• Haberler
  • BARAJ BİZİM MAHALLEMİZDE AMA YARARLANAMIYORUZ

BARAJ BİZİM MAHALLEMİZDE AMA YARARLANAMIYORUZ

BARAJA YAKIN SUYUNA UZAK! Beydağ Barajı&rsquona ev sahipliği yapan Beydağ&rsquoın Aktepe Mahallesi yıllardır baraj suyuna kavuşmayı...

BARAJA YAKIN SUYUNA UZAK!

Beydağ Barajı’na ev sahipliği yapan Beydağ’ın Aktepe Mahallesi yıllardır baraj suyuna kavuşmayı bekliyor. Baraj gövdesinin hemen yanında olmasına karşın Küçük Menderes Sulama Projesi’nde yer almayan mahalledeki üreticiler, Bayındır ve Tire’deki üreticiler için barajdan önceki gün bir miktar su salınmasının ardından bir kez daha yaşadıkları mağduriyete dikkati çektiler.

“BARAJIN YANINDA SU ALAMIYORUZ”

Bin dekara yakın tarım arazisine sahip olduklarını belirten üreticilerin su talebini 7 kez ilgili kurumlara ilettiğini söyleyen Aktepe Mahalle Muhtarı Halil Karşıyaka, “Bayındır ve Tire civarındaki araziler sulama sahasında olmadıkları halde bir şekilde suya kavuşabiliyor. Biz barajın yanında su alamıyoruz hala yeraltından su çekiyoruz” dedi.

Küçük Menderes Sulama Projesi’nin Beydağ’da az bir miktar arazi ile Ödemiş Ovası’nı ve Tire’nin doğusundaki birkaç köyü kapsadığını anlatan Muhtar Halil Karşıyaka, “Sulama projesi hazırlanırken Aktepe unutuldu mu bilemiyorum. Ama baraj bizim mahallemizin Tokatbaşı Mevkii’nde yer alıyor. Baraj yapılırken mahallemizle birlikte Beydağ’ın ovası da tamamen sular altında kaldı. Elbette bu durum normal. Bölgemizin yıllardır beklediği bir yatırım. Ama sulama projesi yapılmaya başlanırken mahallemizin sulama alanında olmadığı ortaya çıktı. Kot farkından olduğu söylendi.
“SULAMA SAHASI DIŞINA BİLE SU VERİLDİ”

Başvurulara, girişimlere rağmen su talebimize bugüne dek sonuç alınamadı. Bugün öğreniyoruz ki DSİ, sulama projesi alanının dışında kalan Tire ve Bayındır’dan gelen talepler üzerine Beydağ Barajı’nın kapağını açıp nehir yatağına bir miktar su bırakmış. Madem böyle talep üzerine sulama sahası dışına baraj suyu veriliyor biz yıllardır neyi bekliyoruz?” dedi.

Baraja kilometre uzaklıktaki bölgelere baraj suyu giderken barajın hemen yanındaki mısır tarlaların sulanamadığını hatırlatan Karşıyaka şöyle devam etti: “Mahallemiz genelinde bin dekara yakın tarım arazisi var. Zaten Beydağ’da tarım alanları barajla birlikte azaldı. Azalan bu bölgeye su verilmemesi üreticilerimizi üzüyor.

Ben mahalle muhtarı olarak 7 kez yazıyla bu durumu DSİ başta olmak üzere ilgili makamlara ilettim. İzmir’de Bölge Müdürlüğü’nde de görüşmeler yaptım. Gelip incelemeler yaptılar ama yıllardır somut bir çalışma yok. Sulama sahasındaki üreticilerimiz avantajlı şekilde sulama yaparken, nehir yatağına salınan suyla Tire’de Bayındır’da sulama yapılıyorsa bizim üreticimiz niye mağduriyet yaşasın? Siyaset malzemesi olmadan bu mağduriyetin giderilmesini yetkililerimizden bekliyoruz. Beydağ’ın en verimli toprakları baraj suyuyla sulanmalı. Artık sesimizi duysunlar”

 Başar Uçar 

Bakmadan Geçme