik. Bakanımız başta olmak üzere yetkililerden bu konuda çözüm bekliyoruz” dedi.
“KUYULARDAKİ SU YETMİYOR”
Üreticilerden Umut Sarıküse ise kuyulardaki suyun mısır sulamaya yetmediğini ifade ederek, “Benim tarlamda damlama sulama var. Damlama sulama olmasa bu kadar bile büyümezdi. Mısır tarlamda son sıralara su ulaşmadığından ürün kurumaya başladı. 5 dekar arazimi ise hiç su olmadığı için ekemedim. Köyümüzdeki dereler de yazın kuruduğundan çözüm bulamıyoruz. Buralar incir bahçesi geçiyor diye sulama sahası dışında kalmış. Bize söylenen bu. Ama gelin görün her yerde mısır ekiliyor. Biz hayvanlarımıza yem vermek için mısır ekmek zorundayız. Zaten emeğimizin harcadığımızın karşılığını alamıyoruz. DSİ yetkilileri Tire’deki, Bayındır’daki köylerin susuzluğuna çözüm için Küçük Menderes’e su bırakacağına gelsin baraja bir kilometre mesafedeki Alakeçili’nin durumuna baksın, buraya suyu ulaştırsın” dedi.
“EKMEĞİMİZİ TOPRAKTAN KAZANMAK İSTİYORUZ”
Ekemedikleri tarlada baraj duvarını seyrettiklerini belirten üretici Halil Sarı da, “Kot farkı dediler, incir bahçesi dediler suya hasret kaldık. Beydağ Barajı bölgemiz için çok önemli, faydalı olacağına inanıyoruz. Sulama kanallarıyla bu su Tire’ye kadar gidecek ama Alakeçili’ye su verilemeyecek. Bölgemizde yağış dönemi belli. Biz ancak yağışlı mevsimde mi ekip biçeceğiz? Kuyular yetmiyor. Maliyetine yetişmek de zor. Geri kalan zamanlarda tarlalar boş mu kalacak? Bütün gün baraj duvarına bakıp Menderes’e salınan suyu mu seyredelim? Su için eylem yapmışlar gazetede görüyoruz. Biz barajın yanında suyu almak için ne yapalım? Beydağ’ın ovası barajla zaten gitti kalan son tarım arazileri de sulanamıyor. Biz ekmeğimizi toprağımızdan kazanmak istiyoruz. Yetkililerimizin Beydağ’daki bu duruma çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.
Başar Uçar